Куди «дивляться» камери фіксації порушень, через які водіям надсилають штрафи

Куди «дивляться» камери фіксації порушень, через які водіям надсилають штрафи
Камери закріплені доволі високо і їх складно помітити. Однак, як кажуть у вінницькій патрульній поліції, про наявність «КАСКАДу» свідчить дорожній знак, який закріплений за десятки метрів перед пристроєм
  • З цієї осені у нашій області працюють камери, що в автоматичному режимі фіксують перевищення швидкості. Загалом маємо десять комплексів «КАСКАД».
  • Де вони знаходяться? Куди спрямовані? Та яка допустима швидкість, за яку не отримаєте штраф?

Камери автофіксації порушень ПДР переважно знаходяться у Вінниці та навколо обласного центру, — на трасах до Хмельницького, Житомира та Умані.

Де камери у місті

У Вінниці маємо чотири пристрої типу «КАСКАД». Дві камери знаходяться на вулиці Київській:

  1. На стовпі поблизу перехрестя з вулицею Гонти. Камера спрямована в напрямку вулиці Зулінського (колишня Тарногродського). Тобто, фотографує авто, що в’їжджають у місто.
  2. Інша камера закріплена на стовпі неподалік від школи №29. Вона спрямована у бік вулиці Гонти. Тобто, фотографує автомобілі, що виїжджають з міста.

Відео дня

Третя камера встановлена на проспекті Юності, перед перехрестям з вулицею Первозванного (колишня Стахурського). Таким чином, пристрій фіксує швидкість авто, що «спускаються» по проспекту в напрямку Ботсаду та музею-садиби Пирогова.

І четверта камера, що є у Вінниці, знаходиться на перехресті Келецька-Шевченка. Пристрій спрямований у напрямку до вулиці Пирогова і фіксує швидкість авто, які повертають на Келецьку з «Урожаю».

Утім, в поліції раніше заявляли, що у Вінниці буде сім «КАСКАДів»

Де камери в області

Шість камер встановлені навколо Вінниці.

Так, на М-30 маємо аж чотири камери. Дві з них знаходяться біля села Ксаверівка та поблизу села Якушинці. Обидві камери спрямовані в напрямку до Хмельницького. Тобто, вони фіксують швидкість авто, що їдуть до Вінниці.

Ще дві камери встановлені поблизу села Писарівка (орієнтир — ресторан «Пан Отаман»). Одна камера слідкує за автомобілями, що виїхали з Вінниці. А інша — слідкує за швидкістю авто, які їдуть у напрямку з Умані.

На трасі М-21 — дві камери. Вони облаштовані на виїзді зі Стрижавки. Утім, ці пристрої «дивляться» у всі сторони: одна камера фіксує перевищення швидкості авто, що їдуть в напрямку до Вінниці; а інша камера — фотографує машини, що їдуть в напрямку до Житомира.

Варто зауважити, що пристрої закріплені доволі високо і їх складно помітити. Однак, як кажуть у вінницькій патрульній поліції, про наявність «КАСКАДу» свідчить дорожній знак, який закріплений за десятки метрів перед камерою.

Камера автофіксації перед перехрестям Київська-Гонти. Знайдіть, де вона на фото :)

Ось за цим посиланням ви можете відкрити мапу з усіма камерами автофіксації порушень ПДР.

Яка дозволена швидкість

Камери на Вінниччині фіксують перевищення швидкості. Порушником буде той водій, який проїде місце з камерою на швидкості від 73 км/год (50 дозволена + 20 допустиме перевищення + 3 закладена похибка приладу).

Після того, як камера зафіксувала перевищення швидкості, інформація надходить до Центру опрацювання даних патрульної поліції. Співробітник відомства розглядає порушення, бере дані з реєстрів і виносить постанову про адмінправопорушення.

Повідомлення про штраф надсилають рекомендованим листом або власнику автомобіля, або належному користувачу (якщо ці дані занесено до реєстру). Якщо автомобіль на іноземних номерах, то штраф сплачує та людина, яка ввезла авто в Україну.

Розмір штрафів

Після того, як Верховна Рада внесла ряд змін, за перевищення швидкості передбачені такі штрафи:

  • 340 грн — якщо перевищення допустимої швидкості склало від 20 до 50 км/год;
  • 1700 грн — якщо перевищення допустимої швидкості більш як на 50 км/год.

Якщо порушник сплатить свій штраф впродовж десяти робочих днів з дня вручення постанови, то він зможе заплатити лише половину.

Камера перед перехрестям Київська-Гонти

Якщо ж не сплатити штраф впродовж 15 робочих днів — сума покарання подвоюється, стягується державною виконавчою службою, яка може накласти арешт на авто, нерухомість і рахунки в банках.

«КАСКАД» фотографує і вночі

Розробником Комплексної автоматизованої системи контролю автомобільних доріг (саме так розшифровується КАСКАД) є вітчизняна компанія «Українські системні інновації», а вартість однієї системи складає від 880 тисяч до 1 млн грн, про що свідчать закупівлі у ProZorro.

Інфографіка Наталії Гуслякової для тижневика RIA

Діапазон фіксації порушення — три смуги руху загальною шириною 10,5 м. Відстань від об'єкта до камери, необхідна для автофіксації, — 20−50 м. Комплекси з цієї відстані можуть розпізнавати знаки транспортних засобів, що рухаються на швидкості від 20 до 240 кілометрів на годину.

Також прилад оснащений інфрачервоною підсвіткою, що дозволяє розпізнавати номери авто вночі. Виробником заявлено, що пристрій працює 24/7, а на випадок зникнення напруги в мережі має автономне живлення.

Раніше, нагадаємо, дізналися результати першого місяця роботи камер автофіксації

 

Читайте також:

На Янгеля поставили острівець безпеки. Яка ціна та де стоять інші конструкції (МАПА)

П’яних водіїв у Вінниці штрафують і позбавляють прав. А чому не саджають в тюрму?

За що карають у Вінниці: наркозлочини, ДТП і п’яні водії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up