У «червоній» зоні субсидії збільшили на 50%. Як вінничанам переоформити виплати?

У «червоній» зоні субсидії збільшили на 50%. Як вінничанам переоформити виплати?
  • У «червоній» зоні на 50% збільшили нормативи для нарахування субсидій.
  • У Вінницькій громаді змінили розрахунок виплати. 
  • Запровадили таку новацію лише на час дії «червоної» зони карантину.
  • Що робити людям, щоб переоформити виплати?

З 18 листопада на Вінниччині запровадили «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної інфекції. Відтак, розрахунок житлових субсидій для соціально незахищених жителів області проводиться з урахуванням збільшених на 50% соціальних нормативів.

Нормативи для субсидій

Нормативи визначено постановою Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (зі змінами). Навесні 2020 року окремі нормативи на житлово-комунальні послуги були збільшені на 50%.

Зокрема, соціальні нормативи для користування послугами з постачання та розподілу природного газу:

Відео дня
  • за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання – 3,3 куб. метра на одну особу на місяць;
  • за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 5,4 куб. метра на одну особу на місяць;
  • за наявності газової плити та газового водонагрівача – 10,5 куб. метра на одну особу на місяць.

З жовтня субсидії в Україні призначатимуть по-новому — ІА «Вчасно»

 

Детальніше ознайомитись з інформацією щодо нарахування субсидії можна в органах соцзахисту за місцем проживання.

«Станом на 22 листопада понад 77 тисяч побутових клієнтів «Вінницягаз Збут», отримують субсидії. Проте майже 18,5 тисяч субсидіантів  ризикують залишитися без держпідтримки, бо мають борги за газ ще з попереднього опалювального сезону. Ми закликаємо потенційних отримувачів субсидій відповідально ставитись до вчасних розрахунків за спожите поливо. Оскільки наявність простроченої заборгованості за комуналку чи накопичення боргу (сумарно за всі послуги) у розмірі понад 340 грн, може призвести до втрати субсидії», – зауважує директор «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

Нормативи змінилися на холодну і гарячу воду, водовідведення, електроенергію та газ (для приготування їжі).

Що робити, щоб переоформити виплати

Перерахунок буде проведений автоматично, тож вінничанам нікуди звертатись не потрібно, повідомляють у вінницькій мерії. Про це їх попередять сповіщеннями в рахунках, СМС-повідомленнями та листами на електронну пошту.

Розраховувати на субсидію у період «червоної» зони карантину можуть і деякі домогосподарства, яким раніше не передбачалася ця соціальна виплата.

Новини | ЛОДА/LODA – Львівська обласна державна адміністрація

 

«Якщо, наприклад, в людини не виходила житлова субсидія, бо в неї було перевищення доходів на 10-20 грн, то зараз, через збільшення нормативів, така людина отримуватиме субсидію», — каже директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова.

Хто не зможе оформити субсидію

Однак домогосподарства, які мають борги за комунальні послуги від 680 гривень, таку допомогу не отримають.

Якщо борг великий і погасити його одним платежем немає змоги, то є можливість укласти договір про реструктуризацію. Це дозволить розділити виплати на частини та погашати борг за індивідуальним графіком.  Лише після цього можна буде отримати субсидію. Без соціальної допомоги на оплату комунальних послуг залишаться і ті, у кого є борг зі сплати аліментів.

Нагадаємо, у Вінниці триває процес оформлення субсидій на опалювальний період 2021-2022 років. Вже призначено субсидію понад 24 тисячам вінницьких домогосподарств.

Від чого залежить розмір субсидії?

Сума допомоги від держави на оплату комуналки розраховується індивідуально кожної сім’ї. Вона залежить від таких показників:

  • дохід;
  • склад сім’ї;
  • розмір житла;
  • норми споживання води, електроенергії та газу.

 

— Інакше кажучи, люди отримають кошти на оплату не всіх комунальних послуг, а лише в межах нормативів споживання. У середньому українці платять за комуналку близько 15% від свого сукупного доходу, — відзначають в ОДА. —  Але пенсіонери, у яких прибутки мінімальні, можуть розраховувати і на більшу допомогу.

 

Читайте також:

У цей день вітайте Бориса та Ольгу. Історія та традиції 23 листопада

Активіст, що збив жінку на Старому місті, справді був п'яний. Шукають свідка на сірій машині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up