Вінниця росла, ліси рубали, кар’єри набирались водою: що зняли супутники за 34 роки?

Вінниця росла, ліси рубали, кар’єри набирались водою: що зняли супутники за 34 роки?
  • Журналісти 20 хвилин проаналізували знімки нашої області з 1984 по 2018 рік, які зроблені з європейських супутників. 
  • На них можна побачити як розбудовувалася Вінниця і як наповнювався водою Черепашинецький кар’єр блакитною водою.
  • А ще на світлинах можна побачити...як безжально вирубують ліси в нашій в області.

Для візуалізації ми взяли данні з Google Earth Engine. Зображення землі отримані завдяки архіву космічної місії Landsat (а це майже півстоліття спостережень). Територія Європи також доступна для дослідження завдяки архівам, які були передані європейськими супутниками Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3, Sentinel-5P з різними рівнями обробки. Ми зібрали інформацію і тепер покажемо найцікавіше. 

Ось так з 1984 року змінювалась Вінниця. Можна побачити, як розбудовуються Зарванці і Вінницькі Хутори. А ще можна розгледіти, як з’являються нові мікрорайони Поділля та Академічний. 
 

01-1fcfb4fb5aa31b0d3.gif

Найбільше приватних будинків було збудовано на Вінницьких хуторах. Після того як там з’явилась нормальна дорога, район почали активно заселяти. 

Рубають ліс гектарами 

Завдяки знімкам з супутників можна побачити вирубку лісів. Наприклад біля військових складів поблизу Калинівки, які кілька років тому вибухнули. Неозброєним оком можна побачити, як вирізають цілі гектари дерев. 

03-skladu.gif

До слова, ще у 2019 році журналісти RIA/20minut.ua проводили журналістське розслідування щодо вирубки лісів під арсеналом. Про це можна почитати в матеріалі під назвою «Дуби на продаж. Дерева під Калинівським арсеналом ріжуть робочі, знайдені в інтернеті». 

Ось така ситуація з вирубкою лісу неподалік Калинівки, у селі Іванів.
 

05-ivaniv0c6da98787ae5a2d.gif

Також вирубку можна побачити на Київській об'їзній. Тут також за 34 роки не стало сотень, а то і тисяч дерев. 

02-Objezdnaya.gif

Під Хмільником активно рубати ліс почали на початку 2000-их. Це можна побачити нижче

06-xmilnik.gif

В Тульчинському районі та ж сама ситуація. Тут вирубують ліси цілими смугами. На мапі це дуже гарно видно. 
 

08-kirnasivka.gif

Про закинуті гарні кар’єри 

1. Всі бачили світлини кар’єру в Черепашинцях, який заповнений блакитною водою. Його ще називають «Вінницькими Мальдівами». Але раніше це був гранітний кар’єр. Як він змінювався можна побачити на гіф-анімації. 

09-cherepash.gif

А ось так він виглядає зараз. Неймовірна краса! 

2. За 40 кілометрів знаходиться ще один кар’єр у селі Іванів. Вже давно це місце стало улюбленим для сотень вінничан, які приїздять сюди за для того, щоб зробити ефектні фото. Кілька років кар’єр не працював, але зараз там добувають камінь. Ось так він виглядає зі супутника. 
10-ivaniv.gif  

Краєвиди можна переглянути і на цьому відео.  

До речі, кілька років тому вінницькі степістки з Flame Tap відзняли на території цього кар’єру атмосферний кліп під назвою Bitanga.

Також можна переглянути як розбудовувався славнозвісний Гніванський кар’єр. 

12-gnivan.gif

 

А ось на цій гіф-анімації можна побачити як затопили кар’єр поблизу Новодністровська, на півдні області. 

07-novodnestrovsk.gif

 

До речі, ми переглянули фотографії Ладижинського водосховища. За три десятиліття воно майже не змінилось. І це можна переглянути на світлинах зі супутника.
 

04-laduzun.gif

 

Як змінилась наша планета за 34 роки

З кілька десятиліть суттєві зміни торкнулися багатьох континентів. Подивіться ефектні відео з Timelapse.

Висушування Аральського моря.

Озеро В США, яке висихає 

 



Варто показати й те, як розбудовуються великі міста. 

Дубай, ОАЕ 



Доха, Катар 


Майамі, США


Нідерланди 



Салоніки, Греція



Ріо-де-Жанейро, Бразилія 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Benya Raiderman

    Жаль что в гугле спутник 84-го оч низкого качества
  • Aleksandr Dvirniy

    А ПОКАЗАЛИ СКОЛЬКО СЕЛ ИСЧЕЗЛО?

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Aleksandr Dvirniy

    Aleksandr Dvirniy очень хорошая тема. Есть в планах. Сделаем и покажем. 😎
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up