12 пісних страв на Святий Вечір: що має бути на столі 6 січня

12 пісних страв на Святий Вечір: що має бути на столі 6 січня
  • Ввечері 6 січня українські родини сядуть за святковий стіл.
  • На Святий Вечір господині готують 12 страв та пригощають ними родину.
  • Що має бути на столі та для чого, розповів кулінарний блог TandiCOOK.

— За давнім українським звичаєм Різдвяний піст завершується Святою Вечерею. Сім'я сідає до столу коли на небі зійде перша зірка, саме вона символізує народження Христа. На Святвечір подають 12 страв, усі вони повинні бути пісними, — зазначає автор. 

Страви на Святвечір:

  1. Самою головною стравою Свят Вечір є Кутя. Символ родючості та достатку. Саме з частування Куті і починається Свята вечеря.
  2. Частиною Свят Вечора є пампухи. Пампухи — це символ вічності. Солодкі пампушки призначаються для найменших членів родини — для дітей. 
  3. Вареники символізують достаток. У Свят Вечір вареники роблять з пісною начинкою.
  4. Грибна підлива на Свят вечір символізує продовження роду. Така підлива подається до вареників, голубців та капусняку.
  5. Капусняк із квашеної капусти — традиційна українська перша страва, основним інгредієнтом якої є квашена капуста. Зверху його поливають грибною підливою. 
  6. Мариновані гриби завжди є на столі у Свят вечір. Вони заготовлюються з осені, а перед подачею лише заправляються цибулею та олією. 
  7. Риба у ранньому Християнстві — це символ Христа. Риба у Свят вечір подається у декількох видах. Першим є смажена риба.
  8. Голубці є традиційною стравою у Святий Вечір. Деякі господині вважають їх важливішими за вареники. Готуються пісними.
  9. Другим видом риби на столі є оселедець. Його можна придбати готовим, а можна замаринувати самостійно.
  10. Ще один вид риби — риба в томатному соусі.
  11. А також — риба в олії.
  12. Напій, який подається у Свят Вечір, — кисіль або узвар. Кисіль готується із фруктових ягід та крохмалю.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Як швидко приготувати різдвяну кутю, розповів Костянтин Грубич:

А що ви готуєте на святковий стіл? Діліться у коментарях.

 

Читайте також: 

Вісім ідей, чим зайнятися у вихідні не витративши ні копійки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Николай Колодеев

    В кого в грудні, а в нас в січні

    анонім reply Николай Колодеев

    "6 грудня українці зберуться за святковим столом для пісної вечері, а вже на наступний день святкуватимуть Різдво. На Святий вечір традиційно готується 12 пісних страв" - взято з https://1plus1.ua/newyear/novyny/12-pisnih-strav-na-svyatiy-vechir
    Думати? Це дурня.... Коли є можливість виправити....

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Николай Колодеев

    Дякуємо, що звернули увагу на помилку, виправили уже
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up