Справа із заправками «Спектр-Ойл». Як їх кришують силовики та криміналітет

Справа із заправками «Спектр-Ойл». Як їх кришують силовики та криміналітет
  • У Вінниці є кілька АЗС «Спектр-Ойл», які працюють вже не один рік.
  • Журналісти RIA/20 хвилин провели розслідування щодо цих автозаправок. 
  • Розповідаємо, як податкова скасовує ліцензії на продаж пального, а суди чомусь скасовують постанови.
  • А ще, хто тримає ці автозаправки й хто допомагає їм працювати, не дивлячись на порушення. Тут і чернівецький прокурор, працівники поліції, судді й люди, пов’язані з криміналом.
     

Жовтень 2023 року. У Фейсбуці на сторінці одного з лідерів «Дорожнього контролю» Дениса Климова з’являється допис про те, що у Вінниці на заправках торгують білоруським пальним. 

«Аж три поліцейських автомобілі прибули захищати «бізнесмена», який торгує (білоруським по інформації, яку нам надали) пальним на незаконній мережі своїх АЗС, розташованих у місті Вінниця. Нещодавно зазначений «бізнесмен» придбав собі черговий автомобіль БМВ за $200 000. Останній хизується своїми «дружніми» стосунками з представниками ГУНП», — написав Денис Климов. 
 
Ця справа зацікавила журналістів «20 хвилин». І вже за кілька днів ми завітали на ці автозаправки й зробили контрольні закупки. Також хотіли переглянути документи. І вже після перших постів у Фейсбуці по цій темі… робітники автозаправок почали звинувачувати журналістів у замовності. Тому справа стала принциповою, щоб довести, що не все в нашій країні продається. 

Про документи «Спектр-Ойл» 

У Вінниці є три АЗС «Спектр-Ойл». На Гліба Успенського (біля авторинку), на Турбівському шосе і на вулиці Юзвинській (гніванська перемичка). Остання донедавна не працювала, тому що податкова скасувала ліцензію на продаж пального. Але по черзі. 

Відео дня

Головні звинувачення летіли в сторону того, що «Спектр-Ойл» торгує білоруським пальним. Ми зустрічалися з представниками цієї мережі. Вони надали документи, що насправді пальне завозили з нафтових баз із Молдови та Румунії. А як і звідки воно потрапило на ці бази, розводять руками. Хоча насправді наші джерела вказують одне — це білоруське пальне, яке проводять через фірми-прокладки за кордоном. Тобто паливо везуть із Білорусі в Румунію та інші країни, а вже далі його продають Україні. 

Журналісти попросили представників мережі АЗС надати кілька документів, які повинна мати кожна автозаправка. Ми запросили акт вводу в експлуатацію об’єкта. І не отримали його. Як кажуть заправники — АЗС мобільна, тому й акта не потрібно. Але заправний комплекс складається не тільки з цистерни та підставки для неї. То чому відсутній акт вводу в експлуатацію об’єкта? 


Важливо! У «Спектр-Ойл» відсутні містобудівні умови та обмеження, проєктна документація згідно з наслідками АЗС СС3 (підвищеної небезпеки), комплексна державна експертиза (позитивний висновок), дозвіл на виконання робіт у держінспекції архітектури та містобудування, будівництво та введення в експлуатацію з отриманням сертифіката. То як вона може працювати?

Ми відправили 27 запитів 

З жовтня до початку лютого журналісти RIA/20хвилин надіслали в різні інстанції 27 запитів щодо законності роботи АЗС «Спектр-Ойл». Нас цікавили документи, які  б повинна мати ця мережа АЗС для своєї законної роботи. Але у більшості випадків вони просто відсутні. 
Наприклад, ось кілька головних запитів: 

1. У запитах до Вінницької міської ради ми з’ясовували, чи було узгоджено з департаментом архітектури та містобудування Вінницької міськради розміщення АЗС. 
Відповідь: накази на проєктування та проєктна кошторисна документація щодо вказаних АЗС відсутня.


Інформація щодо діяльності АЗС, що орендує «Спектр-Ойл» у Вінницької міської ради — відсутня.
Варто сказати, що директор департаменту Яків Маховський був ознайомлений із нашим інформаційним запитом. Але чомусь ніяких дій для закриття цих АЗС не було. За нашою інформацією, власник автозаправок та пан Маховський — у дружніх стосунках. 

