Сьогодні роковини падіння винищувача Су-27УБ під селом Уланів

Сьогодні роковини падіння винищувача Су-27УБ під селом Уланів
  • Літак Су-27УБ розбився три роки тому під час міжнародних навчань «Чисте небо — 2018».
  • У складі загиблого екіпажу були нацгвардієць США Сет Нерінг та український полковник Повітряних Сил Іван Петренко.
  • Винищувач почав втрачати висоту — і пілоти відвели його від житлових будинків.

Це сталося під селом Уланів Хмільницького району. На тому місці до роковин трагедії відкрили пам’ятник.

Нагадаємо, що 16 жовтня 2018 року поблизу села Уланів Хмільницького району Вінницької області розбився військовий літак-винищувач СУ-27.

Іван Петренко разом з пілотом повітряних сил Нацгвардії США підполковником Сетом Нерінгом загинули внаслідок катастрофи літака Су-27, яка сталася під час міжнародних навчань "Чисте небо 2018". Військові льотчики ціною власних життів відвели літак від населеного пункту.

Відео дня

15 жовтня 2019 року, на знак вдячності відбулося відкриття пам’ятного знаку на честь мужніх пілотів Івана Петренка та Сета Нерінга. Поблизу місця падіння літака та загибелі екіпажу відкрили пам’ятний знак: на чорному граніті - кольорові світлини  загиблих льотчиків на тлі злітної смуги, з якої у небо вічності сягає військовий літак із українським та  американським стягами на крилах.

Сьогодні місце їх загибелі стало місцем пам'яті де встановлено меморіал загиблим льотчикам.

Дивіться зворушливе відео на честь загиблого льотчика, яке виклало Командування Повітряних сил ЗСУ:

 

Варто зазначити, що Іван Петренко літав також і з генералом Василем Нікіфоровим. Серце Нікіфорова перестало битися 7 березня 2015-го. Він помер у Вінниці, у військово-медичному центрі Міноборони.

 

«Василь Нікіфоров» - літак з таким написом піднімають в небо льотчики 831-ї гвардійської бригади тактичної авіації Повітряних сил України.  Ім’я присвоєно указом глави держави літаку Су-27 з бортовим №50. Зроблено це, як зазначено в указі, з метою увічнення пам’яті генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. Трохи раніше ім’я льотчика Нікіфорова почала носити 299-а бригада тактичної авіації.

Більше про падіння літака Су-27УБ і льотчиків, які ціною свого життя вберегли від загибелі цивільних людей, можете знайти в цих статтях:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up