«Платимо за тепло, якого немає». Чому холодні батареї в будинку на Станіславського

«Платимо за тепло, якого немає». Чому холодні батареї в будинку на Станіславського
Сусідка подружжя, що мерзне, Тамара Качур, «підняла на вуха» ЖЕК та інші служби. Жінка виголосила ультиматум: «Якщо опалення не полагодять, то ми Володю повеземо у міську раду, щоб він там міг погрітися»
  • У будинку на Станіславського, 38А замерзають жителі квартири на першому поверсі. Скарги не дають результату. 
  • Працівники ЖЕКу вже лагодили систему опалення. Але це дає короткочасний ефект — пів години теплих батарей на добу.
  • Ми звернулися за роз’ясненнями до комунальників та дізналися, чому люди вже два місяці не мають опалення, за яке, до слова, справно платять.

Минулої п’ятниці, 3 грудня, ми розповідали історію людей, що з початку опалювального сезону сидять у багатоповерхівці без тепла.

Журналісту це розповіла їхня сусідка — Тамара Качур. Вона розказала, що в квартирі мешкає людина з інвалідністю — Володимир Курбанов, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС.

Поки його дружина, Олена, працює водійкою трамваю, дідусь-чорнобилець цілий день гріється під ковдрою в холодній квартирі. Він не може самостійно встати з ліжка. Єдиний обігрів — маленький електричний обігрівач.

Відео дня

Яка причина в тому, що останні два місяці люди без опалення? Хто в цьому винен? Чому ЖЕК та міські служби не можуть допомогти двом вінничанам? 

Змушують платити за опалення

У понеділок, 6 грудня, поговорили з Оленою Курбановою — вона і її чоловік-чорнобилець не мають опалення в квартирі. Але, як пояснила Олена, така ж проблема у всіх п’яти квартирах по стояку.

— У ЖЕКу мені пояснили, що порушена циркуляція води у системі, — каже жінка. — Відтак, гріємося газом, електрикою. За опалення, якого немає, змушують платити. Бо як пояснили в тепломережах, нема такого положення, яке б дозволяло не платити за ненадану послугу.

На фото — Тамара Качур показує, що єдиний обігрів в її сусідів це маленький обігрівач. Жінка у халаті, бо «їй так було зручно». У її квартирі батареї справно працюють

Так чому немає тепла? Головний інженер управляючої компанії «Київська» (колишній ЖЕК-15) Олександр Луба каже, що все через перенесення стояка.

— Учора (6 грудня) ми були на місці. Спілкувалися із заявниками. Шукаємо власників квартири на третьому і четвертому поверхах. Залишили оголошення. Інших причин (чому порушена циркуляція в системі опалення - авт.), аніж перенесення стояка, бути не може: на п'ятому поверсі поставили нові крани, в підвалі все поміняли. Тому завтра виходимо комісійно і сподіваємося, що мешканці квартир будуть, — сказав Луба.

Не можуть потрапити до сусіда

Сьогодні, 7 грудня, знову дзвонимо до Олени. Жінка — водійка трамваю — якраз прийшла додому після зміни та сказала, що їй пощастило застати батареї теплими.

— А тепер знову холодні. До власника квартири на четвертому поверсі неможливо додзвонитися: він не бере слухавку. І те, що він зробив перепланування квартири і теплу підлогу, то це відбулося років 2 чи 3 тому. То чого в нас тоді було опалення, а цього року ні? — обурюється жінка.

Відповідь на це питання дав нам головний інженер з ЖЕКу.

— Ми знаємо, що там відбулося перенесення стояка. Це відбулося ще років вісім тому і раніше на циркуляцію не впливало, — пояснює Олександр Луба. — Але оскільки цього року будинок на Станіславського, 38А, все літо, був без гарячої води, тож крани на стояку могли просто закиснути. Від цього утворюється мала прохідність, через що тепло не поступає до всіх квартир. Тому нам потрібно потрапити до помешкання на четвертому поверсі, щоб подивитися на крани. Бо якщо вони закисли,  їх потрібно буде поміняти.

Після того як слюсар у підвалі спускає воду, у квартирі подружжя Курбанових починають працювати батареї. Однак вони теплі лише півгодини-годину 

Втім комунальникам і сьогодні не вдалося застати мешканців квартири на четвертому поверсі.

— Після обіду знову прийдемо. Якщо і після обіду не буде людей, то вже чергові після роботи прийдуть до цього будинку. Може хтось з'явиться, — каже головний інженер ЖЕКу Олександр Луба. — Нам потрібно підтвердити наше припущення про закислі крани. Якщо ж людина не погодиться добровільно їх замінити (якщо в цьому буде потреба - авт.), то тоді можна надати припис. Наступний крок — якщо людина не виконає умови припису, то тоді складається протокол і передається на розгляд адмінкомісії при виконкомі міськради.

