У окружної прокуратури Вінниці — новий керівник. Що про нього відомо?

У окружної прокуратури Вінниці — новий керівник. Що про нього відомо?
Костянтина Шведчикова (на фото — праворуч) представили колективу 8 січня. До цього він керував однієї з окружних прокуратур Києва
  • Костянтин Шведчиков очолив Вінницьку окружну прокуратуру. Родом з Одеси, працює в органах прокуратури ще з 2008 року.
  • А ще він начебто сприяв поверненню $238 тисяч хабарнику та був під час обшуку з «побиттям» мера Білгород-Дністровського.
  • Також ми дізналися, чим володіє родина прокурора.

У Вінницької окружної прокуратури новий очільник — Костянтин Шведчиков.

За інформацією обласної прокуратури, він родом з Одеси, 1986 року народження. Здобув вищу освіту в Національній юридичній академії, в органах прокуратури працює з 2008 року. Донедавна був прокурором Солом’янської окружної прокуратури міста Києва. Що про нього ще відомо?

«Посприяв» поверненню $200 тисяч хабарнику

У мережі, крім офіційної біографії, про Шведчикова мало інформації. З усім тим є один скандальний випадок, в якому згадують прізвище нового вінницького окружного прокурора.

Відео дня

Історія була наступна: у вересні 2017-го в Одесі затримали головного спеціаліста державної виконавчої служби. Його зловили на гарячому, під час отримання шести тисяч доларів хабаря. У ході слідства з’ясувалося, що хабарник використовував сейфи у двох банках. Слідчій Костянтин Шведчиков вилучив з одного з сейфів 238 тисяч доларів, і ці гроші суд арештував.

Перемога? А от і ні.

Прокурор Шведчиков неправильно розпорядився з арештованими коштами: замість того, щоб покласти їх на депозитний рахунок одеської прокуратури (як гроші, що підлягають спецконфіскації), посадовець поклав їх на зберігання до банківської комірки (наче це речові докази).

Через недотримання процедури адвокат хабарника зробив клопотання про зняття арешту з коштів. Походження «брудних» коштів адвокат пояснив тим, що вилучені гроші заробила матір його підзахисного під час роботи в морських портах і закордоном.

«І останній крок цієї схеми — ігнорування прокурорами судових засідань. Прокурора п’ять разів викликали до суду щодо арешту коштів, але він так і не з'явився. Зрештою арешт зняли й понад 200 тисяч доларів повернулися до хабарника», — пише голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Кадрові ротації. Попередника Шведчикова, Євгена Комаровського, призначили очільником Гайсинської окружної прокуратури

Був скандал з мером Білгород-Дністровського

Іншу історію, пов’язану із Костянтином Шведчиковим читаємо з рішення Кваліфікаційної комісії прокурорів від 24 серпня 2023 року.

Старший групи прокурорів Шведчиков, співробітники СБУ 18 жовтня 2022 року вручили підозру меру Білгород-Дністровського Віталію Граждану. У його робочому кабінеті ще проводили обшук в рамках іншого кримінального провадження.

Міського голову, на той момент, підозрювали у махінаціях, пов’язаних із відшкодуванням збитків, завданих одному з об’єктів району внаслідок ракетного обстрілу.

У СБУ розповіли, що Віталій Граждан перешкоджав роботі слідчих та провокував бійку, тому йому вдягнули кайданки. Сам же міський голова у відеозверненні розповів, що його побили співробітники СБУ.

«Побиття, надівання кайданок працівниками СБ України здійснено у присутності прокурора Шведчикова, який не вжив жодних заходів щодо звільнення затриманого та не склав відповідний протокол про затримання», — читаємо зі змісту скарги до Кваліфікаційної комісії прокурорів.

На ці звинувачення Костянтин Шведчиков відповів, що коли він прибув до місця роботи Віталія Граждана, на той момент уже інша група слідчих проводила обшук в рамках іншого кримінального провадження.

Мер активно опирався врученню підозри, намагався вийти з кабінету. Виник конфлікт, у процесі якого спецпризначенці наділи на руки меру кайданки, а останній впав на підлогу. Вказівок надягнути на міського голову кайданки прокурор не давав, за цим дійством не спостерігав, оскільки зачитував меру Білгород-Дністровського підозру.

Тож, оцінивши дії Шведчикова, Комісія дійшла висновку про відсутність у його діяннях складу дисциплінарного правопорушення. Адже насильницьких чи протиправних дій стосовно мера Білгород-Дністровського особисто прокурором не було вчинено.

Мають $150 тисяч заощаджень

Також ми ознайомилися зі статками родини Шведчикових через декларацію прокурора за 2022 рік.

За той рік Костянтин Шведчиков отримав 786 тисяч гривень зарплати (брудними, до оподаткування - авт.) від Одеської обласної прокуратури. На двох з дружиною мають 5,9 мільйона гривень заощаджень, більшість з яких зберігають у доларах і в готівці.

Об’єкти нерухомості родини знаходяться в Одесі — житловий будинок (71,1 кв.метрів), нежитлове приміщення (134 кв.метрів), земельна ділянка (733 кв.метрів). Плюс, ще мають офіс у селі Лиманка Одеської області (43,5 кв.метрів).

Також за сім’єю Шведчикових задеклароване незавершене будівництво житлового будинку в Одесі, площею 303,2 квадратного метра.

Свого автомобіля прокурор немає — безкоштовно користується Peugeot 308 SW 2012 року випуску, що у власності громадянки України Анжели Бузи.

Раніше, нагадаємо, ми дивилися, що нового під час повномасштабної війни придбали вінницькі прокурори.

 

Читайте також:

Хто найбагатший серед мерів міст на Вінниччині? Ми подивилися їх декларації

Скільки заробляє і що має народна депутатка з Вінниччини?

Гроші, квартири, авто: що є в деклараціях у вінницьких суддів?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Alina Yaroshchuk

    Людина з великої букви. Справедливий та потужний прокурор. Раджу всім коментаторам особисто поспілкуватись з ним, впевнений у всіх «незадоволених» думка зміниться. Проблема в тому, що люди не знаючи роблять якісь висновки та обливають брудом.
  • Костянтин Шведчиков

    Прочитавши ваші коментарі можу лише сказати, що дуже хотілось би з Вами зустрітися і особисто довести всю неправду яка описана вище у статті. По перше з приводу хабарника якому я подарував начебто 200 000 доларів про які пише Віталій Шабунін, то це суперечить тому факту, що сам хабарник звертався до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів зі скаргою на мої дії, пов’язані з тим, що я не виконую рішення суду який мене зобов’язав повернути ці гроші. Тобто цей факт Шабунін упустив. Посилання https://kdkp.gov.ua/decision/2018/04/3/549. З проводу міського голови то його поведінку під час здійснення мною процесуального керівництва можливо переглянути по наступним посиланням https://dumskaya.net/news/mer-belgoroda-dnestrovskogo-pytalsya-zadavit-sot-171433/. З приводу моїх статків, то законність їх одержання за наступним посиланням https://zib.com.ua/ru/print/130729-kak_prokuror_iz_odessi_myasokombinat_prodaval__ocenival_vsp.html. Тобто всі статки це фактична спадщина від батька. Отже перш ніж коментувати мене особисто та нашу Владу, спочатку зверніться до мене особисто, мене знайти легко, та поспілкуйтесь зі мною на всі цікаві Вам питання, а вже після робіть висновки і коментуйте їх.

  • Kaтя

    Свиня, яка лише подвоїть корупцію. Як і вся ця суча влада
  • 0983438019

    Ще одне бидло.

keyboard_arrow_up