Прокурори хочуть припинити будівництво заправки біля Писарівки. Чому?

Прокурори хочуть припинити будівництво заправки біля Писарівки. Чому?
Будівництво автозаправного комплексу, фото з архіву редакції за листопад 2023-го
  • На Немирівському шосе, неподалік від Писарівки, будують автозаправний комплекс.
  • Після здачі об’єкта в експлуатацію, тут будуть заправляти бензином, дизелем та автогазом. Ще діятиме магазин супутніх товарів. Будуть 35 нових робочих місць.
  • Однак вінницька прокуратура хоче скасувати це будівництво. У чому причина?

До редакції звернувся читач із запитанням, чому досі триває будівництво заправки на Немирівському шосе?

— Вона знаходиться неподалік від Писарівки, біля траси на Київ. Там раніше були слідчі, і наче було ж ухвалене рішення про замороження будівництва. А нещодавно я побачив, що там уже і великі цистерни поставили, і саму конструкцію заправки «вигнали» у висоту, — розповів нам читач Олексій.

Йдеться про нове будівництво автозаправного комплексу на Немирівському шосе, що неподалік від Писарівки. Про нього ми розповідали у листопаді минулого року.

Відео дня

Вінницька окружна прокуратура звернулася до суду, аби той дав дозвіл на огляд ділянок, де будують автозаправний комплекс. Його слідчі вважають незаконним: через ознаки порушень при складанні звіту з оцінки впливу на довкілля. Тому на замовника будівництва, товариство «Житомиравтогазсервіс», відкрили кримінальне провадження щодо злочинів проти довкілля (покарання — позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, за статтею 236 Кримінального кодексу України).

Нині у Вінницькій обласній прокуратурі журналісту розказали, що будівництво заправки справді триває, на підставі дозволу від Державної інспекції архітектури та містобудування. Тобто, не є «замороженим». Хоча по цьому об’єкту ведуться подальші слідчі дії. Задля уточнення, які саме — порадили звернутися з інформаційним запитом, що ми й зробили. 

Втім дещо вдалося дізнатися уже зараз.

Заправка знаходиться серед «Алеї вікових лип»?

Прокурори хочуть скасувати звіт оцінки впливу на довкілля, який був виданий товариству «Житомиравтогазсервіс» на будівництво заправного комплексу біля Немирівського шосе. Про це ми дізналися з позову обласної прокуратури до Управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької ОВА.

З рішення читаємо, що прокурори вважають протиправним звіт про оцінку впливу на довкілля (далі — ОВД): через низку недостовірних відомостей та висновків у розділах впливу на водне середовище, на об`єкти природно-заповідного фонду (майбутня заправка знаходиться у межах об’єкта природно-заповідного фонду «Алея вікових лип» - авт.), про поводження з відходами, впливу шуму та вібрації на довкілля, а також екологічні умови провадження планової діяльності.

Свою позицію висловив в.о. начальника управління розвитку територій та інфраструктури Іван Сивенюк. За його словами, звіт ОВД для будівництва автозаправки був складений належним чином.

— Прокуратура апелює до того, що цей об’єкт знаходиться в межах об’єкта природно-заповідного фонду «Алея вікових лип». А це не так — річ в тому, що звіт ОВД був зроблений на ділянки, що належать «Житомиравтогазсервісу». У цих ділянок є власна охоронна зона, яка складає 10 метрів. Так от, об’єкт природно-заповідного фонду навіть не зачіпає цю охоронну зону майбутнього автозаправного комплексу. «Алея вікових лип» знаходиться за межами будівництва. Тому ми вважаємо, що є правими на 100%, — прокоментував журналісту Сивенюк.

Крапки над «і» має розставити Вінницький окружний адмінсуд. Суддя Віталій Дончик прийняв позов прокуратури до розгляду.

З чого складається автозаправний комплекс

Будівництво автозаправки на цьому місці триває ще з літа 2023-го. Тоді робітники розчистили та вирівняли територію під будівництво, проклали деякі комунікації, сформували каркас будівлі.

Паралельно будівництву тривали громадські слухання. Запис вдалося знайти на YouTube, з якого ми дізналися, що на обговореннях брали участь тільки три людини — ведуча слухань, ще одна жінка та представник замовника будівництва «Житомиравтогазсервіс». 

Останній був і проєктантом об’єкта. Представився Анатолієм Фрідріхом.

Чоловік розповів, що планується будівництво автозаправного комплексу з пунктом сервісного обслуговування. 

