Доставка газу здорожчає вже з 1 січня. Скільки заплатять вінничани?

Доставка газу здорожчає вже з 1 січня. Скільки заплатять вінничани?
Якщо новий тариф схвалять без змін, то він зросте усього на 9 копійок. Раніше газовики розрахували, що плата за доставку мала зрости у 2,6 раза / Фото з архіву «20хвилин»
  • Нові тарифи для 40 облгазів представили для обговорення, 1 грудня.
  • Газовики просили підняти тарифи в рази: у кількох областях доставку газу мали збільшити з 1,5-1,7 грн до майже 9 гривень за куб. Але Регулятор вирішив зменшити «апетити» облгазів.
  • Скільки платитимуть вінничани за доставку вже з 1 січня 2022 року? І на що ще можуть зрости ціни у наступному році?

В Україні Національна комісія у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) уже приготувала нові тарифи для облгазів. Більшості родин з 1 січня за доставку блакитного палива доведеться платити більше. Вінничани — не виняток.

Яким буде тариф

Раніше ми повідомляли, що облгази підготували свої розрахунки по збільшенню плати за розподіл. Наприклад, у своїх розрахунках «Вінницягаз» вказав, що бажаний тариф для підприємства — 4,41 грн за куб на місяць

Відео дня

При цьому ми пам'ятаємо, що до тарифу потрібно додати 20% ПДВ, отже, для побутового споживача він складе 5,292 грн. Чинний тариф за доставку — 2,016 грн.

НКРЕКП перевірила розрахунки і підготувала власний проект рішення: тариф зросте, але до 1,76 грн. З ПДВ цей показник складатиме 2,112 грн за куб на місяць.

— Рішення ми поки що не приймаємо. Ми схвалюємо для обговорення, — наголосив голова Нацкомісії Валерій Тарасюк.

Якщо рішення схвалять без змін, то вже з 1 січня 2022 року плата за доставку зросте всього на 9 копійок. Як таке зростання вплине на платіжку?

Як можуть зрости платіжки

Порахували, що ми побачимо в платіжках за доставку газу, і порівняли з діючими розцінками.

Для прикладу, візьмемо два житла: однокімнатну квартиру, в якій за попередній газовий рік (з 1 жовтня по 30 вересня) спожили 450 кубів газу, та приватний будинок, де спожили 1800 кубометрів.

Отже, якщо тариф буде на рівні 2,112 грн, то власник квартири заплатить за доставку 450*5,292 = 950 грн за рік, або 79 грн на місяць.

Рахунок власника будинку складе 3 тисячі 801 грн за рік, або 316 грн на місяць.

При нинішньому тарифі, 2,016 грн за куб, власники нашої уявної квартири платять за доставку 907 грн за рік (75 грн на місяць), жителі приватного будинку — 3 тисячі 628 за рік (302 грн на місяць).

Отож, в нашому прикладі, різниця в тарифах складає +4 грн на місяць для квартири та +14 грн для приватного будинку.

Що ще може здорожчати в 2022 році

У консенсус-прогнозі Міністерства економіки йдеться, що відбудеться суттєве зростання вартості комунальних послуг для побутового споживача:

  • + 20% — тариф на газ
  • + 17,5% — тариф на електроенергію
  • + 16% — гаряча вода та опалення

Однак вже сьогодні 8 грудня Мінекономіки вирішило частково спростувати свої невтішні прогнози. Мовляв, це «ці припущення, що насправді можуть не справдитись».

«Наприклад, у жовтні експерти прогнозували, що у 2021 році ціни на гарячу воду та опалення зростуть на 33%, а в реальності фактичне зростання склало лише 1,5%. Оскільки Уряд підписав Меморандум з місцевими органами влади, забезпечив продаж газу для населення від НАК Нафтогаз за ціною в п’ять разів нижче за ринкову (7,4 грн/м3 замість 35 грн/м3)», — пишуть в прес-релізі.

У «червоній» зоні, нагадаємо, субсидії збільшили на 50%. Як вінничанам переоформити виплати?

 

Читайте також:

«Платимо за тепло, якого немає». Чому холодні батареї в будинку на Станіславського

Куди звертатись вінничанам, якщо у квартирі холодні батареї

Замість дверей — сміття, а під’їзд завалений мотлохом. Так живе пенсіонерка в центрі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олег Кравець

    Коли вже нажируця сук
  • Vladislav Shafranskiy

    Кантора "Рога и копыта"
  • Natali Humenna

    Заї......ли!!!
  • Макс Андрийченко

    П. Си

keyboard_arrow_up