Гроші, квартири, авто: що є в деклараціях у вінницьких суддів?

Гроші, квартири, авто: що є в деклараціях у вінницьких суддів?
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Через повномасштабну війну суди прибрали дані про своїх працівників. Це зробили, щоб «запобігти загрозам їхньому здоров’ю та життю». 
  • Втім голови вінницьких судів час від часу з’являються в інфопросторі, тож по їх прізвищах можна дізнатися про статки та доходи.
  • Тільки от двоє з п’яти очільників судів подали свої декларації за 2022 рік. Що вони мають?

З 10 грудня відновили доступ до Державного реєстру декларацій. Ми вже складали рейтинг найзаможніших мерів Вінницької області, а також дивилися на декларації народних депутатів, яких до Верховної Ради обрали вінницькі виборці.

Цього разу вирішили переглянути, а що під «мантіями» є у вінницьких суддів?

Купив авто, бо не хотів втратити завдаток

Поводом для цього стала публікація проєкту «Схеми» від «Радіо Свобода», в якій фігурував суддя Сьомого апеляційного адмінсуду (знаходиться у Вінниці) Едуард Смілянець. Під час повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у 2022 році придбав елітну автівку з салону – BMW X5 xDrive 25d/G05 за 2 мільйони 84 тисячі 940 гривень.

Відео дня

Едуард Смілянець пояснив журналісту, що дав завдаток за автомобіль «у розмірі 10 або 15 відсотків» ще до повномасштабного вторгнення — у січні, а вже під час війни, коли цей автомобіль завезли в Україну — виплатив повну суму. Суддя Смілянець пояснив, що не відмовився від дорогого автомобіля, бо не хотів втратити внесений завдаток.

До слова, у 2021 році син судді Артур Смілянець переміг у міській акції «Вакцинуйся. Збережи життя» та отримав суперприз — Toyota Corolla, яка коштує 676 тисяч гривень.

Хто подав декларації, а хто ні?

Через початок повномасштабного вторгнення в Україні на офіційних сайтах судів приховали інформацію про служителів Феміди. Це пояснили так: публічний доступ до списку суддів тимчасово призупинено для запобігання загрози їхньому життю та здоров’ю.

Однак голови судів залишаються медійно активними, тож можна по їх ПІБ встановити їхні доходи та статки в Держреєстрі декларацій.

З п’яти очільників судів тільки двоє подали актуальні декларації за 2022 рік. У решти ще є час це зробити до кінця січня 2024 року.

Зведену інформацію можете переглянути в таблиці, а далі в тексті більш розлого про майно і доходи суддів.

Під час війни купили дім в передмісті Києва

Одним з тих, хто уже подав декларацію за минулий рік, є голова Вінницького апеляційного суду Сергій Медвецький. Суддя задекларував свої доходи та статки, а також дружини та сина.

За увесь 2022 рік держслужбовець отримав 2,5 мільйона гривень зарплати (до оподаткування). Загальний дохід сім’ї за рік склав 4,6 мільйона гривень. Вагому частку в сімейну скарбничку (1,8 млн грн) принесла дружина, яка займається підприємництвом. Вона очолює та володіє київським товариством «МК Проект+»

Сім’я Медвецьких зберігає заощадження у гривнях, євро та доларах. Аби порахувати всю суму, конвертували її в нашу нацвалюту за середнім банківським курсом. Тож грошові активи сім’ї судді склали 5 мільйонів 688 тисяч гривень.

З нерухомості Медвецькі мають земельну ділянку, площею 357 кв.метрів. А також три квартири, один житловий будинок і два нежитлових приміщення, загальною площею 480,5 кв.метри.

Найновішою покупкою є якраз житловий будинок — 122.3 кв.метри, загальною вартістю 960 тисяч гривень. Власницею є дружина судді, яка придбала цей дім 18 жовтня 2022 року. Знаходиться це майно у передмісті Києва, в селі Крюківщина.

Автопарк сім’ї складається з двох машин — Lexus ES 350 2017 року випуску (власник — Сергій Медвецький), Nissan Rogue 2020 року випуску. Обидві машини були куплені ще до початку повномасштабного вторгнення.

Усе майно у Вінниці та будівництво в Зарванцях

На фоні свого колеги, голова Господарського суду Сергій Тісецький виглядає дещо скромнішим.

За декларацією у 2022 році суддя отримав 1,4 мільйона гривень зарплати (до оподаткування). Загальна сімейна скарбничка за рік склала 1,6 мільйона гривень: дружина, за основним місцем роботи, заробила трохи більше, ніж 200 тисяч гривень.

Грошових активів сім’я Тісецьких немає. Уся їхня нерухомість знаходиться у Вінниці: це квартира у Вінниці (87,4 кв.метри), гараж (35,6 кв.метрів), комора (5,2 кв.метри), земельна ділянка (1200 кв.метрів). Щоправда, у власності Сергія Тісецького ще є незавершене будівництво дому в Зарванцях, який почали зводити у 2020-му.

Ще в родини є дві «Тойоти»: Сергій Тісецький їздить на Toyota Land Cruiser Prado 2012 року випуску, а його дружина — на Toyota Rav-4 2018 року випуску.

 

Читайте також:

Хто найбагатший серед мерів міст на Вінниччині? Ми подивилися їх декларації

Скільки заробляє і що має народна депутатка з Вінниччини?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Валентина

    Це точно який новий рік сядемо з дітьми посидемо і спати якщо ці тварюки дадуть.🙏🙏🙏
  • Мария Затайдух

    Цікаво, за якими критеріями нараховуються зарплати в Україні?

    У воюючій країні!!!
  • Андрюшик-)

    Скиньте р пару 🍋🍋на дрони підари
  • Аркадій

    ПОТРІБНА ДОПОМОГА!!!! Я батько одинак, у мене дві доньки 4 та 8 років. Ми переселенці. Хто може допомогти продуктами або коштами в борг? ( Навіть 50 грн дуже допоможуть, тому що їжі немає взагалі) або роботою, візьмуся за будь-яку, клянуся життям своїх дітей, що це не обман!

    4132827017227280

    Лілія Дубровіна reply Аркадій

    Можу допомогти продуктами, як Вам їх передати

keyboard_arrow_up