Від отруєння чадним газом загинув вінничанин. Як захистити себе та близьких від подібної долі

Від отруєння чадним газом загинув вінничанин. Як захистити себе та близьких від подібної долі
  • З настанням холодів зростає кількість випадків отруєння чадним газом. Він не має ані запаху, ні смаку і за лічені хвилини може призвести до смерті людини.
  • Разом з експертами та лікарями розповідаємо, як убезпечити себе від «тихого вбивці».

У власній квартирі на Старому місті від отруєння чадним газом 12 грудня загинув 27-річний Ілля Дубовий. У помешканні також знаходилася подруга хлопця. Її з ознаками отруєння шпиталізували до реанімації. Медики кажуть, що дівчину випишуть вже за кілька днів. Попередня причина інциденту — несправність газового котла у квартирі. 

Випадок з Іллею Дубовим не є унікальним. Так, наприклад, місяцем раніше у селі Мар’янівка Вінницької області від аналогічного отруєння загинули шість людей: двоє дорослих та четверо їхніх дітей віком від 7 до 11 років. 

Пильнуйте котли та бойлери

Чадний газ називають «тихим убивцею». Він не має ані кольору, ні запаху, ані смаку та легко змішується з повітрям. За словами фахівців, він здатний навіть в маленьких концентраціях з’єднуватися з кров’ю у сотні разів швидше, аніж кисень, і накопичуючись, викликати тяжке отруєння.

Відео дня

Речниця компанії АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова пояснює, що газовики не ведуть статистики викликів, пов'язаних з чадним газом. Але наголошує, що найчастіше отруєння таким газом є наслідками порушення тяги в димових та вентиляційних каналах. 

Серед загальних рекомендацій з правил безпеки, що їх дають фахівці газорозподільної компанії, Логінова наводить, зокрема такі: «Приміщення, в яких працюють газові прилади, повинні добре провітрюватись. Під час роботи газового обладнання кватирки або фрамуги повинні бути відчинені. Двері в приміщення, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння в димохід, повинні мати в нижній частині щілину або круглі отвори для надходження свіжого повітря».

— Особливо пильними треба бути при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи: котлів та водонагрівачів, — розповідає головний інженер АТ «Вінницягаз» Євгеній Марійчук. — Щоб їх використання було безпечним має надходити свіже повітря і бути належна тяга в димових та вентиляційних каналах.

Марійчук також говорить, що димові та вентиляційні канали мають обстежуватися двічі на рік, а тим, якими користуються сезонно вистачить й однієї перевірки на рік. За його словами, перевірити тягу в цих каналах можна й самостійно. 

— Зробити це можна за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою — тяги немає, відхиляється у приміщення — тяга зворотна, — пояснює головний інженер газорозподільної компанії. — Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути та негайно викликати фахівців.

Придбайте сигналізатор

Існують спеціальні прилади, які допомагають виявити отруєний газ. Вони називаються сигналізаторами загазованості. За допомогою одних можна виявити небезпечні концентрації природного газу, інші виявляють чадний газ, а третя категорія таких приладів здатна виявляти обидва різновиди.

Сигналізатор загазованості

Якщо ви вирішили придбати такий прилад, Євгеній Марійчук радить перед цим проконсультуватися з фахівцями центру обслуговування споживачів газу «104.ua Клієнтський простір». У них же можна його й придбати. Крім того, купити сигналізатор можна в магазинах Rozetka.ua, «Епіцентр», Prom.ua «Алло» тощо. У середньому, вартість гаджету там дорівнює 700-900 гривень.

Симптоми та допомога

Про виклики, пов’язані з отруєнням чадним газом розповідає й лікарка з медицини невідкладних станів Олена Воловик. Така тенденція, говорить вона, зазвичай спостерігається з настанням холодів, коли люди починають активно користуватися газом в побуті, не дотримуючись правил безпеки. 

Серед перших симптомів, які можуть бути ознакою отруєння чадним газом, лікарка називає запаморочення, головний біль та сонливість. Про сильніше отруєння можуть свідчити: нудота, блювання, судоми, втрата свідомості та навіть кома, що настає внаслідок кисневої недостатності.

Червоний або яскраво-рожевий колір обличчя може сигналізувати про вкрай сильне отруєння. В залежності від концентрації чадного газу в приміщенні, смерть людини може настати навіть після кількох вдихів.

— Коли ми приїжджаємо на виклики та бачимо такі симптоми, то завжди запитуємо, хто ще проживає з ними у квартирі чи будинку. Якщо й в інших мешканців є подібні скарги, тоді це явний показник отруєння, — розповідає Олена Воловик. — Одразу просимо людей відкрити всі вікна, швидко виводимо їх з небезпечного осередку та надаємо допомогу.

Першими симптоми отруєння починають відчувати діти, вагітні, люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями, захворюваннями органів дихання та серцево-судинної системи. Були випадки, коли наслідки отруєння спочатку проявлялися у тварин: нестримне блювання у кота або раптова смерть папуги. 

— До приїзду «швидкої» пересічна людина має витягнути або вивести постраждалого на свіже повітря, відкрити вікна та перекрити вентилі газопостачання. Треба також пам’ятати, що небезпека може загрожувати й тим людям, які допомагають постраждалому, — продовжує лікарка. — Вже у «швидкій» пацієнт отримує кисень високим потоком, а в лікарні оптимальним продовженням надання допомоги є камера гіпербаричної оксигенації: у ній чадний газ витісняється з гемоглобіну, а гемоглобін з’єднується з киснем. 

Якщо відчули запах газу в приміщенні:

  • Негайно відключіть газові прилади, перекрийте кран газопроводу та вентилі подачі газу до газового обладнання; 
  • Відкрийте вікна та двері, створіть протяг для провітрювання приміщень;
  • Покиньте приміщення;
  • Викличте аварійну службу газу за телефоном 104 та обов’язково виконайте вказівки диспетчера;
  • З прибуттям аварійної газової служби дійте за їхніми вказівками.

Будьте обережні — запобігайте утворенню іскор у будь-який спосіб, адже це може призвести до загоряння газу та його вибуху.

  • У жодному разі не використовуйте сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню;
  • Не вмикайте та не вимикайте світло та будь-які електроприлади;
  • Не користуйтеся електричними дзвінками квартир;
  • Не використовуйте стаціонарні телефони (з дисковими номеронабирачами).

Звідки виникла абонплата і чому її платять всі? Роз’яснення вінницьких тепловиків

«Уявіть, що вашій мамі стало зле, а ніхто не допоміг». 5 переваг того, що у публічних місцях є дефібрилятори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Natasha Makarova

    вот эту тему вы зря платно поставили - у вас и так через раз оказывается, что платить было не за что, а тут еще и хайпите на базовых основах безопасности?! Серьезно, млин?!!! Сразу понятно, насколько "важна" эта тема для вашей редакции и человеческая жизнь в целом. Позорище
  • Оля Кузьменко

    Такі корисні поради і теми треба безкоштовно давати читати. А не гроші вимагати. Дурістіка
  • Al La

    Відписуюсь від вас,бо ви заї.....ли своєю авторизацією.
  • Людмила Александровна

    20хвилин,Вы очень помогли советом с Вашей авторизацией…

keyboard_arrow_up