Звідки виникла абонплата і чому її платять всі? Роз’яснення вінницьких тепловиків

Звідки виникла абонплата і чому її платять всі? Роз’яснення вінницьких тепловиків
Новий платіж «приніс» з собою нові тарифи. Зокрема, для вінничан подорожчала гаряча вода / Фото: parlament.ua
  • Абонентська плата, яка раніше була складовою тарифу на централізоване тепло, тепер рахується окремо. Її розмір залежить від того, чи є на вашому будинку загальний лічильник.
  • За що стягують абонплату і чому її вписують в рахунки тим, хто має індивідуальне опалення? Отримали відповіді у «Вінницяміськтеплоенерго».
  • І ще «вишенька на торті» — з 1 листопада почали діяти нові тарифи на централізоване опалення і гарячу воду.

У платіжках вінничан з’явився ще один комунальний платіж — абонплата за опалення та абонплата за гарячу воду. Показувати їх окремо від тарифу на централізоване тепло вимагала постанова Кабміну №1023, якою ще у вересні затвердили нові індивідуальні договори на постачання теплової енергії.

Цей договір — публічної оферти. Тобто, споживачі, які не оформили інші угоди та продовжили користуватися послугами теплопостачання, автоматично уклали з «Вінницяміськтеплоенерго» нові індивідуальні договори та погодилися з усіма умовами. В тому числі з нарахуванням абонплати, що стала діяти з 1 листопада.

За що платимо

Відео дня

Абонплата складається з обслуговування загальнобудинкового лічильника тепла і гарячої води та обслуговування абонентського рахунку. Тобто, зняття показників, розрахунок квитанцій тощо.

Розміри абонентської плати залежить від того, чи обладнаний будинок загальнобудинковим лічильником.

Відтак, абонплата на опалення складає:

Абонплата на гарячу воду:

Тобто, якщо загальнобудинковий лічильник не встановлений, то до споживачів з цього будинку застосовується менший тариф.

Ще важливий нюанс — абонентська плата на наступний місяць буде більшою. Так сталося через зростання прожиткового мінімуму, до якого прив’язана формула розрахунку абонплати (постанова КМУ №808)

У грудневих платіжках вінничани побачать абонплату на опалення:

На гарячу воду:

А найголовніше, — абонплата сплачується з однієї квартири, незалежно від кількості мешканців. 

Особливості або чому платять всі

Втім, нова абонплата — не без нюансів. Отримали відповіді на популярні питання від заступника генерального директора з економіки та збуту «Вінницяміськтеплоенерго» Сергія Корчаки.

— Чому люди, що мають індивідуальне опалення, також повинні платити абонплату? Вони ж фактично не є споживачами «ВМТЕ»

— Законодавець встановив, — якщо будинок під'єднаний до мереж централізованого опалення або до мереж централізованого гарячого водопостачання, то плата за розподіл по цим мережам розподіляється на всіх співвласників будинку (пункт 14 постанови КМУ №830). 

Відповідно до закону України «Про комерційний облік», абонплату мають сплачувати й споживачі з індивідуальним опаленням та гарячим водопостачанням, і на абоненти, яким припинили розподіл теплоносія на квартиру. Тобто, допоки будинок під'єднаний до наших мереж — усі співвласники змушені сплачувати абонплату.

— У яких випадках споживачі звільняються від сплати абонплати?

— Якщо споживачі укладуть з нами колективний договір. Наприклад, з нами його підписує ОСББ. І тоді питання розподілу послуги в будинку, формування рахунків окремих абонентів, фіксація показників тощо — це вже питання ОСББ. В такому випадку абонплата не нараховується.

Ще один виняток, коли абонплата не нараховується — це якщо весь будинок повністю від'єднаний від централізованого постачання: від опалення, або від гарячого водопостачання, або від обох послуг одразу.

— Через відокремлення абонплати із загального тарифу зменшили ціни на централізоване опалення і гарячу воду?

— На жаль, так не відбулося. Оскільки для вінничан стали діяти нові тарифи на опалення і гарячу воду. І зростання тарифу переважило розмір абонплати, з якого вона була відокремлена.

За яку «теплову енергію» платять ті, хто на «автономці»

Люди з індивідуальним опаленням ще скаржаться на те, що їм пред’являють до сплати рахунки «за теплову енергію». Тобто, людей просять заплатити за централізоване опалення, яким вони забезпечують себе самі.

Але як виявилося, це рахунок за опалення місць загального користування — під’їздів, горищ, допоміжних приміщень будинку тощо. 

— Ті споживачі, що від'єднані від централізованого тепла, також платять свою частку за опалення місць загального користування та за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це передбачено законом «Про житлово-комунальні послуги», «Правилами постачання теплової енергії», — пояснює заступник директора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака.

— А якщо під’їзд не опалюється? Тобто, батареї в під'їзді були демонтовані

— Якщо відбулося несанкціоноване втручання до внутрішньобудинкової системи, то це має бути відповідним чином оформлено: має бути розроблена проектна документація, що відбувся демонтаж з обґрунтуванням цього процесу. Але, нині, ми не маємо жодного такого документа, — відповідає Корчака.

Простими словами, платити за опалення під’їзду доведеться в будь-якому разі. За наказом Мінрегіону №315 склали формулу розрахунку, де вартість опалення місць користування — це відсоток від тепла, яке спожив увесь будинок. Залежно від поверховості, його розмір 10-20%. І цей платіж розподіляється пропорційно, на всіх співвласників будинку.

Нові тарифи на тепло

Отож, абонплата «принесла» з собою і нові тарифи на централізоване тепло. За словами заступника директора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергія Корчаки, ці тарифи «не нові»:

— Вони були затверджені НКРЕКП ще у вересні 2020 року. Але ми їх не могли застосувати до споживачів, бо не було затвердженої форми публічних договорів. Змінені тарифи на тепло почали діяти разом з абонплатою. Тобто, з 1 листопада 2021 року, — сказав Корчака.

Відтак, за куб гарячої води на місяць ми тепер платимо 95 грн 28 копійок. Немає розподілу на «з рушникосушильником» / «без рушникосушильників»: тепер тариф єдиний для всіх споживачів «Вінницяміськтеплоенерго».

Попередній тариф складав:

Ціна опалення за квадратний метр помешкання, на сайті тепловиків поки не вказана. Натомість маємо ціну гігакалорії. У двоставковому тарифі — це умовна-змінна частина:

Стало:

А до 1 листопада було:

Доставка газу, нагадаємо, здорожчає вже з 1 січня. Скільки заплатять вінничани?

 

Читайте також:

«Платимо за тепло, якого немає». Чому холодні батареї в будинку на Станіславського

Куди звертатись вінничанам, якщо у квартирі холодні батареї

Замість дверей — сміття, а під’їзд завалений мотлохом. Так живе пенсіонерка в центрі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Наталия Загризла

    А літом за що платили?
  • Gari Sheff

    Навіщо мені ваша абонплата за тепло і гарячу воду, коли в мене автономне опалення?
  • Вячеслав Рахімов

    Скажите,в Израиле тоже такие платёжки,кто знает?Может мы наше ,,правительство"переведём в Израиль,по-моему уже пора.

    Вячеслав Рахімов reply Вячеслав Рахімов

    Сергей Белозор это понятно,но меня интересует за,что они платят.

    Sergey Belozor reply Вячеслав Рахімов

    Вячеслав Рахімов в Ізраїлі немає зарплат в 6-7 тисяч гривень
  • Дима Топчий

    потому что мы схавали доставку газа, значит можно и ещё чёнибудь придумать, и это   схаваем.

keyboard_arrow_up