Долю офісів на Бевза можуть повторити й інші вінницькі будівлі. Що ми ще дізнались?

Долю офісів на Бевза можуть повторити й інші вінницькі будівлі. Що ми ще дізнались?
  • Внаслідок пожежі на Бевза, 34 загинула дівчина, вигоріла значна частина третього поверху будівлі, а також майно десятків містян, які орендували там офіси.
  • Слідчі дії, як говорять в поліції, тривають й досі. Наразі встановлюють причини і точне місце займання, а також будуть з’ясовувати, хто понесе відповідальність за наслідки.
  • Тим часом редакція вже має інформацію про передумови трагедії, яка дає підстави говорити: подібне може трапитися в інших вінницьких офісах.

Наступного після пожежі ранку, 7 травня, людей біля постраждалої будівлі було не менше, ніж напередодні. Переважно це були власники та орендарі офісних приміщень, які прийшли з надією, що бодай частина їх майна вціліла. Поки одні давали покази слідчим, інші вишикувались перед вхідними дверима. Їм пообіцяли, що ось-ось пустять всередину. 

Двері чатували двоє патрульних поліцейських. Свою присутність вони пояснили охороною громадського порядку, а також недопущенням мародерських дій з боку кого б то не було. Пропустити журналіста всередину вони відмовились навідріз, аргументуючи проведенням слідчих дій. Пізніше одна з орендаторок розповіла нам, що коли поліція провела їх з чоловіком до офісу, вони побачили, що від пожежі постраждала переважно передня частина її кабінету. Усе інше було повністю або частково збережене.

— В офісі у мене була тумбочка, у ній лежали різні речі, зокрема коробочка з грошима. Їх було не багато, близько 600 гривень. Коли ми туди потрапили, то побачили, що коробочка лежить не всередині, а на поверхні тумбочки, грошей у ній вже не було, — розповідає постраждала від пожежі Лариса. — Згоріти вони не могли, виходить, що їх вкрали. Чоловік запитував поліцейських, навіщо вони це зробили, але ті переклали все на пожежників, мовляв, то вони. Ми не будемо нікуди звертатись та намагатись їх повернути, але сама ситуація прикра: стільки всього погоріло, врешті, людина загинула, а вони крадуть майно постраждалих. 

Відео дня

У головному управлінні Національної поліції у Вінницькій області повідомили, що про ситуацію не знають і що про подібні випадки також нічого не чули.

— Крім загиблої дівчини потерпілих немає, — говорила прессекретарка обласного главку Нацполіції Анна Олійник, хоча в мережі люди писали, що дехто через якийсь час після події звертався до лікарів з опіками. 

У поліції також розповіли, що через те, що від пожежі постраждала велика площа, на місці досі йдуть слідчі дії. Зокрема, триває процес встановлення всіх осіб, які володіють приміщеннями на поверсі, де сталося займання, а також тих, хто відповідав за протипожежну безпеку. Лише після закінчення усіх необхідних робіт і проведення експертиз, ймовірні винуватці будуть притягнуті до відповідальності. 

За фактом виникнення пожежі слідством розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу України info, за що передбачено до восьми років позбавлення волі.

У ДСНС мовчать

Знайти власників приміщень й справді виявилось нелегким завданням. До прикладу, за однією з версій, займання сталося у 312-му офісі. У відкритих джерелах можна знайти щонайменше п’ять компаній, які зареєстровані за тією адресою, проте зв’язатись з ними у нас не вийшло. Ми телефонували на вказані номери, але нам відповідали люди, які запевняли, що до вказаних нами компаній не мають ніякого стосунку. 

Пролити світло на справу, як ми сподівались, нам допоможуть у Державній службі України з надзвичайних ситуацій. Проте коментувати будь-що там відмовились, посилаючись на проведення слідчих дій. 

Ми направили до ДСНС запит на отримання публічної інформації. Нас цікавить, чи проводились перевірки протипожежної безпеки на Бевза, 34, якими були заключення інспекторів після перевірок, зокрема, чи були приписи, а також, чи були усунені порушення у визначені законом терміни. На момент виходу цієї публікації, відповіді на запит ми ще не отримали.

