Куди звертатись вінничанам, якщо у квартирі холодні батареї

Куди звертатись вінничанам, якщо у квартирі холодні батареї
Якщо коротко — проблеми з трубами всередині будинку вирішує ЖЕК або ОСББ. Якщо батареї холодні через дії сусідів, то треба йти до суду / Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Розклали «по поличках», до кого звертатись, якщо у багатоповерхівці холодні батареї. 
  • Дізнались, як діяти, якщо ЖЕК не реагує на скарги. 
  • Та що робити із сусідами, які без погодження із службами переробили систему опалення в будинку.

Опалювальний сезон стартував, а батареї у квартирі все ще холодні? Аби вирішити цю проблему треба знати, хто і за що відповідає.

Куди скаржитись

Обслуговування труб в будинку — у під’їзді, підвалі та інших місцях загального користування — це відповідальність обслуговуючої компанії (ЖЕКу) або ОСББ. 

Відповідальність теплопостачальника — це обслуговування теплових магістралей до зовнішньої стіни будинку.

Відео дня

Якщо за межами багатоповерхівки стався порив, то варто звернутися до свого теплопостачальника. У Вінниці їх двоє:

  • Диспетчерська «Вінницяміськтеплоенерго» — (0432)-43-34-95.
  • Диспетчерська «Вінницяоблтеплоенерго» — (0432) 65-69-42, (0432) 65-77-02.

Якщо ж проблеми всередині будинку, то спочатку треба звернутися до старшого по будинку / голови ОСББ, радять міські тепловики. 

Ймовірно, ваша багатоповерхівка обладнана загальнобудинковим лічильником і відповідальні особи перекрили вентиль, щоб зменшити подачу теплоносія до будинку і зекономити.

Якщо такого втручання не було, то варто звернутися до управлінської компанії, що обслуговує будинок. Контакти ЖЕКів є за цим посиланням (гортайте сторінку донизу).

Найпоширеніша причина того, що радіатори холодні або ж прогріті частково є повітряні пробки у системі.

У найвищій точці стояка є кран, призначений для стравлювання повітря з опалювальної системи. Після видалення повітряного міхура ваші батареї почнуть нагріватися. Ці роботи виконує управлінська компанія або ОСББ.

Що робити, якщо ЖЕК не реагує

Якщо на вашу скаргу про холодні батареї не реагує ЖЕК чи ОСББ, то тоді можна звернутись за допомогою до теплопостачальників — залежно від того, хто надає на ваш будинок тепло, потрібно писати до «Вінницяміськтеплоенерго», або до «Вінницяоблтеплоенерго». На їхніх сайтах можна надіслати онлайн-скаргу.

Директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман радить піти на радикальний крок.

— Якщо управлінська компанія не реагує на скарги — то треба міняти управлінську компанію або створювати ОСББ, — каже Фурман. — Управлінська компанія обирається співвласниками будинку. Якщо вона не виконує свої обов’язки, то я рекомендую обрати іншу. Це ж сфера послуг. Наприклад, якщо вас недобросовісно обслужили в магазині, то ви туди ще раз прийдете? Напевно, що ні. От і з управлінськими компаніями варто діяти аналогічно.

Куди скаржитись на сусідів

А що робити і куди жалітися, якщо батареї холодні через сусідів? Для прикладу, встановили індивідуальне опалення, чим порушили цілісність стояка і циркуляцію теплоносія в будинку. В такому випадку, все залежить від вас.

У «Вінницяміськтеплоенерго» відповіли, що не мають важелів впливу на власників квартир, навіть якщо вони втрутилися у систему опалення. Водночас департамент житлового господарства може надати тільки консультацію, що робити мешканцям будинку і куди звертатись.

— Тут питання до управителя або ОСББ. Ними має бути складений акт обстеження, виданий припис на усунення порушення. Якщо цього не сталося, то треба скласти протокол. І після цієї процедури — йти до суду. Єдине, що пройде тривалий час, бо отримавши рішення суду треба буде добитись його фактичної реалізації, — говорить директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Ще корисні контакти

  • Цілодобова варта — 15-60, 0-800-601560, 65-15-60, 59-50-39, 60-15-60;
  • Онлайн-звернення до департаменту житлового господарства — ось тут посилання.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про пенсіонерку, яка завалила сміттям будинок на Соборній.

 

Читайте також:

Субсидії на зиму-2021. Хто і чому не зможе отримати виплати?

Власник магазину на Соборній блокує ремонт теплотраси. Жителі будинку сидять без опалення

Хочу відключити централізоване опалення у квартирі. Як це зробити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up