Обов’язкові щеплення, розіграш призів та нові ПДР. Що зміниться для вінничан у листопаді?

Обов’язкові щеплення, розіграш призів та нові ПДР. Що зміниться для вінничан у листопаді?
Фото ілюстративне, з архіву "20хвилин"
  • Останній місяць осені багатий на нововведення.
  • Зокрема, запровадили нові дорожні знаки і правила руху. А за відмову від вакцинації почнуть відстороняти від роботи.
  • І ще почнуть штрафувати водіїв, що їздять на нерозмитнених «євробляхах».

З приємних змін — в листопаді поки не планують підвищувати тарифи на комуналку. Але давайте по черзі. Почнемо з обов’язкової вакцинації.

Відмова від уколу — відсторонення від роботи

Уряд вніс зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року, а саме — визначив порядок відсторонення людей від роботи, яким обов’язково треба прищепитись від коронавірусу. Це стосується держслужбовців та працівників закладів освіти, незалежно від типу і форми власності.

Відео дня

Тих, хто не вакцинувався, усуватимуть від роботи вже з 8 листопада без збереження зарплати. На роботу вони зможуть повернутись після проведення вакцинації. Виняток буде для тих співробітників, які мають протипоказання до проведення щеплень: вони повинні мати при собі відповідний медичний висновок від сімейного лікаря.

Оновлені правила дорожнього руху

З 1 листопада почали діяти зміни до ПДР. Зокрема, забороняється рухатися зі швидкістю 110 км/год, якщо елемент дороги, що відокремлює транспортні потоки протилежних напрямків, не виділено широкою суцільною лінією.

У правилах дорожнього руху з’явилося визначення велодоріжки, внесли поняття велосмуги, велосипедного переїзду. Велосипедисти повинні переїжджати проїзну частину по велосипедному переїзду, а у разі його відсутності — відповідно до вимог ПДР. Також для українців діятимуть нові діагональні пішохідні переходи. Але найбільше змін — в появі нових дорожніх знаків.

Серед них: напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

Ці зміни не торкнулися Адмінкодексу, тому відповідальність за порушення вимог дорожніх знаків залишається тою, що і була.

Реконструкція Батозької

Також з 1 листопада, через реконструкцію трамвайних колій, перекрили рух на вулиці Батозькій. Ділянка від Муніципального ринку до Привокзальної площі буде закрита для авто на наступні дев’ять місяців.

Відтак, до 31 липня 2022 року, трамваї рухатимуться до зупинки «Муніципальний ринок». Автобуси №2 та №20 рухаються від залізничного вокзалу у напрямку вул. Батозької по Коцюбинського — Замостянській — Стрілецькій. У зворотному напрямку – по Янгеля — Замостянській — Коцюбинського до залізничного вокзалу, далі за затвердженими маршрутами.

Перекрита Батозька / Фото від користувача фейсбуку з ніком Benya Raiderman

Маршрутки №2Б і 9А їздять від Залізничного вокзалу по Коцюбинського — Некрасова — Стрілецькій. У зворотному напрямку — по Янгеля — Некрасова — Коцюбинського.

Маршрутки №22А та №23А будуть рухатись по маршруту до зупинки «Залізничний вокзал».

Водночас заїзд авто до «Епіцентру» відтепер можливий тільки з Привокзальної площі — шлях знаходиться за трамвайним кільцем.

Тарифи — без змін

У листопаді базовий річний тариф для споживачів «Вінницягаз збуту», що не обрали інакший тарифний пакет, залишається без змін. Він становить 7,99 грн за куб. Водночас в сусідній Житомирській області споживачі платять по 13,5 грн за кубометр блакитного палива. Це найдорожчий річний тариф на газ, що є в Україні.

Ціна опалення і гарячої води в листопаді залишаються без змін. Востаннє тарифи у «Вінницяміськтеплоенерго» змінювали на початку 2019 року. Також не змінюється вартість електроенергії — у жовтні уряд встановив, що для домогосподарств, що споживають менше 250 кВт*год на місяць світло коштує 1,44 грн за кіловат. А для тих, хто споживає понад 250 кВт*год — 1,68 грн. Таку ціну доведеться заплатити за увесь обсяг спожитої електроенергії: пільговий тариф не використовується при перших 250 кВт*год. Продовжують діяти коефіцієнти для багатозонних лічильників.

Кінець «євробляхам»

Після 10 листопада водіїв і власників авто на іноземній реєстрації почнуть штрафувати, якщо вони не розмитнили свій автомобіль. Штрафи сягатимуть 170 тисяч гривень, порушникам загрожує накладання арешту на рахунки і майно.

Спочатку, якщо патрульний зупинить нерозмитнений автомобіль, то він випише 8,5 тисяч гривень і передасть інформацію про порушника митникам, які й оформлять штраф на 170 тисяч гривень.

Державна митна служба України нагадує, що учасники бойових дій, які перебувають в зоні ООС, мають право на пільгове розмитнення до 8 лютого 2022 року.

Розіграш призів за вакцинацію — дата та умови участі

Люди, які щепилися двома дозами вакцини від коронавірусу, можуть взяти участь в розіграші призів від вінницької мерії. Зокрема, 15 листопада розіграють 15 телевізорів LG Smart TV з діагоналлю 43 дюйми та 15 велосипедів MAXXPRO

Для участі треба, щоб у вінничанина (або у переселенця, що зареєстрований у Вінницькій міській громаді) була підписана декларація з сімейним лікарем, проведений повний курс вакцинації проти ковіду та вік 16+. 

Якщо маєте виконані всі ці умови, то треба зареєструватися в розіграші за цим посиланням або звернутися до «Прозорого офісу» з письмовою заявою.

Варто зауважити, що призи для акції придбані за кошти платників податків. На це з бюджету громади виділили 2,9 мільйона гривень.

Вакцинація, нагадаємо, стала обов’язковою для отримання матеріальної допомоги у Вінниці. Як ви до цього ставитесь?

 

Читайте також:

Куди «дивляться» камери фіксації порушень, через які водіям надсилають штрафи

Доставка газу може здорожчати у 2022 році. Скільки заплатять вінничани?

«На маршрути випустили все, що є». Як прибрати черги з вінницьких зупинок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up