Це не остання пожежа

У радянські часи у будівлі на Бевза, 34 знаходилась лазня. Місцеві говорять, що від початку споруда мала два, а не три поверхи: на першому чоловічі зали, на другому жіночі. Не перший рік приміщення, зокрема прибудований третій поверх, використовували, як офіси, магазини і склади десятки вінницьких ФОПів. Крім того, там знаходиться «Укргазбанк». У 2017 році на третьому поверсі сталась перша пожежа, горіли офіси. На щастя, тоді обійшлося без жертв. Однак досі невідомо, яким чином приміщення змогло знову експлуатуватись.

З власних джерел у системі вінницької ДСНС ми дізнались, що, найімовірніше, причина займання криється у старій проводці. Працівник служби розповів нам, що у приміщень на Бевза, 34 багато власників та орендарів, але жоден з них не хоче брати відповідальність за питання пожежної безпеки за межами власного офісу.

— Колись там була лазня. А що таке лазня за радянських часів? Це кілька розеток, можливо, холодильник у кафе, на тому й все. А що ми там бачимо зараз: банк з десятками комп'ютерів, кондиціонерів та іншим обладнанням. Десятки офісів, кожен з яких щодня підключає ноутбуки, електрочайники, телефони тощо. Наразі немає офіційного заключення, але я певен, що причина пожежі буде пов’язана з електрикою, — розповідає працівник ДСНС. — Звісно, деякі власники і орендарі замінили проводку в своїх офісах, але в коридорах, електрощитових, я переконаний, вона була старою. Вона не розрахована на навантаження сучасного світу.  

Пожежний експерт розповідає, що по кожній будівлі має бути комплексний розгляд: шляхи евакуації, системи протипожежного захисту, системи оповіщення, локальні системи пожежогасіння, автоматична система димовидалення тощо. Експерт переконаний, що як мінімум частини з переліченого, не було на Бевза, 34.

— У будівлі була сигналізація, але вона не спрацювала. Тому що там немає конкретної людини, яка не на папері відповідає за пожежну безпеку, — розповідає джерело в ДСНС. — Нехай це грубо звучить, але це не остання пожежа у таких «офісних центрах» Вінниці. Критична ситуація зараз в «Аналогу», «Маяку», «Ювілейному» та інших приміщеннях. Наприклад, якби загорівся верхній поверх останнього, навіть не знаю, як би ми витягували звідти людей з нашими технічними можливостями.

Проблеми з електрикою були й раніше

Володимир Софієв разом із мамою мають магазин посуду на першому поверсі будівлі на Бевза, 34. Від вогню він не постраждав, але дісталося від води, якою залило приміщення після гасіння: деяка побутова техніка стала несправною, завалилась підвісна стеля, приміщення просочилося димом. 

— У нас і раніше було таке, що пахло, ніби, горілою проводкою, тому ми вже звикли до такого. Але цього разу запах був сильнішим, ніж зазвичай, через це ми вийшли на вулицю, — пояснює Володимир.

Натомість мама хлопця запевнила журналіста, що після ремонту в їх магазині лише нова проводка і ніяких запахів особисто вона не чула. 

Про ймовірні проблеми з електрикою розказала і орендарка офісу на третьому поверсі Лариса. Жінка говорить, що напередодні пожежі йшла до кабінету, на сходах її перехопив черговий, який попередив, що на її поверсі немає світла. 

— Я піднялась до офісу, у мене все працювало, але далі по коридору світла не було. Мабуть, тоді щось ремонтували, — розповідає Лариса. — У кабінеті я дотримувалась всіх правил пожежної безпеки: були наклейки про високу напругу в розетках, номери, куди телефонувати у разі пожежі, був вогнегасник, яким, вочевидь, скористались самі пожежні, адже після пожежі він лежав використаний. Точно пам’ятаю, що в загальному коридорі висів план евакуації. Також там діяла сувора заборона на розпиття алкоголю та паління в офісах. Всі завжди виходили на вулицю. 
 

Читайте також:

«На вулицю вийшов я, а за мною лише дим...» Як розвивались події під час пожежі на Бевза

Горить всередині та ззовні. Репортаж з масштабної пожежі на Бевза

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Гуменюк

    Звичайно будуть горіти старі офіси, адже "батьки міста" набудували нових, і їх потрібно здавати в оренду.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up