«Це тема силовиків з Одеси». Як журналісти «20 хвилин» викрили підпільний цех з вироблення цигарок

«Це тема силовиків з Одеси». Як журналісти «20 хвилин» викрили підпільний цех з вироблення цигарок
  • Журналісти RIA/20хвилин Вадим Павлов і Віталій Павловський провели власне розслідування щодо незаконної торгівлі і виготовлення цигарок поза Законом. Викрили кілька точок продажу цих цигарок і вийшли на цех, де займалися виготовленням контрафакту 
  • Розказуємо усю історію і куди ведуть ноги. 

За останні кілька років поліція, як і прокуратура, опублікувала кілька повідомлень про те, що вони вилучають контрафактні цигарки. Нас як незалежних журналістів, зацікавило — а яка ситуація зараз у місті. 

Виявилось — торгують цигарками без акцизу усюди, де можна. На автовокзалах, на ринках, на залізничному вокзалі… 

Закрили кілька точок на Західному 

Кілька кіосків на Західному автовокзалі торгують цигарками. Вірніше, торгували, поки ми туди не навідалися. На полицях відкрито виставлені цигарки без акцизів. Продаж йде повним ходом — в одні руки іноді йде по кілька блоків. Купляють їх люди, які їдуть у район.

Відео дня

Слідкуємо за одним із кіосків і викликаємо поліцію. Через п’ять хвилин з кіоску виходить продавчиня, розмовляючи телефоном поспіхом закриває пункт продажу і йде. Наступні 10 хвилин вона буде стояти за 30 метрів від кіоску і спостерігати, що ж буде робити поліція. Але питання тут досі відкрите: хто попередив продавчиню, що їде поліція? 

Наступні 10 годин для продавців нелегальних цигарок на Західному стануть фатальними. Поліція буде трясти кіоски, магазини, рятувальники будуть зламувати закриті ролетами кіоски.

Вже згодом поліція прозвітує: 

вінницькі правоохоронці вилучили понад 5000 пачок тютюнових виробів без марок акцизного збору

«Поліцейські відділення поліції №1 Вінницького райуправління у ході перевірки місцевих магазинів виявили велику кількість тютюнових виробів, які реалізувались без ліцензії. Під час проведення процесуальних дій слідчі вилучили понад п’ять тисяч пачок цигарок різних марок та брендів»

Наступний — ринок Папаніна

Вже наступного ранку в поле зору нашого розслідування потрапив Залізничний ринок і ринок на Папаніна. Після нічного шухера на Західному в багатьох кіосках відмовлялися продавати цигарки. Але признавались, що до цього дня торгували ними. Один з магазинів все ж таки вів торгівлю контрафактом. Тому виклик поліції, слідчо-оперативна, вилучення продукції. Виявилось, на цей раз цигарок взагалі обмаль — лише 500 пачок. Але це теж результат. 

«Підакцизна продукція вилучена та направлена на експертизу. Джерело її походження — встановлюється», — сказали в поліції. 
 

Накрили цех

Поки поліція встановлювала, звідки сигарети, журналісти вийшли на справді гарну «рибу». З’явилась інфа, що на вул. Лялі Ратушної є цех, де виготовляють контрафакт. І об’єми там достатньо великі — 4-5 мільйонів гривень обіг. Тіньовий бізнес розташували в кафе «Рим», яке ще кілька років тому працювало.

Прослідкували за цим кафе. Двері, вікна — все під матовою та чорною плівкою. Видно, що власники спеціально провели окрему потужнішу лінію електропроводки. Але навіщо? 

Після того, як один із працівників складу викрив журналістів, останні залишили кафе на кілька годин. Після цього знову прибули на місце і викликали поліцію. І в цей час до складу приїхало два мікроавтобуси.

З них вийшли два чоловіки, зайшли на склад і зачинили двері. Тут же приїхала поліція. Стукають — їм відкривають.

— Що у вас у цьому приміщенні? Нам надійшло повідомлення, що тут виготовляють нелегальні цигарки, — каже поліцейський.

— Ми не займаємось виготовленням цигарок. Ми тут просто фасуємо тютюн, — відповідає один із чоловіків, який назвався власником цього бізнесу. 

Далі чоловік проводить «екскурсію» приміщеннями. Дуже багато коробок та мішків з тютюном, сушарка для нього, пусті гільзи для цигарок. В головному залі прямо посередині прокладено лінію з розеток. Стоять кілька пустих столів. Поруч відкриті вісім великих коробок тютюну. Але станків і готової продукції, на перший погляд, немає. 

Чоловік далі гне свою лінію і каже, що він займається продажем тютюну і гільз окремо, що не виготовляє цигарки. Через п’ять хвилин у цеху з’являється жінка і починає питати: «Хто тут головний?!» Каже, що у них є ліцензія і взагалі вони просто торгують тютюном.

«Ліцензія», яку вона надавала слідчому — свідоцтво про реєстрацію ФОП другої групи (а для продажу підакцизних товарів потрібна третя). 