2. Запит до Державної інспекції архітектури та містобудування України.
Встановлювали, чи надавалися інспекцією документи, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, а також документів, що засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, змін до них, їх скасування чи анулювання. 
Відповідь: Інформації та документів не виявлено.

3. Запит до Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної
служби з питань праці. 

Питали, чи видавалися дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки. 
Відповідь: надано інформацію, що Центрально-Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці видано кілька дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки для АЗС, що орендує «Спектр-Ойл».

4. Запит до Вінницької обласної військової адміністрації в особі управління розвитку та інфраструктури. З’ясовували, чи є дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами «Спектр-Ойл».
Відповідь: не отримували. Але працювати їм після цього ніхто не заборонив.

Після запитів «20 хвилин», юристи даної мережі заправок… швидко подають повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди. Він датується від 18 січня цього року.  Такі повідомленння йдуть на Міністерство захисту довкілля і на вінницьку міську раду. 

5. Запит до сектору у Вінницькій області Державного агентства водних
ресурсів України. 

Встановлювали, чи надходили на розгляд документи стосовно видачі дозволу на спеціальне водокористування для «Спектр-Ойл».
Відповідь: не надходили, дозвіл на спеціальне водокористування не видавався.

6. Запит до Головного управління ДПС у Вінницькій області. Запитували інформацію стосовно ліцензій. 
В податковій відповіли, що «Спектр-Ойл» надано дві ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним, одна ліцензія на право зберігання пального. І дві ліцензіх були анульовано 28.12.2023 року. Ось частина з запиту. 


Варто зауважити, що на деякі наші запити податкова дає відповіді, обмежуючи в доступі до інформації. Начебто, цитуємо: «Надання копій документів може завдати істотної шкоди інтересам платника податків». А ще: «Від оприлюдненої інформації може постраждати ділова репутація платника податків».  
 
7. Рятувальники розводять руками
Зустрічались ми і з керівництвом ДСНС у Вінницькій області. Головне питання було — як може автозаправка мати найнижчий рівень небезпеки СС1? Нам повідомили, що за документами дана мережа АЗС має мобільні модулі, а не стаціонарні заправки. І встановити факт того, що вони дійсно стаціонарні — немає можливості. На період воєнного стану будь-які планові перевірки під забороною. 

Протистояння «Спектр-Ойл» із податковою

Журналісти перевірили «Спектр-Ойл» через аналітичну систему Youcontrol. Виявилось, що ця мережа АЗС загрузла в судах з податковою, яка неодноразово виписує штрафи даній мережі АЗС. Причини різні: зберігання пального без наявності ліцензії, відпуск пального з лічильником без позитивних результатів повірки, або реалізація необлікованого пального.
Але представники АЗС кожен раз подають до суду, що нібито й порушення були, але перевірку було здійснено протиправно чи з порушеннями. Тому майже усі штрафи й податкові розпорядження суд чомусь скасовує. Кілька справ і досі знаходяться в апеляційному або в окружному судах. 
Як казали раніше, 28.12.2023 року розпорядженням ДПС було анульовано дві ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним. І справа пішла до окружного адміністративного суду. Але вже 9 січня цього року адвокати мережі АЗС подають позов проти податкової. І суд, в особі судді Віталія Дончика, ухвалює рішення «призупинити розпорядження податкової про анулювання ліцензії». А поки справа слухається, дана мережа АЗС може торгувати пальним і надалі. Фактично без ліцензії. Податкова своєю чергою подала апеляцію. То ж будемо слідкувати, що буде далі. 

Відкрито кілька кримінальних проваджень

За час розслідування «20 хвилин» було відкрито кілька кримінальних проваджень. Наприклад, 16.11.2023 обласна прокуратура розглянула наше повідомлення щодо протиправної діяльності «Спектр-Ойл» і відкрила кримінальне провадження за статтею 236 ККУ. Це порушення правил екологічної безпеки. І варто сказати — це особливо важкий злочин, який карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років!
Також поліцією відкрито кримінальне провадження за 204 статтею Кримінального Кодексу. Це незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, у нашому випадку пального. І карається цей злочин штрафом або позбавленням волі. 
— Наразі розслідується провадження за ч. 1 ст. 204 і ст. 236 ККУ. Також вже є висновок однієї з експертиз, яка проводилася. Відповідно до висновку домішок у паливі не виявлено і воно відповідає вимогам ДСТУ. Слідчі дії тривають, — каже Заріна Маєвська, пресофіцер обласної поліції. 

