«Уявіть, що вашій мамі стало зле, а ніхто не допоміг». 5 переваг того, що у публічних місцях є дефібрилятори

«Уявіть, що вашій мамі стало зле, а ніхто не допоміг». 5 переваг того, що у публічних місцях є дефібрилятори
  • Дефібрилятори у шести місцях міста та сотні вінничан, навчених надавати домедичну допомогу — такі основні результати проєкту «АЗД рятує життя». 
  • Розповідаємо детальніше про підсумки проєкту, та вчергове нагадуємо, як користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором і чому це важливо. 

Ніхто з нас не застрахований стати свідком того, як перехожому стало погано просто неба або десь на вокзалі під час очікування потяга. Що робити у такій ситуації? Якщо перше про що ви подумали — викликати «швидку», то це добре. Але чи достатньо цього? Статистика говорить, що виконання першочергових рекомендацій у випадку зупинки серця підвищує виживання потерпілих до 75 %. 

Ви б хотіли, щоб вам чи вашим найближчим людям надали допомогу під час зупинки серця? Ймовірно, що всі б хотіли. Тож, уявімо, що того перехожого, якому стало погано, чекають вдома рідні, друзі та щасливе життя. І у ваших руках його порятунок. 

Саме автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД) допомагає реанімувати постраждалу людину до приїзду професійної бригади швидкої допомоги, і значно підвищити шанси на порятунок. 

Відео дня

Вам не потрібно мати медичну освіту, щоб користуватися дефібрилятором, бо на то він й автоматичний. Прилад оснащено штучним інтелектом. Після увімкнення він покроково розповідає, що і коли потрібно робити.

Детальніше, як користуватися дефібрилятором, ви можете переглянути у цьому відео: 

Проєкт «АЗД рятує життя» проходив у Вінниці впродовж понад трьох місяців. Сьогодні, 14 грудня, підбивали його підсумки. 

Корисність 1: встановлення дефібриляторів

Найважливішою складовою проєкту було облаштування шести автоматичних зовнішніх дефібриляторів у публічних місцях Вінниці. Відтепер дефібрилятори є: 

  • Залізничний вокзал
  • Центральний автовокзал
  • Західний автовокзал
  • Прозорий офіс на Соборній, 59
  • Прозорий офіс на проспекті Космонавтів, 30
  • Прозорий офіс на Замостянській, 7. 

Скористатися ними може будь-хто, кому він потрібен. Для цього потрібно просто взяти ключик від боксу з дефібрилятором та усім іншим необхідним для реанімації.

Всередині там: плівка-клапан для штучного дихання, маска «First aid» для штучного дихання в окремому чохлі, ножиці із заокругленими краями для зрізування одягу (тактичні), еластичний бинт, нестерильний бинт для перев’язок, кровоспинний турнікет «Січ», одноразова бритва та гумові рукавички. 

— Дефібрилятори встановленні у видних місцях. На щастя, ще нікому не знадобилася їхня допомога, — голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова. 

Корисність 2: проведення тренінгів

Не менш важливий крок — навчання вінничан надавати домедичну допомогу. Так, дефібрилятор автоматичний і ним можна скористатися, навіть, якщо ви не були на тренінгу. Але ж набагато легше не розгубитися в екстреній ситуації, коли точно знаєш, що робити. Тоді ти почуваєш себе більш-менш впевнено і розумієш, який алгоритм надання домедичної допомоги. 

У рамках цього проєкту понад 200 осіб з-поміж співробітників та співробітниць «Муніципальної варти», «Прозорого офісу», залізничного вокзалу та автовокзалів, громадських організацій, ЗМІ та охочих вінничан/ок навчилися надавати домедичну допомогу. 

— Ми не очікували такої віддачі вінничан. Люди дуже активно долучалися, запитували та навчалися, — каже Олена Данілова. 

За словами організаторів, один з публічних тренінгів проводили на День міста, і майстер-клас зібрав сотні охочих вінничан. 

— Багато людей на навчання прийшли з міфами, побоюваннями. А дехто вже мав навіть якийсь негативний досвід. Деякі тренінги були дуже емоційні, ми відчували бажання людей навчитися, — каже координаторка проєкту, голова Громадської організації «Агенція екстреної медичної допомоги» Аліса Чорнокнижна. — Наші інструктори працювали з кожним учасником, тренінги були максимально практичні. 

Корисність 3: мапа доступних АЗД

Ще одна корисність від проєкту — це те, що Вінниця відтепер є на карті доступних дефібриляторів України. Переглянути можна ТУТ. 

Наразі на карті нанесені доступні АЗД у Львові, Києві, Дніпрі, Рівному, Ірпені, Чорткові та Вінниці.

Корисність 4: концепт мобільного застосунку

Для того, щоб ще більш зменшити паніку в екстреній ситуації у проєкту запланована реалізація мобільного застосунку. Наразі є його концепт та шукають фінансування, щоб втілити ініціативу в реальність. 

Його основна функція: швидко знайти доступний АЗД і правильно надати першу домедичну допомогу в екстреній ситуації. 

«Це буде така собі медична Siri, яка стане незамінною помічницею у випадку екстреної ситуації», — кажуть організатори. 

Корисність 5: вихід ініціативи за межі міста

У нашій столиці, до прикладу, на 19 платформах метрополітену встановили дефібрилятори. А в сусідній Польщі вони є на кожній станції метро. 

Досвід Вінниці позитивно вплинув і на інші містечка нашої області. У Козятині вже розпочали тендерні процедури з придбання АЗД для своїх медичних установ. 

«Крім того, бажання долучитися до ініціативи висловив бізнес. Наразі перемовини тривають з керівництвом однієї з аптечних мереж міста, яке готове не лише придбати АЗД, але й навчити своїх співробітників/ць користуватися реанімаційним пристроєм», — підсумовують організатори. 

Детальніше про проєкт та використання АЗД можете дізнатися ТУТ

Читайте також:

У прозорих офісах, міськраді та на вокзалах Вінниці відтепер є дефібрилятори. Для чого вони?

Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановлять дефібрилятори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Інна Михальнюк

    Ой,я вас умоляю,тут вогнегасники в сейфах тримають під ключем,а ви дифібрилятори пропонуєте поставити для загального користування...
  • Павел Прис

    А хто ним вміє користуватись? І хто знає, коли  саме?

    Інна Михальнюк reply Павел Прис

    Pavel  Pris він сам розказує))

keyboard_arrow_up