Через пів години до цього цеху приїхали три автомобілі поліції. На одному з них приїхав Василь Стаховський, заступник начальника Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області. Він також проводив огляд цеху. І вже за 10 хвилин до Павловського підійшов слідчий і сказав, що потрібно написати зустрічну заяву. 

— Що за заява? — запитав Віталій. 

— Зустрічна заява. Що ви повідомили на 102 про цех, де виготовляють нелегальні цигарки. Але інформація не підтвердилася, через те, що тут нічого незаконного немає, — каже слідчий Андрій. 

— Почекайте. Як немає?! Ви ж бачите, що вони вивезли вже і станки, і цигарки, і тютюн — то знайдіть, куди вони все це діли! У нас по місту камер понатикували, а знайти, куди вивезли, не можете? Ми напишемо заяву. Але для проведення перевірки! — сказали тоді журналісти слідчому. 

Далі до відома поставили і нового начальника поліції Вінницької області Юрія Пархоменка. Він дав слово, що візьме все на особистий контроль.

Вже наступного дня на сайті обласної поліції з’явиться повідомлення з таким заголовком: «Поліцейські Вінниці викрили чоловіка, який у складському приміщенні зберігав понад 200 кг тютюну». В матеріалі йшлось наступне: 

«За словами начальника Вінницького райуправління поліції Віталія Курчика, 24 листопада до поліції надійшло повідомлення, що в одному з приміщень міста виготовляють цигарки без наявності відповідних документів та ліцензій. Поліцейські встановили чоловіка, причетного до правопорушення. Ним виявився 45-річний житель обласного центру. Під час невідкладних обшуків правоохоронці вилучили більше 200 кг тютюну у мішках, поліетиленових пакетах та паперових ящиках, понад 50 ящиків із гільзами для тютюну, спеціальні пристрої для скручення цигарок та інші докази незаконної діяльності». 

Почекайте, а як же слова слідчого, що тут нічого незаконного немає?! Невже поліція прикриває цей цех?

Цех прикривали з поліції? 

Журналісти поспілкувалися зі своїми авторитетними джерелами серед силовиків. Всі як один говорять: «Багато кіосків з контрафактною продукцією не кришувалась поліцією, тому що власники і є… правоохоронці. Це одеська тема, якщо ви розумієте, про що я. І тема одеська, і сигарети з Одеси», — сказало нам перевірене джерело серед силовиків. 

Але найбільш цікаве питання «Чи кришували цех?» І відповідь — так. 

Ми дізнались, що кінцевий власник цього цеху, чи навіть мінізаводу — людина з Одеси. Колишній високопоставлений правоохоронець. Тому «кришу» цьому цеху організував з легкістю. Яка роль була у колишнього начальника поліції Івана Іщенка і його заступника Ігоря Волокітенка у цій справі — ми розберемось. Але один факт є беззаперечний — вся поліція знала, що вже кілька років на вул. Лялі Ратушної працює цей цех з виготовлення нелегальних цигарок. Багато хто знав, але зробити нічого не могли. 

Тому просимо Державне Бюро Розслідувань, Вінницьку прокуратуру та інші органи включитися в роботу, відкрити кримінальне провадження щодо фактів, наведених у матеріалі і довести цю справу до логічного і яскравого кінця. Тому що під час війни податки мають йти на армію! Люди віддають останнє і допомагають ЗСУ, а хтось відкриває нелегальні цехи і заробляє мільйони в місяць. Далі буде. З конкретними прізвищами. 
 

Читайте також:

Боротьба з нелегальними цигарками: журналісти «20 хвилин» знайшли, а поліція проводить обшуки

Журналісти «20 хвилин» викрили цех, де виготовляли нелегальні цигарки. Поліція розслідує

За продаж нелегальних цигарок сплатять понад мільйон гривень штрафу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Sergey Nabokov

    Навіщо робити підпільні цеха, якщо рано чи пізно їх знайдуть? Не дуже хороший бізнес. Вже краще було вложити гроші замість цього всього у нашу землю. Прибутку було б більше та все легально та легше, якщо знайти надійну компанію, яка може вам допомоги. Тут я можу вам порекомендувати https://geogroup.com.ua/speczdozvil-na-korystuvannya-nadramy/ а також прочитаєте про спецдозволи

  • Толян Дрейк

    А журналісти чому побачили лише тоді, коли " одеські" перестали тут рулити? А сиділи як миші під віником?
  • AK

    Ого. Тут потрібно погонів позбавляти і судути всіх причетних "кришантів", починаючи від слідака який порушень "не бачить" і вище. Поліція, виявляється, паразитує на суспільстві у прямому сенсі слова -- хлопців на фронт вигрібають, а окремі потвори і бізнес мають, і непризовні, і населення труять і податки не вертаються у охорону здоров'я.
  • Оксана Юнова

    З то б сумнівався.

keyboard_arrow_up