«Не бреши мені», або ТОП-5 причин дитячого обману. Розповідає психолог Олег Следь

«Не бреши мені», або ТОП-5 причин дитячого обману. Розповідає психолог Олег Следь
У матеріалі використані ілюстративні зображення
  • Виховання дітей — процес складний і довготривалий. 
  • Перед батьками щодня постають тисячі непростих питань і дилем, з якими не завжди вдається швидко впоратися.
  • Для багатьох батьків однією з проблем може стати дитячий обман і маніпулятивна поведінка.

У вінницькому «ТатоHub`і» часто проводять корисні online-лекції та ofline-заходи для батьків. Це допомагає мамам і татам краще зрозуміти своїх дітей і дізнатися більше про здорове й відповідальне батьківство.

Одне з таких навчань провів психолог, психотерапевт і експерт «ТатоHub`у» Олег Следь. Мова йшла про проблему, яка знайома всім батькам — дитячу брехню. Та чи дійсно все так погано і що насправді ховається за дитячими маніпуляціями?

За словами психолога, дорослі дуже часто неправильно розуміють дитячий обман і спроби маніпулювання. Вони думають, що це щось свідоме й завчасно сплановане.

Відео дня

— Батьки думають, що діти, ніби як дорослі, пропрацьовують певні стратегічні моменти, щоб скривдити іншу людину чи за рахунок неї досягти своєї мети, — говорить Олег Следь. — Та у дітей маніпуляція і брехня не виникають як свідомий поштовх до досягнення якоїсь цілі. Скоріше за все, це інструменти для задоволення певної потреби, яка виникає у дитини.

Психолог наголошує, що частіше за все діти вдаються до маніпуляцій і обману, коли не можуть іншим способом реалізувати свої потреби й бажання. Тут важливо розуміти, що малеча тільки вчиться мислити логічно й аналізувати свої дії. Насправді за дитячим обманом можуть ховатися різні причини, у які дорослі не завжди вірять. 

— Не спішіть звинувачувати дитину в тому, що вона маніпулянт, — додає він.

Причина №1: страх

Однією із найважливіших причин брехні Олег Следь називає страх. 

—  Діти бояться втрати любов батьків, — пояснює він.  — Коли в сім'ї дорослі дуже суворі й вимогливі до дитини, то вона починає боятися їх образити. Їй здається, що легше й краще обманути, щоб батькам було спокійніше. Тобто, дитина не хоче скривдити те найважливіше джерело безумовної і всецілющої любові.

Це може виглядати дивно з точки зору дорослої людини, але дитяча психіка сприймає все саме так.  Для неї обман — це захисна реакція, спосіб убезпечити від негативних наслідків.

— Тут важливо розуміти, як у сім’ї сприймають помилки інших, як батьки реагують, коли хтось є незручним або не відповідає певним правилам, традиціям і установкам, — зазначає психотерапевт. 

Причина №2: заборони

За словами, експерта, якщо в сім’ї дуже багато заборон і зовсім мало заохочень,  то в дитини виникає бажання всі ці заборони обійти, оскільки в неї не сформувався ціннісний ряд і розуміння важливих життєвих сенсів.

Також він додає, що такий підхід притаманний і дорослим людям. Пригадайте, коли на шляху до мети виникають перепони, перше, що спадає на думку — варіанти їхнього подолання. 

— Я рекомендую батькам, щойно вони починають встановлювати заборони, проговорювати, що натомість дитині дозволяється, — радить Олег Следь. — Людська природа налаштована так, що коли є певна незадоволена потреба, її важливо знайти та задовольнити. 

Тому важливо, щоб поруч із заборонами були й заохочення. 

— Потрібно шукати компроміси, — переконаний він. 

Причина №3: вимоги

Хоч як би це парадоксально не звучало, та іноді батьки забувають, що мають справу з дітьми, й ставлять перед ними надто складні вимоги. Часто малеча не може їх виконати не тому, що не хоче, а тому, що просто замала для них. 

— Дуже часто батьки забувають, якими вони самі були в дитинстві, — розмірковує Олег Следь. — Коли дорослі щось пояснюють дитині, то вона це розуміє на свій вік і на свій досвід. Тому важливо звертати увагу на ті вимоги, які ви ставите перед своїми дітьми.

Щоб все не закінчилось обманом, варто навчитись дуже чітко й конкретно пояснювати свої вимоги.

— Якщо, умовно, ви скажете дитині, що потрібно бути добрими зі всіма дорослими — вона цього не сприйме. Для дитини це дуже загальне правило й зрозуміти його їй складно, — пояснює психолог. — Тому знову, все має бути чітко й конкретно. 

Причина№4: конкуренція

Наступна причина більш характерна для дітей старшого віку, особливо підлітків.

— Коли дитину в сім’ї налаштовують, що потрібно завжди досягати успіху, бути першим, не рівнятися на гірших, чи взагалі ні на кого не рівнятися, а просто бути кращим, тоді в неї може виникати тривога, — застерігає Олег Следь. — Коли дитина йде в школу, то там часто зустрічається з конкуренцією. У її голові й серці звучать ті настанови батьків, тому вона починає шукати способи, як вирішити це питання і не засмутити членів родини. 

І досить часто таким способом стає обман, прикрашання ситуації або навпаки замовчування якоїсь інформації.

Причина №5: самостійність

Ще однією причиною обману, характерною для підлітків, є звичайний момент дорослішання. Коли діти стають дорослішими, вони, природно, починають прагнути більшої самостійності, індивідуальності і автономії від батьків.

— Якщо батьки включатимуть гіперконтроль, то дитина буде шукати інші способи для цієї сепарації. Вона намагатиметься вибудувати свою самостійність, своє бачення власного життя, — зазначає експерт «ТатоHub`у». — Це бачення може бути хибним, ви можете з ним не погоджуватись, воно може не подобатися, але цей процес не оминути. Діти будуть прагнути проявити себе й відрізнятися від інших. Тому тут важливо, як самі батьки налаштовані на індивідуальність, інакшість і певну відмінність між ними та їхніми дітьми. 

Додамо, що подивитися повну лекцій та дізнатися інші причини дитячої брехні можна на facebook-сторінці «ТатоHub`у». 


Читайте також:

Як порозумітися з дітьми-підлітками? Порадами ділиться психотерапевт Анатолій Брунь

Зрозуміти без слів: з чого почати вивчення жестової мови й для чого це потрібно?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up