Син судді отримав авто від міськради: «Відмовлятися від призу через негатив не збирався»

Син судді отримав авто від міськради: «Відмовлятися від призу через негатив не збирався»
«Міг стати переможцем хто завгодно, — казав Артур Смілянець. — Яка б це не була людина — все одно були б і позитивні, і негативні відгуки. А відмовлятися від призу через негатив у соцмережах? Я не бачу в цьому сенсу»
  • Артур Смілянець отримав суперприз міської акції «Вакцинуйся. Збережи життя» — Toyota Corolla, яка коштує 676 тисяч гривень.
  • Він же — син судді Сьомого апеляційного адмінсуду Едуарда Смілянця. Тож у соцмережах писали, що «конкурс — підстава, бо проста людина авто не отримає».
  • Поговорили з переможцем акції, дізналися чи міг родич держслужбовця брати участь в розіграші. Та ще — поспілкувалися з іншими призерами, які отримали від міськради телевізори та велосипеди.

Сьогодні 21 грудня нагородили вінничан, які стали переможцями фінального розіграшу в рамках акції «Вакцинуйся. Збережи життя». Люди отримали 20 телевізорів, 20 велосипедів й суперприз — автомобіль.

Перед врученням дарунків мер Вінниці Сергій Моргунов зазначив, що мета міської акції — заохочувати вінничан щеплюватися від ковіду.

— Ми розпочали акцію «Вакцинуйся. Збережи життя» 1 вересня. Важливо те, що була достатньо велика активність участі в акції. Було зареєстровано 28 тисяч 147 вінничан, які до неї долучилися. Я хочу побажати вам здоров’я, добробуту, щоб у вас завжди були позитивні емоції. І щоб ви пам’ятали, що тільки разом ми можемо подолати будь-які кризи та будь-які перешкоди.

Відео дня

«Я найщасливіший вінничанин»

Ключі від авто Toyota Corolla з рук міського голови отримав Артур Смілянець. 

— Усі мої мрії справдилися. Сьогодні, напевно, я найщасливіший вінничанин. Це мій перший такий масштабний приз у подібних розіграшах. Щиро дякую за це, — ділиться емоціями молодик. — Вакцинувався я повністю ще в середині жовтня. Про розіграш дізнався випадково, через оголошення у фейсбуку. Машини до цього у мене не було.

До цього, 17 грудня, ми дізналися, що 22-річний Артур — син судді Сьомого апеляційного адмінсуду Едуарда Смілянця. Це підтвердили журналісту в прес-службі суду та й сам переможець розіграшу.

Свою перемогу в міській акції він пояснював вдачею. Натомість вінничани у соцмережах обурювалися, що цей розіграш нібито був «обманом», адже «проста людина автомобіль від міськради точно б не отримала».

— У соцмережах пишуть негативні коментарі на вас і вашу родину. Як ви ставитесь до цього і чи не вмовляла вас відмовитися від машини? Мовляв, для того, щоб знизити суспільне невдоволення, — запитав журналіст.

— Я не розумію, чому потрібно було відмовлятися. Міг стати переможцем хто завгодно, — відповів Артур Смілянець. — Відмовитися через те, що люди пишуть в соцмережах ганебні повідомлення? Є суспільна думка, і вона завжди має дві сторони: який би не був результат — всі б писали різні речі. Все одно були б і позитивні, і негативні відгуки. Відмовлятися від призу через негатив у соцмережах? Я не бачу в цьому сенсу.

Що виграли інші люди?

Вручали сьогодні не тільки авто, а й телевізори LG та велосипеди MAXXPRO. Вінничанка Ірина Карпенко була серед тих щасливчиків, що отримали телевізор.

— Нас з чоловіком зареєструвала в розіграші донька. А вакцинувалися ми задовго до акції, ще 4 червня. Це був наш свідомий вибір, — розказала Ірина. — Про перемогу дізнались випадково. Мені подзвонила подружка і питає: «Чому ти нам не дзвониш? Чи ти вже святкуєш свій новий телевізор?». Заходжу в інтернет і бачу своє прізвище! Але я не повірила у перемогу доти, поки мені не подзвонили з міськради.

— Колись я мріяла мати сучасний телевізор. Але купувати не збиралася. В нас вже є два телевізори. Тому я закликаю всіх — мріяти та вакцинуватись, щоб зберегти життя своє, своїх рідних та навколишніх, — продовжила говорити переможниця.

