Син судді виграв автомобіль за вакцинацію. Як так сталося і хто ще у списку переможців?

Син судді виграв автомобіль за вакцинацію. Як так сталося і хто ще у списку переможців?
«Учора у мене був день народження, і ось на такий подарунок я точно не очікував», — ділиться емоціями від перемоги 22-річний Артур Смілянець / Колаж складений з фото Артура Смілянця на Інстаграм та фотографії з порталу Вінницької міської ради
  • Артур Смілянець переміг у розіграші міської акції «Вакцинуйся. Збережи життя». За щеплення від коронавірусу йому дістанеться від міськради Toyota Corolla.
  • Він же — син судді Сьомого апеляційного адмінсуду Едуарда Смілянця.
  • Хіба родичі держслужбовців можуть брати участь в таких розіграшах? Можливо, результати «підкрутили»? Чи взагалі авто не розігрували, а просто «віддали»?
  • Ми дізналися відповіді на ці питання, поговорили з переможцем. Ще — пошукали інформацію про людей, що виграли велосипеди та телевізори.

Чотири місяці тривала міська акція «Вакцинуйся. Збережи життя». Міська влада через подарунки заохочувала вінничан робити щеплення від ковіду. Випадковим чином, на сайті random.org, обирали переможців.

Загалом розіграли 50 телевізорів, 50 велосипедів. А сьогодні, 17 грудня, відбувся фінальний розіграш — обрали людину, яка отримає авто Toyota Corolla.

Цим щасливчиком з-поміж 28 тисяч учасників став Артур Едуардович Смілянець. Про цю людину редакція 20minut.ua з власних джерел дізналася: він є сином судді Сьомого апеляційного адмінсуду Едуарда Смілянця. І, перевіряючи цю інформацію, ми отримали два підтвердження.

Відео дня

«Я в шоці! Не вірю в перемогу»

Речниця прес-служби суду Інга Гаврилюк в коментарі журналісту підтвердила, що переможець акції, якого звати Артур Смілянець, справді син судді Едуарда Смілянця. І він дійсно, за її словами, брав участь в конкурсі.

Потім свою участь в міському розіграші підтвердив і сам переможець. Через Інстаграм ми зв’язалися з 22-річним Артуром Смілянцем та розпитали про перші враження від перемоги. До слова, хлопець саме з нашої новини дізнався про перемогу.

— З вами вже зв'язалися з міськради?

— Ні, я ще чекаю. Поки зі мною не зв'яжуться, то я не вважаю себе переможцем. 

— Не дуже вірите у те, що перемогли?

— Так, звісно. Таке зі мною буває дуже рідко, і це дуже дивно для мене.

— Чого вирішили взяти участь в акції?

— Випадково побачив оголошення в фейсбуку. Бачу, що розігрують велосипеди, телевізори. За машину навіть не знав. Думаю — зареєструюсь, спробую, а чому б і ні? Я якраз вакцинувався наприкінці вересня. Зареєструвався до участі в акції десь у жовтні й забув про це. 

— Сьогодні мені приходить в Інстаграмі повідомлення від друга: скинув мені посилання на «20 хвилин Вінниця» і каже: подивися, ти виграв авто, — розповідає далі журналісту 20minut.ua переможець акції. — Я думав, що він так жартує. А потім дивлюсь на реєстраційний номер — усе сходиться. Я до останнього не вірю! Бо вчора у мене був день народження, і ось на такий подарунок я точно не очікував. Я в щоці, якщо чесно.

— Чи правда, що ваш батько — суддя?

— Так, це правда. Я очікував, що будуть негативні коментарі з приводу тата та моєї сім'ї. За умовами конкурсу, наскільки я знаю, немає обмежень на те, де ти чи твої родичі працюють.

— А у вас є вже машина?

— Ні, користуюся машиною батька. Але ще раз, я не вважаю себе переможцем. Подивимось, бо ніхто зі мною ще не зв'язався. Можливо, все ще переграють, якось перекрутять.

За декларацією судді Едуарда Смілянця, це вже буде четвертий автомобіль в їхній родині. Наразі вони мають Daewoo Lanos 2006 року, Chevrolet Aveo 2011 року, Mercedes-Benz GLE 250 2018 року випуску.

