Незаконне стеження: як журналісти «20 хвилин» викрили оперативників

Незаконне стеження: як журналісти «20 хвилин» викрили оперативників
  • Вже кілька місяців за журналістами RIA/20 хвилин та їх друзями стежать невідомі люди. 
  • Вони міняють автомобілі, змінюють номерні знаки, які іноді не можливо «пробити» по базах. 
  • Один з таких автомобілів з «спостереження» ми вичислили. Все зняли на відео. 
  • Розповідаємо все по черзі.
     

За останні кілька місяців я, головний редактор RIA/20 хвилин Вадим Павлов разом з журналістом Віталієм Павловським провели кілька розслідувань. Наприклад, викрили кілька магазинів, де продавали цигарки без акцизів. Потім викрили цех у Вінниці, де виготовляли ці самі цигарки на мільйони гривень щомісяця. Про це ми написали матеріал «Це тема силовиків з Одеси». Як журналісти «20 хвилин» викрили підпільний цех з вироблення цигарок. 
Вже згодом ми опублікували розслідування щодо автозаправок, про які можна прочитати в матеріалі — Справа із заправками «Спектр-Ойл». Як їх кришують силовики та криміналітет. 

І приблизно з осені 2023 року за нами почали стежити. Ми почали помічати одні й ті самі авто на різних номерах, помічати затемнені мікроавтобуси біля місць зустрічі з колегами і друзями. З якою ціллю за нами стежили? Ми не знаємо. Але ми знали, що стежать. Але хто? 

 

Викрили авто, яке слідкувало за нами

Понеділок. 26 лютого. 11 година дня. Один з автомобілів Fiat Tipo з номерним знаком АВ3752ЕК знову потрапив в поле зору Віталія. На проспекті Коцюбинського (біля Нової пошти №36) дане авто припаркувалося, з нього вийшов один чоловік і пішов в невідомому напрямку, а інший пасажир переліз на заднє сидіння. Потім почався «цирк». 


Ми «пробили» номери авто. По базах інформація була відсутня. Хоча б коли було зареєстровано? Але ні. Безрезультатно. Далі ми спробували поговорити з тим, хто сидить в авто накрившись капюшоном і забившись в куток — без відповіді. 

Викликали поліцію. Вони приїхали. Підтвердили, що інформації про авто в базах немає. Тобто таких номерів в базі взагалі не існує. Перевірили по VIN-коду — теж саме. Що за машина-привид? Хто всередині? Кілер? Член диверсійної групи? Оперативник? Поліція не могла встановити. Тому що, як сказав один з поліцейських — не мають права проникати в авто. І це під час війни…Хоча Павловський написав заяву про незаконне стеження. 

Поліція чекала. Викликали СБУ

На годиннику 12. Викликаємо працівників СБУ. Десять хвилин і вони на місці. Поводяться професійно. Обговорюємо як можна вчинити в даній ситуації. Збираємось писати заяву…і тут прибігає той самий водій, який спочатку пішов від авто. Сідає і зачиняється. Поліцейські просять його надати документи.

Водій трішки відкриває вікно і показує щось схоже на оперативний талон. Поліцейський розвертається і каже: 
— Машина не підлягає перевірці...

Після цього ми зрозуміли — це оперативне авто і всередині силовики, які здійснювали стеження. Вони їдуть, а інші поліцейські блокують наші авто, щоб ми не переслідували тих, хто до цього переслідував нас. Таке собі поліцейське прикриття. 

Далі ми з Віталієм Павловським написали заяву до СБУ, на ім’я бригадного генерала Володимира Петриченко. Він очолює управління Служби Безпеки України у Вінницькій області. В заяві ми просили знайти тих, хто стежив за нами й нашими друзями. Сподіваємось — він відреагує по-справедливому.

Хто міг слідкувати за нами? 

Хто слідкував за журналістами RIA/20 хвилин? Хто понесе покарання за несанкціоноване стеження?

Через наші джерела серед силовиків ми дізнались, що у Вінниці є як мінімум два авто Fiat Tipo, які використовуються правоохоронцями. Джерела запевняють, що в СБУ таких авто немає. Але де є?

Один Fiat Tipo — є в Головному управлінні поліції. Інший — в УСР (Управління стратегічних розслідувань). 

Ми знайшли кілька документів про придбання цих авто у Вінниці. Купила й передала їх Вінницька міська рада коштом громади. Це так звана «Комплексна правоохоронна програма». І купили ці авто (зазначено в документах) «Для сприяння у розкритті кримінальних правопорушень та профілактики їх скоєння». 
Ось про закупівлю у 2019-2021 роках.

А ось у 2022 році.

Ми сподіваємось на чесне розслідування без покривання погонів. А ще хочемо зазначити, що ми спробуємо дізнатись хто саме стежив за нами й хто віддав на це наказ. Злочинний наказ. Далі буде...

Читайте також: 

1. «Нас оббрехали!..» Чому волонтер фонду «Піщанські люди» заявив у поліцію на маму загиблого?
2. «РАЦС вже навіть відремонтували, а школу ні». Чому понад рік не відновлюють ліцей №8?
3. Скільки заробляють і що мають ректори вінницьких університетів? Аналіз декларацій

Коментарі (18)
  • Сергей Давидчук

    .
  • Сергей Давидчук

    .
  • Vitold

    Машина не підлягає перевірці.
    І це все. А стільки шуму було від цих журналістів. Стільки пафосу: " відкривайте, бо ми зараз будемо викликати всіх кого можна"
    І всьо...
  • Валентина Клюса

    Можна подумати наші журналісти пишуть щось опозиційне. Ціну собі набивають.

keyboard_arrow_up