П’яних водіїв у Вінниці штрафують і позбавляють прав. А чому не саджають в тюрму?

П’яних водіїв у Вінниці штрафують і позбавляють прав. А чому не саджають в тюрму?
  • За керування «під мухою» є як адміністративна відповідальність, так і кримінальна. 
  • Нетверезих водіїв карають штрафом від 17 до 51 тисячі гривень. Позбавляють водійських прав на строк до десяти років.
  • А от кримінальні вироки у вінницьких судах приймають вкрай рідко. Чому?

Їду в таксі. Розговорився з водієм. Говорим про затори, про замалу кількість мостів у Вінниці та про відкриття руху на Соборній. Але один фрагмент нашої розмови врізався у пам’ять.

— У Вінниці погано дві речі, — каже водій.

— Дурні та дороги? — питаю я.

Відео дня

— Не зовсім. Погано — це люди, які купили собі права і люди, які їздять п’яними. Вони, наче «мавпа з гранатою», — говорить таксист.

За даними, які публікує вінницька поліція у своєму фейсбуку, за сім місяців 2021 року склали 1201 протокол на нетверезих кермувальників. Ще 77 протоколів склали за першу половину вересня. Щотижня, стабільно ловлять по 30-40 п’яних водіїв. 

Тобто, якщо тенденція не зміниться, то до кінця року матимемо під 2000 нетверезих водіїв, яких зловила поліція.

Але скласти протокол — це пів діла. Далі матеріали справи направляються до вінницьких судів. З 2019 року тільки адміністративних рішень по п’яним водіям — понад 6000. Кримінальних вироків — один. І ось кілька яскравих епізодів.

«Босий випав з авто і розбив лице»

Вінницький міський суд позбавив кермувальника водійських прав на рік та дав 17 тисяч гривень штрафу. 

З рішення читаємо обставини справи: 17 травня на вулиці Героїв Крут поліція затримала водія «Фольксвагену». Правоохоронці помітили у нього характерні ознаки сп’яніння — запах алкоголю, порушення координації рухів та вимови. Але проходити огляд водій відмовився.

За версією захисту в суді, чоловік транспортом не керував, поліція його не зупиняла. Напередодні цьому водію подзвонили щодо будівництва. Він приїхав на «Фольксвагені» на зустріч з замовниками. Узгодили план закупок. Пообідали та роз’їхалися. А по дорозі чоловікові стало зле.

На суді представили докази двох очевидців подій. Перший свідок розповів, що у подвір’я баклабораторії швидко заїхав «Фольксваген». Помітивши, що це тупік водій вирішив розвернутися. Але радіусу поворота не вистачило, тому авто заїхало на клумби. Потім водій випав з машини, розбив собі лице та не міг встати. Свідок помітив, що кермувальник був у нетверезому стані та викликав поліцію.

Другий свідок розказав, що водій падав неодноразово. За його спостереженнями, керманич був у критичному стані сп’яніння. Разом з іншою людиною, свідок затримав водія, щоб той не сів за кермо.

Суд взяв до уваги покази свідків, рапорт поліцейського. Підсудного оштрафували та позбавили водійських прав на 1 рік.

Рішення — 10 років без прав

У вересні водія «Сузукі» затримала поліція, коли той проїжджав по Келецькій. Патрульні запідозрили, що людина вживала наркотики, бо є ознаки: зіниці ока не реагують на світло, водій веде себе неадекватно.

Чоловік зізнався патрульним, що вживав наркотики, тому від медогляду відмовляється, оскільки «термін виведення наркотичних засобів з організму людини не сплинув». А на суді стало відомо, що за минулий рік чоловіка судили тричі за п’яне кермування. 

Отож, суддя Євген Бернада вирішив, що за нове правопорушення водій «Сузукі» буде відповідати вже за частиною 3 статті 130 Адмінкодексу. Відтак, людина отримала штраф 51 тисячу гривень та десять років позбавлення водійських прав.

За наркотики — більш суворе покарання

За нетверезе керування судили водія ВАЗу. Чоловіка затримали на вулиці Хмельницького у Вінниці, бо були ознаки наркотичного сп’яніння. Пізніше підозри патрульних підтвердили на медогляді: мультитест показав, що в організмі підсудного є амфетамін.

Попри те, що це був перший «зальот» нетверезого водія, суддя Руслана Романчук присудила людині 34 тисячі гривень штрафу та три роки без водійських прав (така відповідальність за частиною 2 статті 130 Адмінкодексу).

В іншій справі також фігурував «ВАЗ». Патрульна поліція зупинила керманича авто на вулиці Бучми. Водій «продув» драгер, який показав 2,18 проміле.

В судовому засіданні чоловік визнав свою вину. Заявив, що випив 100 грам коньяку та сів за кермо. Враховуючи рапорт поліції та покази винуватця, чоловікові присудили 17 тисяч штрафу і рік позбавлення прав на керування транспортом.

Отримав пом’якшення вироку через щире каяття

П’яних водіїв штрафують, позбавляють прав. А чого не саджають? Законодавець визначив, що кримінальна відповідальність настає тоді, коли нетверезий водій спричинив аварію з потерпілими (стаття 286-1 Кримінального кодексу України). І на всю область є тільки один вирок, коли нетверезого водія засудили по кримінальній статті.

З вироку читаємо, що водій 11 червня їхав в селі Джурин Жмеринського району. Не впорався з керуванням свого «ВАЗу» та влетів у стовп. У результаті ДТП пасажир отримав перелом ключиці, про травми водія не згадується. Медики встановили, що в крові кермувальника було 3 проміле.

Обставини випадку: водій разом зі знайомим пішли забирати авто з ремонту, щоб доїхати додому. Перед цим зайшли в магазин, де пили пиво і горілку. Кількість випитого спиртного була великою, але водій був впевнений, що без проблем може керувати автомобілем. Під час поїздки відволікся на пасажира і на швидкості 50-60 км/год в’їхав у стовп.

У суді обвинувачений просив його суворо не карати. Усі збитки потерпілому він відшкодував. Шаргородський райсуд оцінив таку поведінку водія як щире каяття. Зібрав позитивну характеристику про цю людину від медзакладів та сільради. Отож винуватцю присудили один рік позбавлення волі та три роки позбавлення водійських прав.

П'яних за кермом, нагадаємо, все більше. За минулі вихідні виявили 29 таких керманичів

 

Читайте також:

Понад тисяча аварій і десятки загиблих з початку року: чи стало менше ДТП в області? (ІНФОГРАФІКА)

Де найбільш небезпечні місця для пішоходів у місті? Опитування вінничан

П'яні вінничани побили двох поліцейських. Хуліганів затримували спецпризначенці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up