Дуби на продаж. Дерева під Калинівським арсеналом ріжуть робочі, знайдені в інтернеті

Дуби на продаж. Дерева під Калинівським арсеналом ріжуть робочі, знайдені в інтернеті
Активіст і журналіст Віталій Павловський: “Отака санітарна розчистка. Валять тільки елітне дерево, куб якого коштує більше 30 тисяч гривень”
  • За порваним колючим дротом гуде електропилка. У охоронній зоні працюють лісоруби, лишаючи по собі дубові пеньки солідного діаметру.
  • Щодня дві машини, що вміщають по сім кубів лісу, вивозять на склад розформованої військової частини.
  • Це зафіксували журналісти RIA/20minut.ua поблизу Калинівського арсеналу та ініціювали кримінальне провадження для перевірки законності вирубки.

Активісти з журналістами перевіряли інформацію про розкрадання лісу по периметру військової території — навколо Калинівського арсеналу. Вони кілька разів спостерігали, як з посадки вивозять дуби на військовий склад. Дізналися, що там з вантажівок їх перекладають у закриті фури, які слідують потім трасою в напрямку Києва.

Елітні породи дерев продають приватним структурам. Чи списують їх як дешеву деревину, чи реалізовують за вартістю — це питання не з’ясоване. А ринкова ціна дуба, як сказав Віталій Павловським з громадської організації «Ревізія влади», приблизно 30 тисяч гривень за кубометр. Від цього хтось може мати великий навар. Чи дійсно має і хто саме?  

Йдеться про вирубку на території Шепетівського лісництва, підвладній військовим Калинівського гарнізону. Віталій Павловський звернувся у військову прокуратуру, щоб з’ясувати, в порушення Закону там зараз рубають дерева на продаж приватним структурам або ж інсайдерська інформація не відповідає дійсності.

Голова «Ревізії влади» спершу сам дослідив питання і знайшов підтвердження вирубці. У лісопосадці поблизу траси сфотографував свіжі пеньки. Виклав фото у Фейсбук й написав, що їх не менше двох сотень. А вранці наступного дня, 21 травня, розповів про свої підозри в військовій прокуратурі. Відкрили кримінальне провадження. Їдемо разом з прокурорами на місце свіжої вирубки.

Відео дня

Супровід на джипі

Не доїжджаючи до залізничного переїзду під Калинівкою, на зустрічній смузі руху бачимо вантажівку з колодами. Вона виїхала з посадки в місці, де проїзду немає. Розвертаємося за нею.

Машина, завантажена щойно зрізаними дубами, за поворотом на Медвідку розвертається на зустрічну, а потім з’їжджає з траси на грунтову дорогу. Вона веде до складу військової частини. На в’їзді машину з деревами зустрічає черговий.  

— Тут вони дуб вантажать на фури покупця, — каже Віталій Павловський. — У закритих возять, під брезентом.

У дзеркало заднього виду він на трасі помітив чорний джип з «0001» на номерному знаку. Ця машина супроводжувала вантажівку позаду нас, але не звернула на склад, а поїхала далі за нами — повз прохідну. Стаємо в тупику. З машини виходять двоє. Один чоловік назвався нам заступником лісничого, другий — представником фірми-покупця деревини.

— Усе по документах, — кажуть. — Є наказ командира частини.

Заступник лісничого Андрій Дерев’янко пропонує нам їхати разом в частину і розповідає:

— Знаєте, я в Ютубі дивлюся: люди, які нічого не розуміють в цьому, виставляють як правопорушення, що вирізаються ділянки. Знімають з квадрокоптера, чи як він називається. Розказують дуже гарно. А насправді все згідно з законом. Ніяких порушень і бути не може. Це ж військовий лісгосп.

Коли питаємо про зону вирубки, заступник лісничого не відповідає. Називає таку інформацією таємною і демонструє свою тимчасову перепустку на заборонну для цивільних територію. Каже, два місяці проходив перевірки, щоб таку перепустку отримати.

— Те, що пішло на продаж для приватної фірми — вже не таємниця, — кажемо йому.

— Вас це не повинно цікавити, — чуємо у відповідь. — Не знімайте, тоді я розкажу…

Заступник лісничого почав називати периметри — заборонні зони навколо арсеналу, але камери ніхто не вимкнув, тому він не договорив. Питаємо про фури. Покупець Руслан Розбійцький говорить, що одна вміщає 18 кубів лісу.

— Одна категорія дорожче коштує, інші дешевше, — говорить він про дерева.

— У даному випадку вивозиться категорія найвищого сорту? — уточнюємо.