Але і тут є цікаві факти. Слідчі після погодження з прокурором неодноразово зверталися до Вінницького міського суду провести огляд автозаправних станцій. Спочатку суддя Андрій Михайленко не дає провести огляд даних АЗС. Ось його ухвала нижче. 

За ним тричі (!) відмовляє слідчим і суддя Руслан Каленяк!  

Питання «Чому?» Можливо, тому що АЗС не такі вже і мобільні й мали б мати акт вводу в експлуатацію? І як мінімум віднесені до ризику класу СС3?! Наша редакція звернеться у Вищу раду правосуддя зі скаргами на даних суддів, які своїми діями, ми вважаємо, прикривають розслідування особливо важкого злочину. 

Чиї заправки «Спектр-Ойл»? 

Пробиваємо «Спектр-Ойл» через аналітичну систему Youcontrol. Мережа АЗС належить вінничанину Ігорю Любарському. Разом з автозаправками йому належать повністю або частково товариство «Вінкард», «Подол Плюс», «Медичний центр комп’ютерної томографії».

Ігор ЛюбарськийЗаголовок


Стосовно люксових автомобілів, про які раніше говорили представники «Дорожній Контроль Вінниця» — теж правда. Наприкінці жовтня 2023 року Ігор Любарський реєструє на себе BMW XM. Приблизна вартість авто — 200 тисяч доларів. 

Автомобіль BMW XM Ігор Любарський придбав влітку у 2023 році. Воно коштує приблизно 200 тисяч доларів


Приблизно у той же час він купляє Range Rover 2022 для своєї дружини Олени. Вартість — приблизно 200 тисяч доларів. Правда вже у лютому цього року це люксове авто чомусь зникає зі списку.  Але досі на ньому їздить дружина Ігоря. 


Варто сказати й те, що на початку лютого Ігор стає… новим президентом вінницької обласної федерації важкої атлетики.

Обласну федерацію важкої атлетики очолив Ігор Любарський. Проведе у Вінниці Кубок країни

Цікаве поєднання лакшері життя і спорту. Тому перейдемо до того, хто ж допомагає «рішати питання» Ігоря Любарського.

Хто допомагає Любарському...рішати справи?

Коли тільки ми розпочали розслідування стосовно автозаправок «Спектр-Ойл» — Ігор Любарський не в дуже вузьких колах говорив одну фразу про свого впливового друга: «Антон приїде — все порішає». 
Перший. Другом виявився ніхто інший як Головний прокурор Чернівецької області Антон Ковальський.

Прокурор Антон Ковальський. Друг Ігоря Любарського. 

Вінничанин. Один із колишніх прокурорів вінницької прокуратури. Він і є другом дитинства Ігоря Любарського, який має вплив у колах силовиків. Я (Вадим Павлов) особисто телефоном говорив з Антоном стосовно цих заправок і, звісно, про Любарського. Антон відхрещується від автозаправок і каже, що давно казав Ігорю закрити їх. Але не лише дружбою з прокурором хизується останній. 

Другий. Ми знайшли в Інстаграмі доказ того, що Любарський тісно дружить з іншими силовиками. Наприклад — з Ігорем Волокітенком, який до грудня 2023 року був першим заступником та правою рукою ексочільника поліції Вінницької області одесита Івана Іщенка. Вони зараз очолюють поліцію Чернігівської області.

Ігор Волокітенко. Друг Ігоря Любарського. 


Так ось, Ігор Любарський не просто знайомий з Волокітенком. Вони разом проводили сімейні вечори, попиваючи шампанське МОЁТ. Ми запитали Волокітенко про дружбу з Любарським. 
Він відповів нам фразою: «Моє особисте знайомство (з Любарським, — ред.) ніяк не впливає на мою службову діяльність. Моє особисте життя — це одна справа. Моя службова діяльність — інша». 

«Сегодня на домашнем» Так підписала дружина Волокітенка сторіз в Інстаграмі. І при цьому тегнувши...дружину Любарського. 


