Що нового купили вінницькі нардепи під час війни? Огляд декларацій

Що нового купили вінницькі нардепи під час війни? Огляд декларацій
  • Наприкінці січня усі чиновники подали свої декларації за 2022 рік. Зокрема, це зробили й десять народних депутатів, які представляють вінницьких виборців у Верховній Раді.
  • Яке майно і статки вони показали? Хто серед них найбагатший? І які «обновки» в них були за перший рік повномасштабної війни? 

Ми проаналізували дані вінницьких нардепів у державному реєстрі декларацій. Одразу розповідаємо про те, що нового придбали у 2022 році. А далі в матеріалі ми опублікували рейтинг найзаможніших у цій десятці людей.

«Обновки» депутатів

У деклараціях за 2022 рік народні депутати вказали власне майно і статки, а також сімей. І не забули про новинки, які у них з’явилися в той рік.

Геннадій Вацак з депутатської групи «Довіра» задекларував Lamborghini Urus 2021 року випуску. Цю машину він орендує у кондитерського дому «Вацак», власником якого і є.

Відео дня

Його колега по «Довірі», Лариса Білозір у липні 2022 року придбала квартиру в Ужгороді (69,1 кв.метрів за 890 тисяч гривень) і почала безоплатно користуватися власністю рідного брата — Tesla Model Y 2022 року випуску.

У січні 2022 року, до початку великої війни, чоловік Ірини Борзової («Слуга народу») придбав Mersedes-Benz Vito 114 2016 року випуску. Тоді ця покупка коштувала Сергію Борзову 550 тисяч гривень.

Ще один «Слуга народу» Анатолій Драбовський задекларував квартиру в Польщі, якою безоплатно на період воєнного стану користується його син. Ця закордонна нерухомість не належить сім’ї Драбовських.

А народна депутатка Олександра Устінова («Голос») у декларації вказала, що її чоловік навесні 2022 року придбав у кредит майно у США: дім, площею 321 кв.метр; земельну ділянку, площею 697 кв.метрів; авто Mazda CX-5 2022 року випуску.

Далі склали рейтинг найзаможніших нардепів, дані про яких внесли у зведену таблицю. Інформацію брали з держреєстру декларацій.

У кого найбільша зарплата

Народні депутати, на відміну від своїх колег з місцевих і обласних рад, за свою роботу отримують зарплати. У вінницьких нардепів оклади майже однакові: розмір їх річної зарплати складає 400-500+ тисяч гривень.

Найбільше заробив у Верховній Раді Анатолій Драбовський: 576 тисяч гривень за 2022 рік (до оподаткування - авт.). Наступною є Юлія Овчинникова з результатом 531 тисяча гривень за рік. І закриває «трійку» по найбільших зарплатах Микола Кучер, з показником 526 тисяч гривень.

Чия сім’я найбільше заробила у 2022 році

Найбільші доходи, переважно, у родичів народних обранців. За цим показником беззаперечним лідером є сім’я Мейдичів (Олег Мейдич, «Батьківщина»), чий річний дохід склав 27,8 мільйона гривень. 

Левову частку від суми принесла дружина-підприємниця — 27,3 мільйона гривень. Вона є власницею, співвласницею чотирьох фірм, що займається виробництвом і продажем різноманітних харчів.

Далі йде родина нардепа Вацака, з річним доходом 8,3 мільйона гривень. Зокрема, син приніс у «сімейну скарбничку» 2,4 мільйона гривень, дружина — 5,1 мільйона гривень. Усе це у 2022 році від зайняття підприємницькою діяльністю, сімейство Вацаків має права власності на шість компаній.

А третє місце за сім’єю Петра Юрчишина із депутатської групи «За майбутнє»: понад 6 мільйонів гривень, з яких 5 мільйонів заробила дружина-підприємниця у 2022 році.

Хто більше за всіх зберігає «під матрацом»

Народні депутати та члени їх сімей зберігають кошти в гривнях, доларах і євро. Для зручності обрахунку ми перевели усі їх грошові активи в нашу валюту, за нинішнім середньобанківським курсом.