Велосипед у подарунок за вакцину отримав й Артем Черній. Молодий чоловік каже, що від друзів дізнався про розіграш і так само від друзів дізнався про перемогу.

— От так і вийшло: робив вакцину для себе та близьких, і за піклування про здоров'я отримав ще й велосипед, — сказав Артем.

— У вас вже був велосипед до цього? — спитав журналіст.

— Не було. Часто користуюсь міським сервісом велопрокату. А тепер вже буду своїм їздити. Потрібно ще один докупити дружині, — сміючись відповів Артем Черній.

Переміг родич держслужбовця. А так можна взагалі?

Те, що суперприз отримав син судді, викликало великий суспільний резонанс. Чи міг брати участь в міській акції родич держслужбовця?

У положенні конкурсу прописана тільки така заборона — «не мають права брати участь в акції працівники виконавчих органів та депутати Вінницької міської ради». 

— Кожен вінничанин та переселенець, що зареєстрований у Вінницькій міській громаді; за умови, що мають дві дози щеплення та декларацією із сімейним лікарем, могли брати участь в конкурсі. Якось переграти, бо є суспільний резонанс, не можемо. Немає підстав. Наскільки мені відомо, переможець розіграшу виконав всі умови, — розповідав журналісту заступник мера Вінниці Андрій Очеретний.

Чи можливо сталося так, що «підкрутили» результати, аби виграла потрібна людина?

— Визначення переможців відбулося автоматично шляхом жеребкування через random.org — система автоматично сформувала список переможців. Цей сервіс працює вже понад десять років, і не було встановлено фактів махінацій, — пояснює директор департаменту інформаційних технологій міськради Володимир Романенко. —  Усі розіграші в рамках акції відбувались публічно — в прямому ефірі. Перелік переможців та учасників всіх чотирьох розіграшів в рамках акції «Вакцинуйся. Збережи життя» можуть переглянути всі охочі.

То, може, чиновники завантажили список тільки з однією людиною, щоб саме син судді отримав авто?

Як сказав Романенко, результати розіграшу можуть подивитись всі охочі. Видно дату, час розіграшу, хто організатор. І можна завантажити увесь список учасників. Бачимо файл, в якому, справді, 28 тисяч 147 людей з повними прізвищами, іменами та по батькові. За бажанням, в списку можете пошукати себе та своїх знайомих.

Тобто, ось тут ви можете переглянути, коли відбувся розіграш, скільки було учасників та порівняти час розіграшу на random.org із часом прямого ефіру

Скільки витратили на призи

Загалом, за три етапи конкурсу, розіграли 50 велосипедів, 50 телевізорів та один автомобіль.

Ми дізналися, що переможцям дарували Smart-телевізори LG та  велосипеди MAXXPRO. Їхня роздрібна вартість в інтернет-магазинах 10-11 тисяч за телевізор та 9-10 тисяч гривень за велосипед.

Автомобіль Toyota Corolla коштує 676 тисяч гривень. Загалом, на закупівлю призів витратили 2,9 млн грн з бюджету Вінниці. Тобто, з наших з вами податків.

Як відбувалося вручення призів, ми транслювали на нашій сторінці в Фейсбуці Новини Вінниці на 20хвилин:

 

Читайте також:

«Не можете завантажити сертифікат вакцинації? Вам до нас». Репортаж з пункту підтримки «Дії»

Від отруєння чадним газом загинув вінничанин. Як захистити себе та близьких від подібної долі

Вінничан змушують повертати субсидії. Як і чому це відбувається?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (174)
  • Тоня Мазур Кальсіна

    Так-так вдача усміхнулась бо він син судді, чомусь дітям сиротам і  дітям доярок не усміхається.Наверно моляться не до тих святих ,до яких моляться багатії.
  • Мила Артур

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣КОЗЛЫ ,,НАСТОЯЩИЕ КОЗЛЫ.НАС ВСЕХ ЛОХАМИ СЧИТАЮТ 🤣🤣🤣
  • Валентина Петелько

    Артур, це авто удачі тобі не принесе краше подаруй якомусь  дит . будинку це буде більш ПОРЯДНО
  • Larisa Nikolaevna

    Ще на початку даної акції у мене не було сумнівів у саме такому результаті))
    Дивно,чому не виграв простий роботяга😕,чи не тому , що з самого початку все було вирішено???

keyboard_arrow_up