Скільки заробляють і що мають ректори вінницьких університетів? Аналіз декларацій

Скільки заробляють і що мають ректори вінницьких університетів? Аналіз декларацій
У нашому огляді є двоє колишніх ректорів. Це через те, що на 2022 рік, коли вони декларували свої статки, ще були на посаді очільників вишів
  • Очільники вишів теж мають звітувати про свої статки: після відновлення обов’язкового декларування вони подали дані за 2022 рік.
  • Тож що мають керівники найбільших п’яти університетів, що діють у Вінниці? Які у них зарплати? Скільки є нерухомості та авто?

У Вінниці є п’ять університетів — технічний, аграрний, педагогічний, медичний та ДонНУ. І для керманичів вишів також встановлений обов’язок щороку подавати декларації.

З початку повномасштабної війни ректорам також дозволили їх не подавати. Але як і всім іншим публічним чиновникам, кампанію декларування відновили й постановили подати декларації за 2022 рік до кінця січня 2024 року.

Яким майном та статками володіють освітяни? Переглянули їх декларації. 

Відео дня
Зауважимо, що в нашому списку є два «екси». Ці люди на 2022 рік ще займали свої посади: це Василь Мороз, ректор Медуніверситету з 1988 по 2023 роки та Роман Гринюк, ректор ДонНУ з 2012 по 2023 роки.
Нині ж, на посаді очільника Вінницького медуніверситету є Юрій Шевчук (призначений МОЗ у статусі виконувача обов’язків ректора, не подав декларації), а ректором Стусівського університету став Ілля Хаджинов (його декларація за 2023 рік).

У кого найбільша зарплата

Включно з податками та зборами найбільше зарплати виплатили ректору Техуніверситету Віктору Біліченку: посадовець за 2022 рік отримав 752 тисячі гривень.

Другим по розміру зарплати є багаторічний ректор Медичного університету Василь Мороз — 666 тисяч гривень за рік до оподаткування. І третім в цьому топі є чинний очільник Аграрного університету Віктор Мазур: 571 тисяча гривень за 2022 рік.

Обрахували ще сімейні доходи за той рік — сукупний дохід людей, які ректори вказали у своїх деклараціях. 

Найбільше знову ж таки у Віктора Біліченка — півтора мільйона гривень. Ця сума, крім зарплати ректора, складається з доходів дружини: 451 тисяча доходу від зайняття підприємництвом та 112 тисяч гривень пенсії. Плюс, Віктор Біліченко задекларував і свою пенсію (124 тисячі гривень) та зарплату за роботу за сумісництвом у ВНТУ (108 тисяч гривень).

Другою за розміром є сума, яку вказав у декларації колишній ректор ДонНУ Роман Гринюк — 1 мільйон 379 тисяч гривень за 2022 рік. Це його зарплата (557 тисяч гривень), зарплата за сумісництвом в Стусівському університеті (243 тисячі гривень), пенсія (238 тисяч гривень) і доходи дружини: підприємницька діяльність (315 тисяч гривень), пенсія (24 тисячі гривень).

І третє місце за колишнім ректором ВНМУ Василем Морозом — 1 мільйон 98 тисяч гривень, які складаються з зарплати очільника університету (666 тисяч гривень), його пенсії (180 тисяч), плати за звання члена Академії медичних наук (55 тисяч) та пенсії дружини (163 тисячі гривень).

У кого найбільше грошей на «чорний день»

Найбільша сума «під матрацом» зберігається в сім’ї Василя Мороза: його дружина має понад $76 тисяч (або майже три мільйони гривень в перерахунку на нашу валюту). Друге місце — за чинним ректором ВНТУ Віктором Біліченком: йому належать 300 тисяч гривень, 35 тисяч доларів та 21 тисяча євро (сумарно 2,5 мільйона гривень за нинішнім середньобанківським курсом).

Третє місце, зі значно скромнішим результатом, за ректором Аграрного університету Віктором Мазуром. Йому належать 125 тисяч гривень.

А от у двох з п’яти ректорів,  судячи з їх декларацій, взагалі немає грошових заощаджень. Це ректорка Педуніверситету Наталія Лазаренко й екс-ректор ДонНУ Роман Гринюк.

Що по нерухомості

Ректори у своїх деклараціях вказували житлову і нежитлову нерухомість, що належать їм чи членам сім’ї.

Лідером за кількістю квадратних метрів є Віктор Біліченко, 515,4 кв.метрів нерухомості загалом: це житловий будинок у Вінниці, площею 277 кв.метрів та нежитлові приміщення в Гніванській громаді 238,4 кв.метрів.

Наступним є Віктор Мороз — 445,8 кв.метрів загалом. Йому належать квартира, площею 123 кв.метрів; гараж 29,4 кв.метрів. Дружина має у власності дачний будинок, площею 293,4 кв.метра. Уся ця нерухомість знаходиться у Вінниці.

І третім за площею нерухомості є Роман Гринюк — 266,7 кв.метрів. Щоправда, левова частка його майна знаходиться на тимчасово окупованих територіях в Донецьку та в Судаку, АР Крим. З вінницької нерухомості в нього лише будинок в Агрономічному, площею 130,1 кв.метрів.

Хто є «земельним магнатом»?

Окремо виділили площу земельних ділянок, які ректори вказали у своїх деклараціях. Найбільше — у ректора ВНТУ Віктора Біліченка, 31 тисяча 605 кв.метрів землі. Йому належать одна земельна ділянка у Вінниці та дві у Тростянці Вороновицької громади.

Далі — Василь Мороз, 12 тисяч 433 кв.метрів землі. Екс-ректору Медуніверситету належить земельна ділянка у Селищі та земельна ділянка у Зарудинцях. Його дружині — одна земельна ділянка у Вінниці.

І третім за кількістю землі є Роман Гринюк, 2,5 тисячі кв.метрів: дві земельних ділянки на Донеччині, та одна в Агрономічному. Цим майном він володіє спільно з дружиною.

Який транспорт задекларували?

Найбільший автопарк в родині ректора ВНТУ Віктора Біліченка — 9 авто. Він є власником Audi Q7 2015 року випуску, Volkswagen Golf II 1998 року випуску та ГАЗу невідомої моделі 1960 року випуску. Іншими автомобілями володіє дружина

Два автомобілі у сім’ї Гринюків: екс-ректор ДонНУ має у власності ВАЗ 21093 1996 року випуску, його дружина — Honda CR-V 2008 року випуску.

І один автомобіль у сімействі ректора Аграрного університету: Віктор Мазур задекларував свій Mitsubishi Outlander 2010 року випуску.

Огляд чиїх ще декларацій ви б хотіли побачили на сайті 20хвилин? Пишіть у коментарях!

Раніше, нагадаємо, розповідали про те, що мають і скільки заробляють керівники комунальних підприємств у Вінниці.

 

Читайте також:

Що нового купили вінницькі нардепи під час війни? Огляд декларацій

Хто найбагатший серед міських голів на Вінниччині

Зарплати Борзова і заступників: скільки отримує грошей керівництво Вінницької ОВА?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій

    Віктор Мазур це хабарник і хапуга всі це знають

keyboard_arrow_up