Раніше ми склали інструкцію — куди скаржитися, якщо в квартирі холодні батареї. Нагадаємо контакти і поради, куди жалітися на ЖЕК та сусідів.

Куди скаржитись

Обслуговування труб в будинку — у під’їзді, підвалі та інших місцях загального користування — це відповідальність обслуговуючої компанії (ЖЕКу) або ОСББ. 

Відповідальність теплопостачальника — це обслуговування теплових магістралей до зовнішньої стіни будинку.

Якщо за межами багатоповерхівки стався порив, то варто звернутися до свого теплопостачальника. У Вінниці їх двоє:

  • диспетчерська «Вінницяміськтеплоенерго» — (0432)-43-34-95.
  • диспетчерська «Вінницяоблтеплоенерго» — (0432) 65-69-42, (0432) 65-77-02.

Якщо ж проблеми всередині будинку, то спочатку треба звернутися до старшого по будинку / голови ОСББ, радять міські тепловики. 

Ймовірно, ваша багатоповерхівка обладнана загальнобудинковим лічильником і відповідальні особи перекрили вентиль, щоб зменшити подачу теплоносія до будинку і зекономити.

Якщо такого втручання не було, то варто звернутися до управлінської компанії, що обслуговує будинок. Контакти ЖЕКів є за цим посиланням (гортайте сторінку донизу).

Найпоширеніша причина того, що радіатори холодні або ж прогріті частково є повітряні пробки у системі.

У найвищій точці стояка є кран, призначений для стравлювання повітря з опалювальної системи. Після видалення повітряного міхура ваші батареї почнуть нагріватися. Ці роботи виконує управлінська компанія або ОСББ.

Що робити, якщо ЖЕК не реагує

Якщо на вашу скаргу про холодні батареї не реагує ЖЕК чи ОСББ, то тоді можна звернутись за допомогою до теплопостачальників — залежно від того, хто надає на ваш будинок тепло, потрібно писати до «Вінницяміськтеплоенерго», або до «Вінницяоблтеплоенерго». На їхніх сайтах можна надіслати онлайн-скаргу.

Директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман радить піти на радикальний крок.

— Якщо управлінська компанія не реагує на скарги — то треба міняти управлінську компанію або створювати ОСББ, — каже Фурман. — Управлінська компанія обирається співвласниками будинку. Якщо вона не виконує свої обов’язки, то я рекомендую обрати іншу. Це ж сфера послуг. Наприклад, якщо вас недобросовісно обслужили в магазині, то ви туди ще раз прийдете? Напевно, що ні. От і з управлінськими компаніями варто діяти аналогічно.

Куди скаржитись на сусідів

А що робити і куди жалітися, якщо батареї холодні через сусідів? Для прикладу, встановили індивідуальне опалення, чим порушили цілісність стояка і циркуляцію теплоносія в будинку. В такому випадку, все залежить від вас.

У «Вінницяміськтеплоенерго» відповіли, що не мають важелів впливу на власників квартир, навіть якщо вони втрутилися у систему опалення. Водночас департамент житлового господарства може надати тільки консультацію, що робити мешканцям будинку і куди звертатись.

— Тут питання до управителя або ОСББ. Ними має бути складений акт обстеження, виданий припис на усунення порушення. Якщо цього не сталося, то треба скласти протокол. І після цієї процедури — йти до суду. Єдине, що пройде тривалий час, бо отримавши рішення суду треба буде добитись його фактичної реалізації, — говорить директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Ще корисні контакти

  • Цілодобова варта — 15-60, 0-800-601560, 65-15-60, 59-50-39, 60-15-60;
  • Онлайн-звернення до департаменту житлового господарства — ось тут посилання.

 

Читайте також:

Замість дверей — сміття, а під’їзд завалений мотлохом. Так живе пенсіонерка в центрі Вінниці

Субсидії на зиму-2021. Хто і чому не зможе отримати виплати?

Власник магазину на Соборній блокує ремонт теплотраси. Жителі будинку сидять без опалення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Zesraka Zelena

    тому  що  лохы.а  лох  платить  за те  щоб його не  щитали  лохом.так розводили лохив ,рекет в  90-х.а дали  демократична  влада амер.нацистив  создасть из  бойовыкив АТО летучи  загоны яки  будуть отбирато  майно.треба  же кудись  дивати цю араву бандитив.кормити и поити ее  щоб воны саму цю колониальну  власть не  зжерлы.и гасла  будуть прежни - Путиннападе.отдай усьо .бо путин приде  и  отбере.

keyboard_arrow_up