— На запроєктованому багатофункціональному комплексі передбачається: здійснення прийому, зберігання та відпуску пального для транспорту (три марки бензину, дві марки дизелю та автогазу). Також заплановане спорудження магазину з продажу супутніх товарів. Режим роботи — цілодобовий, у три зміни,  — говорив він.

За словами проєктанта, зберігання пального буде у підземних резервуарах. Санітарно-захисна зона об’єкта складатиме 100 метрів. В межах цієї зони немає об’єктів житлового фонду, громадської інфраструктури, об’єктів природного заповідного фонду, пам'яток архітектури, історії, культурної спадщини.

— А водопостачання, водовідведення яким чином буде здійснюватися? — запитали представника замовника будівництва.

— З власної артезіанської свердловини. А водовідведення — через власні очисні споруди. Туди також йтимуть дощові та талі води. Усе після очищення буде відводитися в окрему ємність з подальшим перевезенням відходів на спеціалізовані організації. У проєкті заклали потужність очисних із запасом у 1,5-3 рази, — відповів Анатолій Фрідріх.

Проєктний план з містобудівних умов та обмежень, які «Житомиравтогазсервіс» отримав від Вінницької міськради

Ще його запитали, на якій відстані найближча житлова забудова і чи є поряд з майбутньою заправкою ліси чи озера?

— До Писарівки — 867 метрів, до Щіток — 392 метри. На таких відстанях від нашого проєктованого комплексу знаходиться найближча житлова забудова. Поряд лісового масиву немає. Є водний об’єкт, але прибережна захисна смуга витримана, — сказав проєктувальник.

Насамкінець, представника «Житомиравтогазсервіс» запитали, а яка мета здійснення діяльності на автозаправному комплексі, після того, як його введуть в експлуатацію?

— Продаж пального, обслуговування водіїв та пасажирів, продаж супутніх товарів, покращення економічної ситуації у регіоні, оскільки будуть сплачуватися додаткові податки до місцевих територіальних громад, — відповів Анатолій Фрідріх. — Також планується створити 35 робочих місць: це будівельники та люди, які будуть надалі залучені на обслуговуванні об'єкта.

Слухання по відеозв’язку тривали менше ніж 12 хвилин. Більше запитань у присутніх не було.

З повідомлення про планову діяльність, яке розміщене на сайті Вінницької міськради, ще дізналися, що річна реалізація палива на цьому об’єкті складатиме: бензину — 1050 кубометрів, дизпалива — 1320 кубометрів, автогазу — 1400 кубометрів.

Ще будуть влаштовані місця для тимчасової стоянки: 48 для легкових авто, 9 для вантажівок.

Що відомо про замовника будівництва

За даними YouControl, «Житомиравтогазсервіс» зареєстроване у Коростені, Житомирської області, діє з 2003 року. Основний вид діяльності — «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». Статутний капітал — 145 тисяч 500 гривень.

Керівником підприємства є Ігор Плахтій, власницею компанії — Віра Петренко. Ми намагалися отримати їх позицію у цій історії з будівництвом заправки. Зокрема, телефонували директору підприємства Ігорю Плахтію. Але чоловік не брав слухавку від журналіста.

Якщо Ігор Плахтій захоче вийти з нами на контакт — ми готові надати йому слово, задля представлення позицій усіх зацікавлених сторін.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про нового очільника Вінницької окружної прокуратури.

 

Читайте також:

Скільки п'яних водіїв оформили на Вінниччині за 2023 рік? Ми дізналися

На понад 140 мільйонів гривень Вінниця замовила товарів для ЗСУ — Що саме?

«У нас свят немає» Родичі полонених провели акцію у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дмитро

    Треба дати.
  • Олег

    Українці прошу допоможіть. Їдемо з Харкова до Львова! везу жінку  та дитину! Людина яка мала допомогти нам в дорозі вимкнула телефон! Бензин скінчився! Стоїмо в Київській області допоможіть паливом або коштами будь ласка хто скільки може. Потрібно 1800 грн 15 січня поверну! Допоможіть Благаю.

    5355161162666739

    Юрий Пархомчук reply Олег

    та ти вже рік доїхати не можеш, питаєшся все людей розвести
  • Mullexoll

    Вінниця як завжди 🤦 Чекають до тих пір як збудують, а потім підключається прокуратура, так само як з південним бугом було, чекали поки знесуть і те саме
  • Аркадий Крысько

    Не домовились.

keyboard_arrow_up