Варто сказати, що наші джерела в поліції кажуть, що саме через дружбу двох Ігорів доволі тривалий термін автозаправки знаходилися поза увагою поліції. 

Третє — Ігор Любарський товаришує з двома чоловіками, які за нашою інформацією, мають відношення до кримінального світу. Вони відомі у вузьких колах як Федя та Кача. З ними ми теж спілкувалися. Вони просили не чіпати Ігоря Любарського. Начебто він хороша людина і допомагає бійцям «Червоної калини».

Четверте — за Ігоря просили військові. Начебто так, є питання по заправках. Але ж він іноді щось підкидує. То зарядні станції. То ще щось. Не будемо називати імена військових. Але просимо не піддаватись на ці провокації. 
 

«По цих автозаправках потрібно провести ретельну перевірку» — юрист

Ми показали документи і наявні докази юристу Валерію Крижанівському. І ось його висновок: 

— Автомобільні заправні пункти є виробами повної заводської готовності. Тобто такі, які не належать до об`єктів будівництва і можуть бути переміщені без змін його конструкції. Питання стосується будівництва, реконструкції приміщення заправного комплексу, технічних, підсобних приміщень, адже заправний комплекс складається не тільки з цистерни та підставки для неї. Тому для функціонування АЗС необхідною умовою є наявність акту вводу в експлуатацію об’єкта або актів готовності об'єкта до експлуатації об'єкта роздрібної торгівлі пальним. Таких актів у «Спектр-Ойл» немає. 
За відсутності дозвільних документів на розміщення та місцезнаходження АЗС, можна тільки припускати, чи завдала шкоди і якої саме дана діяльність навколишньому середовищу та громадянам навколо, оскільки оцінку впливу на довкілля дані АЗС не проводили. Це не відповідає вимогам ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля». Як приклад візьмемо АЗС, яка будується на Немирівському шосе, про яку RIA теж писала, де цей висновок був зроблений ще до початку роботи АЗС. Цікаво і те, що тільки у січні 2024 року мережа автозаправок «Спектр-Ойл» подала повідомлення про намір отримати висновок на викиди. 
Моя експертна думка — по цих автозаправках потрібно провести ретельну перевірку. Тому що з того, що ми бачимо, випливає — вони не мають права функціонувати, а повідомлення податкової про скасування ліцензій є правомірними.

Пару слів від авторів

На момент публікації цього матеріалу автори повали готувати звернення до Генеральної прокуратури, Адміністрації Президента, ДБР та НАБУ. Просимо відреагувати на факти злочинів, кришування, недобросовісних виконань своїх обов’язків осіб, про яких йшлося в даному розслідуванні. І це ще не кінець. 
Наші журналісти збирають інформацію про нелегальні АЗС у Вінницькій області. Наразі їх вже понад 30. Деякі належать працівникам поліції. Якщо вам відомо про такі автозаправки – надсилайте повідомлення на пошту [email protected]. Переможемо корупціонерів і злочинців разом! 

 Читайте також: 

1. Біля Писарівки будують автозаправку. Прокурори вважають її незаконною
2. Прокурори хочуть припинити будівництво заправки біля Писарівки. Чому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Толян Дрейк

    Стаття цікава, розслідування неактуальне. Є більш нагальні питання. Чому ніхто не розслідує влк продажні ,які продають інвалідності наліво- направо, чому ніхто не розслідує земельні питання в  місті- як і хто барижать землю під час війни
  • Den Nonamed

    ви великі молодці, от би ще про борзова статтю .. але я розумію ризики, жити всім хочеться
  • Александр Пахомов

    Потужне розслідування! Факти, деталі, імена!!! Замішані такі люди! Вадим Павлов і Віталій Павловський дякую за вашу роботу!!!
  • Виталий Дужак

    Вважаю Павлов тему так і не розкрив, то де ж докази Білоруського палива. Можливо Павлов на смак чи запах визначає походження бензину 😅😅😅😅
    Обмельчало трохи ріа розслідувачами......
    Все місто гримить що Павлов бігає по АЗС і вимагає йому дати 10 тис дол, хоч наче 100 тис просив раніше.... А тут не дали ні долара?
    Павлов Павлов.......

keyboard_arrow_up