Переміг родич держслужбовця. Так можна взагалі?

Виходить, що в міському розіграші призів за вакцину переміг син судді. Фактично, він є родичем держслужбовця. Чиновникам та їхнім родинам можна брати участь в конкурсі?

У положенні конкурсу прописана тільки така заборона — «не мають права брати участь в акції працівники виконавчих органів та депутати Вінницької міської ради». 

— Кожен вінничанин та переселенець, що зареєстрований у Вінницькій міській громаді; за умови, що мають дві дози щеплення та декларацією із сімейним лікарем, могли брати участь в конкурсі. Якось переграти, бо є суспільний резонанс, не можемо. Немає підстав. Наскільки мені відомо, переможець розіграшу виконав всі умови, — сказав заступник мера Вінниці Андрій Очеретний.

Чи можливо так, що «підкрутили» результати, аби виграла потрібна людина?

— Розіграш проводився через random.org. Цей сервіс працює вже понад десять років, і не було встановлено фактів махінацій, — пояснює директор департаменту інформаційних технологій міськради Володимир Романенко. — Результати публічні, наші розіграші проводилися в прямому ефірі. Перелік переможців та учасників всіх чотирьох розіграшів в рамках акції «Вакцинуйся. Збережи життя» можуть переглянути всі охочі.

То, може, чиновники завантажили список тільки з однією людиною, щоб саме син судді отримав авто?

Як сказав Романенко, результати розіграшу можуть подивитись всі охочі. Видно дату, час розіграшу, хто організатор. І можна завантажити увесь список учасників. Бачимо файл, в якому, справді, 28 тисяч 147 людей з повними прізвищами, іменами та по батькові. За бажанням, в списку можете пошукати себе та своїх знайомих.

Наш «вердикт» — син судді, 22-річний вінничанин Артур Смілянець переміг в розіграші завдяки своїй удачі. Остаточне рішення про його перемогу та перемогу інших 40 учасників мають затвердити у вінницькій мерії: чиновники перевірять подані документи.

Вручення призів відбудеться об 11.00 21 грудня перед будівлею міськради, що на Соборній, 59.

Що дізналися про інших переможців?

Сьогодні, крім авто, розіграли ще 20 телевізорів LG та 20 велосипедів MAXXPRO. У пошукових системах і реєстрах нам вдалося з’ясувати дані про інших учасників, що отримають призи.

Наприклад, Тимошенко Едуард Миколайович (або ж його повний тезка), який виграв телевізор, є співвласником компанії «ВІНСІТКА». Ця вінницька фірма виробляє будівельні матеріали.

Рибінський Максим Володимирович, який виграв телевізор, — ортопед-травматолог, працює у приватному медцентрі Вінниці.

Фото ілюстративне, з попереднього вручення призів від міськради

Перемогла у розіграші велосипедів Лисюк Анна Анатоліївна — заступниця директора у вінницькій школі №10. За даними руху Чесно, вона є членкинею в обласному осередку «Української стратегії Гройсмана».

Фалейтор Людмила Григорівна, яка також виграла велосипед, за відкритими даними, є вчителем трудового навчання у школі №27.

І людина з даними Андрощука Андрія Петровича, який теж виграв велосипед, є співзасновником ГО «Дорожній контроль Європа».

Переглянути увесь список переможців та знайти там себе чи своїх знайомих можна в цьому матеріалі:

 

Читайте також:

Вінничан змушують повертати субсидії. Як і чому це відбувається?

«Не можете завантажити сертифікат вакцинації? Вам до нас». Репортаж з пункту підтримки «Дії»

Від отруєння чадним газом загинув вінничанин. Як захистити себе та близьких від подібної долі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (165)
  • Руслана Рудникова

    Батько зробив сину подарунок!!!
  • Наташа Вегерук

    Бідному не дадуть виграти
  • Мирослав Олександрович

    Все чесно ні разу без коросливих мотивів
  • Анна Поліщук

    А кажуть немає корупції, фуууу меру 🤬🤬🤬🤬

keyboard_arrow_up