Субсидії на зиму-2021. Хто і чому не зможе отримати виплати?

Субсидії на зиму-2021. Хто і чому не зможе отримати виплати?
Фото ілюстративне, з сайту vmr.gov.ua
  • Близько 21 тисячі сімей у Вінниці отримали субсидію на зиму. Середній розмір субсидії — 851 гривня, що майже вдвічі менше, ніж торік.
  • Призначають виплати на комуналку за новими правилами. Серед них — жорсткі вимоги до заощаджень, кількості житла та віку машин.
  • За яких умов субсидію дадуть без додаткового звернення, а хто її 100% не отримає?

У «Прозорих офісах» триває процес призначення субсидій на опалювальний період 2021-2022 років. Наразі є близько 21 тисячі домогосподарств, яким вже призначено допомогу на комуналку. 

Середній розмір виплат складає 851 гривню і це майже вдвічі менше, ніж субсидії, які виплачували минулої зими. Однак суми можуть ще зрости, розказала директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

— Розмір субсидії буде більшим в листопаді. Зокрема, це через вартість опалення, яку ми розрахували на половину жовтня. І вже тоді буде зрозуміло, який розмір виплат люди отримуватимуть на руки, — каже Войткова.

Відео дня

І хоча розмір субсидій може ще зрости, кількість отримувачів держвиплат — буде меншою, ніж в минулому році.

— Торік була 31,5 тисяча домогосподарств. На сьогодні маємо майже 21 тисячу, яким вже призначено субсидію. Продовжують надходити звернення, — сказала директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Враховуючи обмеження, які були прийняті цього літа, кількість отримувачів субсидій в цей опалювальний сезон буде дещо меншою, ніж в минулому році.

Дані станом на кінець жовтня 2021 року

Нові обмеження

Так от, уряд ухвалив ряд норм, які посилюють контроль за призначенням допомоги на комуналку.

— Субсидію не зможуть отримати люди, що мають на депозитному рахунку від 100 тисяч гривень, — пояснює Валентина Войткова. — Також уряд впровадив обмеження, що субсидію не отримають люди, які мають два транспортних засоби (крім мопеда і причепа), яким менше 15 років.

Кабмін вирішив, що якщо у власності домогосподарства є більше, ніж одне житло, то субсидія не призначається. Виняток — якщо ці «додаткові» житлові приміщення є в сумісній або спільній частковій власності, або знаходяться в сільській місцевості (наприклад, були набуті в спадщину).

Хто немає права на субсидію

Не дадуть субсидію, якщо була здійснена покупка / продаж на суму, більше ніж 50 тисяч гривень. Можна втратити держвиплату, якщо є понад 340 гривень боргу за комунальні послуги і якщо є трьохмісячний борг по сплаті аліментів.

Продовжує діяти правило, що субсидію не призначать, якщо один з членів домогосподарства був за кордоном 60 днів. Винятком є навчання, лікування і також догляд за дитиною до 3-х річного віку.

Фото ілюстративне, з сайту vmr.gov.ua

Відмовляють в субсидії, якщо загальна (а не опалювальна, як було раніше) площа житлового приміщення перевищує 130 квадратних метрів для квартир і 230 квадратних метрів для будинків.

Без держвиплат залишаються сім’ї, в складі яких є 18-річні люди без офіційних доходів та є борг по сплаті ЄСВ за три місяці. Хоча є винятки. Родинам з 18-річними членами, дадуть субсидію, якщо ця людина отримує хоча б один з видів доходів — стипендію, пенсію, соціальну допомогу по інвалідності, допомогу по безробіттю / частковому безробіттю.

Причини відмови у наданні субсидії чітко визначені у пункті 14 постанови Кабміну №848.

Комісія ліквідована

При виконкомі раніше діяла комісія, де розглядали справи вінничан, що за правилами не могли отримати субсидію. Для прикладу, мали прописаного родича, що не жив з родиною; витратили більше 50 тисяч гривень на дороговартісне лікування; мали площу житла понад норму. Комісія часто йшла на зустріч і таким заявникам призначали держдопомогу на комуналку.

Рішенням уряду комісії для розгляду особливих випадків ліквідували. Повноваження передали на працівників органів соцзахисту. І на думку урядовців, це втричі пришвидшить розгляд заяв.

— За нормативними документами ми маємо десять календарних днів на призначення субсидій, — сказала директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Ми намагаємося впоратися за цей термін і це вдається, якщо документи претендента на субсидію підготовлені належним чином, та вчасно прийшли відповіді на наші запити від фіскальної служби, пенсійного фонду та інших установ. Таким чином, ми перевіряємо доходи заявника.

У «червоній зоні» — більші виплати

Якщо Вінниця потрапить до «червоної зони» карантину, то тоді відбудеться автоматичний перерахунок субсидій. Відтак, на 50% збільшать соціальні нормативи, на підставі яких й рахують виплати на комуналку.

Підвищений розмір виплат діятиме доти, допоки наше місто залишатиметься у «червоній зоні». При цьому, стандартні соціальні нормативи виглядають наступним чином:

  • холодна вода – 2 кубометри на особу (при наявності гарячої води) і 3,6 кубометра (при відсутності гарячої води);
  • гаряча вода – 1,6 кубометра на одну людину на місяць;
  • водовідведення – 3,6 кубометра на одну людину на місяць;
  • газ – за наявності плити і гарячої води 3,3 кубометра на одну людину в місяць; за наявності плити і без гарячої води 5,4 кубометра; за наявності газової плити і газової колонки 10,5 кубометрів;
  • електроенергія – 70 кВт/год на місяць на сім’ю з однієї людини і додатково 30 кВт/год на місяць на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 190 кВт/год на місяць і так далі.

Як записатись на прийом

Щоб прийти на прийом до фахівця соцзахисту, потрібно отримати талон попереднього запису. Його призначають за номерами телефонів:

  • (0432)50-83-88, 50-83-96; 097-101-58-40 та 063-856-62-72, якщо субсидію оформлюєте на Космонавтів, 30;
  • (0432)50-86-70, 50-86-69; 097-101-45-18 та 063-856-62-75, якщо подаєте документи в «Прозорому офісі» на Замостянській, 7.
Фото ілюстративне, з сайту vmr.gov.ua

Також отримати талон можна через «Персональний кабінет» на офіційному сайті Вінницької міської ради. 

Відвідувачів просять дотримуватись усіх протиепідемічних рекомендацій: мати захисну маску, дотримуватись соціальної дистанції, не приходити до «Прозорого офісу», якщо занедужали.

 

Читайте також:

Обов’язкові щеплення, розіграш призів та нові ПДР. Що зміниться для вінничан у листопаді?

Доставка газу може здорожчати у 2022 році. Скільки заплатять вінничани?

Замість дверей — сміття, а під’їзд завалений мотлохом. Так живе пенсіонерка в центрі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up