Новий український правопис: розпочалось обговорення. Що змінять?

Новий український правопис: розпочалось обговорення. Що змінять?
  • Український правопис не змінювали з 2012 року. Зараз стартувало громадське обговорення можливих змін.
  • Як стверджують автори проекти, новий правопис врятує мову від русифікації та осучаснить її.
  • Але є філологи, які вже почали критикувати, запропоновані зміни.

Декомунізація репресованого українського правопису

В новий український правопис хочуть повернути ряд мовних норм “репресованого” правопису 1919 року. Про це зазначила на Першому світовому форумі українознавчих суботніх та недільних шкіл міністр освіти та науки України Лілія Гриневич.

— В Україні оприлюднено проект – проєкт нового правопису української мови. Я недаремно назвала два слова — проект і проєкт. Тому що перший український правопис був прийнятий у 1919 році в УНР, і потім він дуже сильно постраждав у 30-і роки. Був розстріляний активний провідник українізації – нарком освіти України Микола Скрипник, і так само був розстріляний, репресований український правопис. І зараз ми хочемо частину репресованих норм повернути у сучасний правопис, залишивши його багатоваріантність, – зазначила Гриневич.

За її словами, навіть невеликі «нововведення», включаючи «репресовану» букву «и» у закінченнях родового відмінку, мають велике значення.

Відео дня

25 науковців працювали над проектом нової редакції українського правопису. Текст оприлюднили на сайті Міністерства освіти і науки.

Наразі документ виставили на громадські обговорення. Після чого його представлять в Академії наук України та подадуть на затвердження в Кабінет міністрів.

Ми зробили добірку найцікавіших запропонованих нововведень.

Експрезидент без дефісу

Згідно з пропозицією авторів, доведеться звикнути до того, що слова вебсторінка, попмузика, експрезидент, пресконференція пишуться без дефісу. У компонентів максі-, міді- кінцевий і в позиції перед приголосним наступного слова не переходить в и: мáксімода, мáксісукня, мíдімода, мíдіспідниця.

Новий правопис пропонує слова з першим іноземним частками писати разом (зараз частина з них пишеться разом, а частина через дефіс). Натомість слово Святвечір, яке в чинному правописі чомусь пишеться через дефіс (Свят-вечір) пропонують писати разом за правилом складноскорочених слів (так само як Міносвіти та мультфільм). Якщо такі іншомовні компоненти приєднані до власного імені, то їх пропонують писати з дефісом: пан-Європа, псéвдо-Фауст.

Літери Ґ та Ф: Ґулівер та катедра

Проект також санкціонує букву ґ для передачі іншомовного звуку [g] в прізвищах типу Ґете, Ґуллівер, Васко да Ґама (але можливе звичне написання з г). Аналогічний компроміс пропонується для букви ф в словах грецького походження - можна буде писати як кафедра,так і катедра, як міфологія, так і мітологія.

Пів години і півмісяць

Невідмінюваний числівник пів зі значенням “половина” з наступним іменником — загальною та власною назвою у формі родового відмінка однини пишемо окремо: пів áркуша, пів годúни, пів відрá, пів мíста, пів огіркá, пів óстрова, пів я́блука, пів я́щика, пів я́ми, пів Єврóпи, пів Кúєва, пів Украї́ни.

Якщо ж пів з наступним іменником у формі називного відмінка становить єдине поняття і не виражає значення половини, то їх пишемо разом: півáркуш, пíвдень, півзáхист, півкóло, півкýля, півмі́сяць, півóберт, півовáл, півóстрів.

Кока-кола і пепсі

Торгові назви продуктових, тютюнових виробів, вин, мінеральних вод та інших напоїв мають братися в лапки і писатися з великої букви: цукеерки «Асорті», сир «Королівський». Автори нового правопису пропонують деякі назви продуктових товарів писати без лапок з маленької літери: кока-кола, любительська ковбаса. Така норма пояснюється тим, що ці слова стали нібито загальними, однак, як саме визначатиметься ця «загальність» - незрозуміло.