— Та ні, дивіться ціни, — показує військовий прейскурант помічник лісничого. — Тільки виключіть зйомку. Не хочу, щоб потім мною СБУ займалося…

На листках з папки помічника лісничого — табличка з цінами за куб конкретного діаметру. Дуб понад метр в діаметрі коштує 23 тисячі.

— Це те, що максимальне, — тикає пальцем в листок Андрій Дерев’янко. — Вирізка іде згідно лісорубного квитка і листа командира частини.

Підcтава для вирізки

Наказ командира про вирубку нам покажуть пізніше, коли ми разом з прокурорами вже знайдемо у лісі робітників і приведемо їх до лісництва для дачі пояснень. Документ виявиться проханням і говоритиме про розчистку кущів і малих берев. Згодом на місці з’явиться слідча поліції. Вона розкаже, що ходила оглядати територію, і перевірила: вирубка йде на 150-метровій зоні від арсеналу і дерева, як годиться, клеймують.

— Якщо за документами все офіційно, то що? — не розуміє слідча поліції питань активістів.

Свої документи нам підносить покупець. Демонструє договір київської фірми з лісництвом, на якому стоять мокрі печатки, але немає усіх підписів. Ще Роман Розбіцький приніс свою довіреність. Тут вже немає підпису з його сторони.

Що стосується листа командира, який «наказав» Шепетівському військовому лісгоспу провести вирубку, то ось цитата з пред’явленої нам копії:

«З метою забезпечення надійної охорони та оборони, своєчасного виявлення можливих порушників на підступах до охоронного периметру (…), прошу вас до кінці провести розчищення дерев, чагарнику та гілля від зрубаних дерев на всіх ділянках, де проводилася вирубка в межах 50-метрової забороненої зони охоронного периметру військової частини А1119, а також провести розрідження від дерев до підступів до забороненої зони на відстані 160 метрів».

Під листом до лісництва стоїть підпис полковника Батюка. Що відбувається в лісі на виконання його «наказу» прорідити хащі?

«Санітарна розчистка»

Йдемо за слідами машини, яку переслідували до складів. Вона звалила квартальний стовпчик. Крокуємо в глиб, кілька хвилин — і натикаємося на порвану загорожу з колючого дроту. Одразу за нею бачимо зрізані дуби. Кілька повалених з корінням дерев іншого виду — лежать не прибрані. А пеньки — дубові.

— Отака санітарна розчистка, — коментують активісти. — Валять тільки елітне дерево.  

Три чоловіки з електропилками сполошилися на нашу появу. Вони крутяться біля вантажівки з клешнею для завантажування дерева, що стоїть в хащах трохи далі.

— Я тут не по своїй нужді. Нема заробітка, то мушу це робити, — каже водій нам, а тоді до лісорубів: «Пацани, дзвоніть».

Він сам і робітники телефонували комусь, але не додзвонювалися. Паралельно розказали, що знайшли цю роботу за оголошенням в інтернеті. Усі приїжджі. Щодня люди з лісництва дають їм план за день, вказують на дерева, які треба зрізати. Водій розповів, що йому обіцяли 15 тисяч гривень за місяць. Сьогодні у нього — 25-й робочий день.

— Якби ми в Києві так дуби різали, то б нас самих порізали і закопали, — каже водій журналісту. — Якби я крав… Але я ж не краду?

— Вашими руками можуть красти. Ви про це не думали?

— Чесно, були такі думки…


Працівник військової прокуратури каже робітникам іти з ним до лісництва для дачі пояснень. Вони не хочуть. Коли чують, що за відмову їх виведуть звідси в кайданках, крокують на дорогу. Дорогою намагаюся водія розпитати про масштаби вирубки. З його слів, дізнаюся: бригада з трьох вивозить на склад в день дві машини по 7 кубів. Рахуємо за розцінками з прайсу лісництва — виходить більше, як 300 тисяч гривень. За ринковою вартістю — майже півмільйона. 

Знайдені нами вальщики і водій трудових договорів на цю роботу ні з ким не укладали. Вони сказали, що є договір лісництва з посередником, який їх найняв. Чи можуть в зоні, що охороняється військовими, працювати випадкові люди? Це питання теж не залишать без уваги військові прокурори.

«Я ліцо поднєвольне, дали команду»

«Дуби, які захищали від розльоту боєприпасів восени 2017-го під час пожежі на 48-му арсеналі в Калинівці, сьогодні просто вирізаються! Ау, владо? Слава ВСП! Слава СБУ! Слава командуванню арсеналу, під носом в якого це все відбувається. А, може, всі в темі?»

Цитата — це коментар користувача Фейсбуку під постом Віталія Павловського про результати журналістського розслідування і початок слідства військової прокуратури. ВСП військова служба правопоряду. Її представник приїхав на місце вирубки, коли ми там були. Активіст Віталій Черкас звернув увагу на його авто, військовий сказав, що це його власна машина і нема чого її знімати.