Сім’я Олега Мейдича заощадила 63,6 мільйона гривень. Далі — родина нардепа Миколи Кучера, 26,7 мільйона гривень. І на третьому місці — Лариса Білозір, яка разом з чоловіком сумарно має 10,4 мільйона гривень.

Що по нерухомості

Нардепи декларували усю нерухомість, яка у власності чи оренді, житлова і нежитлова. А також об’єкти незавершеного будівництва.

Найбільше квадратних метрів у декларації Геннадія Вацака: 2,5 тисячі м2. Хоча житловими об’єктами тут є тільки одна квартира (27,32 кв.метрів), друга квартира (58,2 кв.метрів), житловий будинок (325 кв.метрів) в Могилів-Подільському. Власність на ці об’єкти поділена між Вацаком і членами його сім’ї.

На другій сходинці — Олег Мейдич, понад 1,8 тисячі квадратних метрів нерухомості. Зокрема, це житловий будинок (413 кв.метрів, зареєстрований на нардепа), квартира (61,3 кв.метрів у власності дружини) у Вінниці.

І третє місце в нашому рейтингу за Миколою Кучером, 977,9 кв.метрів. З цієї площі найбільше займає будинок в Київській області (538,9 кв.метрів, власницею є дружина), квартира у Києві (114,5 кв.метрів, у спільній частковій власності сім’ї), апартаменти в Алушті, Крим (112,4 кв.метрів, власник Микола Кучер купив їх до анексії півострова у 2013 році).

Найбільші землевласники

Найбільший з-поміж інших нардепів земельний «банк» у Геннадія Вацака: 239 тисяч 531 кв.метр загалом. Різними земельними володіє сам народний депутат, його дружина і син.

Більш скромний результат у родини Лариси Білозір — 31 тисяча 271 кв.метрів землі (переважною більшістю земельних ділянок володіє чоловік). 

А третє місце за Анатолієм Драбовським із загальною площею землі 7 тисяч 754 квадратних метри (усі земельні ділянки зареєстровані на дружину).

У кого найбільше автомобілів

Тут, по аналогії із нерухомістю, народні депутати декларували усе рухоме майно, яке їм належить, їхнім сім’ям, або ними орендується.

Найбільший автопарк у родині Вацаків: 12 транспортів, з яких два вантажних та десять легкових. Найелітніші — JAGUAR F-TYPE 2014 року випуску (власник нардеп), MASERATI QUATTROPORTE 2014 року випуску (власницею є дружина), Lamborghini Urus 2021 року випуску (власником є кондитерський дім «Вацак»).

У родині Борзових — шість транспортних засобів: чотири легковики, один причіп та один човен. Самій народній депутатці Ірині Борзовій належить BMW 520 2016 року випуску.

І на третьому місці за кількістю авто — сім’я Мейдичів, чотири автомобілі. Щоправда, жоден з них не належить їм: Mercedes Benz GLC 43 2018 року, Mercedes-Benz S500L 2021 року, BMW X5 2021 року, Mini Cooper 2017 року записані на дві компанії — «Калинівський маслосирзавод» і товариство «Атланта Тур».

Раніше, нагадаємо, ми визначали, хто найбагатший серед міських голів у Вінницькій області.

 

Читайте також:

Зарплати Борзова і заступників: скільки отримує грошей керівництво Вінницької ОВА?

Які зарплати у заступників мера Вінниці? Огляд декларацій

Скільки заробляють та що мають керівники комунальних підприємств Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Веніамін

    ‼️Терміновий збір ‼️⚠️📢 Кожна гривня має значення, людоньки доможим їм чим можем.
  • Татьяна Гуменюк

    Бідосі
  • Ujin

    Перемога 💪
  • Тамара

    Тамара
    І чого доброго можна чекати від таких нардепів, які тут для того, щоб ще хоч трохи щось увірвати і прямим рейсом за кордон.
    Гнати геть! Вони тут не потрібні!

keyboard_arrow_up