Великі Президент і Прем’єр-міністр лише в документах

Новий правопис пропонує залишити велику літеру назви найвищих державних посад лише в офіційних документах та текстах. В неофіційній мові слова президент, прем’єр-міністр та генеральний прокурор можна вживати з малої літери. А назви нижчих державних посад треба писати з малої літери навіть в офіційній мові: міністр, канцлер, ректор.

Із повним текстом проекту можна ознайомитися на сайті МОН. Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису [email protected].

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Пушистый Лисец

    Немає слів. Одні емоції, і ті матом)

    Враження, ніби в людей так багато часу, що можна дозволити витрачати його на подібну дурню. Так само, як взяти і дати нові назви вулицям, на яких люди живуть уже 20, 30 років, а то й все життя! Зміни - це добре у випадку, коли є позитивний вплив на життя людей, яким далі з цим якось жити.

    Що у нас повинно змінитись з впровадженням цих правил? З усього тексту так і не дали внятного пояснення. Можливо, криміналу менше стане? Чи люди перестануть перебиватись з хліба на воду? Чи молодь перестане виїжджати за кордон? Чи корупції поменшає? У нас ще вистачає інших важливих питань, рішення яких дійсно могло б покращити життя людей. Але про що я, головне що внесли поправки до правопису :)
  • Иван Шевчук

    Колись тут виставили фото цього тролля: "торонтуй", чи "знание сила", чи "вася пупкин", чи "наглядач", ЛОХОБАН такий, шо одразу все ясно. Гімнюк ні по школі, ніде ніколи не міг постояти ні за себе, ні за когось, от і виросло таке чмо, шо тепер, коли в країні війна - самореалізується в інтернеті, насміхаючись з України і з людського горя. Чмошник кончений.

    Вася reply Иван Шевчук

    Коли у родині отець п'є  - горе родині.

    Коли у країні Президент п'є - горе державі.
  • Знание - сила

    Учите русский, легче будет при новой власти.

    Вася reply Знание - сила

    Калашников пора учить
  • Ірина Дмитрієва

    Мені теж не подобається факт того, що українська мова частково русифікована, але так історично склалося. До 21 століття українська мова стабілізувалася і її знову ламають. Якщо постійно ламати мову, то вона ніколи не набуде популярності серед українців! Люди не розумітимуть, навіщо вчити мову, яка через кілька років все одно зміниться!

    Знание - сила reply Ірина Дмитрієва

    Ваша мова наполовину австро-польско-галичанська.

    Задунайский Торонтуй reply Знание - сила

    Украинский язык это изнасило+ный поляками древнерусский. За столетия польского владычества исконно русское население не имело доступа к образованию (учились только польские паны). Естесственно, что разговорный язык населения не зафиксированный грамматикой был подвержен сильнейшему польскому влиянию и впитал в обиходную речь сотни (а скорее даже тысячи) польских слов. Так получился украинский язык.

    Діана Заверуха reply Задунайский Торонтуй

    Цікаво, як ж так сильно програмують людей, що українська - це суцільні запозичення. А те, що існувало вже з 12 століття купа граматичних правил, двоїна, дисиміляційні процеси - це теж пішло з Польщі і Русі? На Вашу думку, дійсно немає фіксованих граматих того часу? Я Вас розчарую, бо Граматика Мелетія Смотрицього була написана ще у 16 столітті. А писані пам'ятки фіксуються ще першими століттями нашої ери. Польща якщо і вплинула, то тільки на західні регіони і те, зараз всі запозичення рахуються діалектами!  А українська мова як літературна витворилась від письма Котляревського, який проживав у Полтаві! Полтава ніколи за всю історію не була під владою поляків, а отже не могла нічого запозичити. Так Ваша думка йде в нікуди. А от під Росією Полтава була, був через 60 років Валуєвський циркуляр після "Енеїди" і тільки Росія утискала мову на тій території.  Тому зараз Ви собі так вважаєте. Погоджусь з тим, що польських слів кількісно більше, ніж російських. Але, по-перше, їх всього 14%. Російських і те менше - близько 10%. По-друге, не виключайте інтелігенцію. Вона завжди була і буде в Україні. Саме інтелігенція підтримувала мову, а не населення. І "Енеїда" писалась для інтелігенції. Народу її тільки могли зачитувати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up