— Він мав вигляд адвоката всієї цієї ситуації, — сказав потім Віталій Павловський. — Вів себе дуже зухвало і приїхав на транспортному засобі, який не викликає довіри до даного працівника. Це «Тойота» на номерах, які коштують зараз 20 тисяч гривень (4 однакові цифри, — авт.).

Мова про Романа Дідусенка з відділу проведення службових розслідувань вінницького відділу Військової служби правопорядку. Він сказав, що отримав сигнал про вирубку і тому приїхав. Підійшов одразу до журналістів.

— Хто вас повідомив? — питає військовий, помічає диктофон і одразу сперечається, чи можна записувати його слова. Потім намагається довести, що ми не в громадському місці (на узбіччі дороги!), тому не можемо все фіксувати. Врешті дає нам пояснення:

— Командир звернувся, щоб провести планові чистки. У них є програма підтримання боєготовності. На підставі цього і здійснюють всі ці вирубки. Я тут вже не перший день розбираюся з цим всім...

Кажемо Роману Дідусенку, що знайшли робочих, які майже місяць працюють на території військової частини. Неоформлених, без доступу. Чому він їх не бачив раніше, якщо в курсі справи?

— Ви де цих працівників зупинили? — питає Роман Дідусенко.

— Біля порваного колючого дроту.

— На території частини? — перепитує співробітник ВПС.

— Так, їх опитує зараз військова прокуратура, яка їх звідти вивела сюди, — каже Віталій Черкас.

— Я вас зрозумів, добре…

Питали ми про порваний колючий дріт і в лісничих. Андрій Дерев’янко, який керує вирубкою, здивувався, що ми змогли туди дістатися.

— Далі дроту ви не зайдете, далі вас положать. Тут хлопці скрізь, як гриби. Стратегічний об’єкт.

Керівник лісництва під’їхав до нас з листом командира і сказав тільки «командир написав листа і згідно цього розпорядження працюємо». На питання, хто вибирає, які саме дерева зрізати, він так відповів: «помічник мій Дерев’янко дерева вибирає».

Останній, нагадаємо, постійно ходив з представником покупця і їздив з ним на його на джипі. Свою участь у ці історії він пояснив так:

— Я ліцо поднєвольне, дали команду.




Читайте також:

«The New York Times» написав про нашу землячку Валерію Сікал і домагання в армії

За захват консервного заводу платили по тисячі. Чому поліція тягнула зі штурмом?

Шукають фінансові махінації в поліції. Відсторонили від роботи заступника генерала

Скандально відомого полковника знайшли в госпіталі. Що він сказав про домагання підлеглої?

«Нам і так тяжко, а тут журналісти...» Жінку полковника Астахова обурив розголос його справи

Заступник командувача Повітряних Сил під слідством. На ощадкнижці має 2 млн рублів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Глобазоид Афромарк

    Коли воно вже здохне, це одоробло?
  • Дмитрий

  • Дмитрий

    Это одна из сотен вырубок в Калиновском лесничестве, каждый день со стороны Павловки, Медведки, Мизяковской Слобидки идет параллельно 4-5 вырубок.Все это ради разовой наживы.В место 80-100 летних дубов, садят для "показухи" сосонки, березки...за которыми в дальнейшем никто не ухаживает, которые в дальнейшем просто поглащает бурьян и кустарники.Однажды прогуливаясь по этому лесу, я встретил бабушку 80-90 лет, которая везла на стареньком велосипеде сухие, обломанные ветром ветки, я спросил:"Бабушка, Вам помочь?!" на что она ответила:"Не треба Синку, я далеко живу, я вже звикла!От бач ці дубки, я ще маленькою дівчинкою у 30 роках саджала, нас возили на посадку, а зара всі вирубують...!Шкода...!"У меня от этих слов слеза навернулась.Не забывайте , что это лес спас всех нас во время взрыва арсенала, от глобальных разрушений, возможно даже от человеческих смертей, приняв всю взрывную волну на себя.Сегодня Вы купите новые авто, постороите новые дома, а завтра Ваши дети, будут видить из окон этих домов безжизненную пустыню, на месте которой, когда-то был знаменмитый "черный лес", в котором когда-то обидали зубры, лоси, лисы, кабаны, косули, бобры и многие другие представители живой природы...
  • Лариса Ластавляк

    Режут деревья, денег сейчас накосят и за бугор, а на Родине пусть пустыня будет, но все хотят жить там где красиво, спокойно.

    Вася reply Лариса Ластавляк

    Поэтому и бегут туда
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up