Першим загорілось приміщення, де раніше виявили купу порушень. Нові деталі пожежі на Бевза

Першим загорілось приміщення, де раніше виявили купу порушень. Нові деталі пожежі на Бевза
  • У ДСНС назвали офіс і компанію, де, ймовірно, сталось загорання. До цього у приміщенні вже виявляли чимало порушень вимог пожежної безпеки.
  • Що говорять люди, які пов'язані з цим офісом? На якому етапі слідство? Чи відомо вже про причини виникнення пожежі?

Минуло два тижні відтоді, як на Бевза горіли офіси третього поверху. У тій пожежі постраждало не лише майно десятків вінницьких підприємців, але й загинула людина. Досудове розслідування триває. У поліції розповіли, що слідчі призначили понад десять експертиз, які мають допомогти визначити точне місце та причини займання. Це означає, що поки не буде висновків експертів, ймовірним винуватцям трагедії не оголосять про підозру.

Завдяки розповідям свідків нам вдалося скласти приблизну хронологію подій, що розвивались у день пожежі (ось тут про це детальніше). Та ніхто з них так і не зміг, або не захотів, допомогти нам з пошуками людей, через яких могла статися пожежа. 

Завгосп приміщення на Бевза, 34 розповідав журналісту 20minut.ua, що займання виникло в 312-му офісі, проте зв’язатись з представниками фірм, що в ньому зареєстровані і підтвердити його слова, також не вдалося. Вказані ФОПами контакти виявились недостовірними. 

Відео дня

Пізніше з власних джерел в управлінні ДСНС ми дізнались, що, найімовірніше, причина займання криється у старій проводці. Працівник служби розповів, що у приміщень на Бевза, 34 багато власників та орендарів, але жоден з них не хоче брати відповідальність за питання пожежної безпеки за межами власного офісу (ось тут детальніше). 

Втім, є вагомі підстави вважати, що і всередині самих офісів далеко не все відповідало вимогам пожежної безпеки. Але про це згодом. 

Наслідки пожежі

Давати будь-які офіційні коментарі про пожежу у Вінницькому управлінні ДСНС, нагадаємо, одразу відмовились, посилаючись на проведення слідчих дій. Однак привідкрити завісу нам допоміг запит на отримання публічної інформації, що його ми відправили до служби. 

У запиті ми просили надати інформацію про перевірки пожежної безпеки офісів на Бевза, 34 впродовж останніх років, дані про наявність порушень, вручення приписів про усунення цих порушень і, власне, сам факт усунення таких. 

Важливо вказати, що у 2017-му офіси на Бевза, 34 вже горіли. Палав той же третій поверх. Чи проводили ДСНСники тоді у цих приміщеннях планові перевірки для виявлення порушень пожежної безпеки? Ні. Чому? Через мораторій, який почав діяти в Україні з 2016-го. 

Його дія мала скінчитися наприкінці 2017-го, проте її продовжили до кінця 2018 року. Увесь цей час регуляторним службам заборонялось приходити з плановими перевірками.

Дістатись до сумнозвісних офісів, вдалось лише у 2019-му. Планову перевірку провели в травні. У відповіді на наш запит йдеться, що на предмет пожежної та техногенної безпеки тоді мали перевірити три юрособи: ФОП Яковенко С. Є., ТОВ «Агропродсервіс+» і ТОВ «ЛОТОС-1». 

Останніх перевірити не вдалося, оскільки на той момент вони вже переїхали на іншу адресу. У двох інших юросіб виявили чимало порушень, про що йдеться у складеному інспектором акті. Ці офіси, зокрема, не були обладнані протипожежною системою захисту, там не було вогнегасників, стіни мали горюче оздоблення, там же виявили ще цілий перелік недотримання протипожежних вимог. 

Після перевірки юрособи отримали приписи про обов’язкове усунення порушень. Крім того, їм виписали штрафи. 

Позаплановий візит інспекторів ДСНС для перевірки виконання приписів мав відбутись 23-24 березня 2020-го. Проте зробити цього вони не встигли через дію вже нового мораторію, який Верховна Рада України запровадила 17 березня того ж року. 

Інформація про усунення недоліків зі сторони ФОП Яковенко С. Є. і ТОВ «Агропродсервіс+» до головного управління ДСНС у Вінницькі області не надходила. А це означає, що ці юрособи могли проігнорувати отримані ними приписи. 

Найважливішим у відповіді ДСНС на наш запит є те, що саме офіс ФОП Яковенко С. Є. є орієнтовним місцем виникнення пожежі. Себто першим зайнялось саме те приміщення, де раніше виявили чимало порушень. 

У відкритих джерелах знаходимо інформацію, що за вказаною адресою на ФОП Яковенко С. Є. зареєстрована громадська організація «Хокейний клуб «Вінницькі Гайдамаки». Головою цієї ГО значиться Валерій Лук’янець, який є директором ТОВ «Агропродсервіс+». Вище ми писали, що у цієї компанії під час інспекцій також виявляли чимало порушень. А співзасновником громадської організації «хокеїстів» є якраз Яковенко С. Є., тобто Сергій Євгенович

Обидва підприємця значаться у списку партії «Адвокат». Минулого року і Яковенко, і Лук’янець балотувались від неї на місцевих виборах, але жоден із них не пройшов. 

Щоб отримати роз’яснення по ситуації з пожежею, намагаємось зв’язатись із ними за телефонами, що вказані у відкритих джерелах. У випадку Сергія Яковенка, усі номери або недійсні, або їх просто не існує. До Валерія Лук’янця ми змогли додзвонитись. Проте, на його думку, наразі немає про що говорити.

— Я не знаю, яка там ГО і яке я маю відношення до цього приміщення. Це якась помилка, — говорить Лук’янець. На питання про те, чи має він взагалі стосунок до офісів на Бевза, 34, відповів ствердно (з ним пов’язано п’ять компаній за цією адресою), проте додав, що розповідати про щось не бачить сенсу. — Давайте не будемо «засмічувати ефір». Я сам багато чого не розумію і не знаю. Буде якась офіційна інформація, тоді і можна буде про щось говорити. 
 

Читайте також:

Опинилася в пастці. В пожежі на Бевза загинула 21-річна Анастасія Ріщук

Горить всередині та ззовні. Репортаж з масштабної пожежі на Бевза

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Торон Туй

    Эх, а какая баня была! Какие парилки! Не делают сегодня таких бань. Вылезал оттуда, как на свет народившимся.

    А все эти сауны сегодняшние г-о по сравнению...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up