Вінничан змушують повертати субсидії. Як і чому це відбувається?

Вінничан змушують повертати субсидії. Як і чому це відбувається?
  • Житлова субсидія є безповоротною допомогою. Але якщо сім’я збрехала в декларації, — гроші доведеться повернути. 
  • Подекуди суми «неправомірно виплачених субсидій» сягають десятків тисяч гривень.
  • Їх пропонують повернути добровільно або стягують через суд.
  • Як це відбувається і за що саме карають отримувачів субсидій?

Щороку Міністерство фінансів проводить перевірку всіх одержувачів соцдопомоги. Дані про виявлені порушення передають на органи соцзахисту, які вже зв’язуються з субсидіантами з вимогою добровільно повернути «неправомірно призначену субсидію».

— Ми розмовляємо з отримувачем субсидії, складаємо план реструктуризації, за яким людина щомісячно сплачує ці кошти. Якщо ж людина не повертає кошти добровільно, то передаємо справу на департамент правової політики. І вже тоді, в судовому порядку, стягуємо надміру виплачену субсидію, — пояснила механізм керівниця департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Обман у деклараціях

За судовим реєстром, протягом 2019-2021 років, вінницькі суди прийняли тільки до півсотні рішень, в яких відповідачами були субсидіанти.

Відео дня

Як показує практика, держава примусово забирає гроші лише тоді, коли була вказана неправдива або неповна інформація про доходи та майно у документах на субсидіях.

Зокрема, історія вінничанки, яку змусили повернути 4,6 тисячі гривень субсидії. Причина — жінка не вказала у декларації будинок, який вона отримала у власність у 2018 році. На той час не минув ще рік перед зверненням за субсидією. Відтак, суд вирішив, що людина отримала держдопомогу неправомірно і має повернути гроші.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

А от вінничанина через суд змусили повернути 10 тисяч гривень, бо він не повідомив, що його дружина ФОП. Рішення обґрунтоване тим, що заявник не вніс цю інформацію в декларацію про доходи, а найголовніше — не вказав заробіток дружини. Відтак, через це був розрахований сукупний дохід домогосподарства, який виявився меншим за реальний.

Найчастіше карають за авто

Найчастішою вимогою щодо повернення грошей — приховання факту, що було придбане авто. За постановою уряду №848, такі люди не мали права на призначення субсидії протягом року після здійснення купівлі товару чи майна на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Відтак вінничанку змусили повернути 7,4 тисячі гривень. Бо жінка у 2015 році отримала субсидію, а за місяць після цього купила Mitsubishi Pajero 2005 року випуску за 80 тисяч гривень. І про те, що була здійснена купівля на суму понад 50 тисяч гривень, жінка не повідомила в управління соцзахисту.

А іншу вінничанку, що також проживає у Вінницькому районі, через суд змусили повернути 8,2 тисячі гривень надміру виплаченої субсидії. Причина — жінка купила AUDI A4 2002 року за 117 тисяч. Це сталося за три місяці перед тим, як вона звернулася за субсидією. Однак цей факт жінка приховала у декларації про доходи й майно.

Феміда буває і на боці субсидіантів

Втім, іноді правосуддя стає на бік отримувачів субсидій і не дозволяє забирати видані раніше гроші.

Зокрема, у Вінниці з жінки намагалися стягнути 43 тисячі гривень субсидії, яку вона отримувала протягом 2015-2018 років. Причина — жінка не повідомила в органи соцзахисту, що її син виписався з квартири ще в жовтні 2015 року. А субсидія була розрахована на неї та трьох дітей, що живуть в помешканні.

На судовому засіданні відповідачка сказала, що житлову субсидію їй призначали автоматично та протягом трьох років їй ніхто не говорив, що треба подати інформацію про зміни в домогосподарстві.

Суд розглянув докази та вирішив, що жінка не повинна повертати 43 тисячі неправомірно призначеної субсидії. Оскільки з 2015 по 2018 роки вінничанка отримувала субсидію за автоматичним перепризначенням, то саме на департамент соцполітики покладався обов’язок перевірити правдивість поданих даних.

І враховуючи відсутність умислу в діях отримувачки субсидії, а також виходячи із «необхідності дотримання справедливого балансу між інтересами держави та втручанням у права людини», суд вважає, що підстави для примусового повернення субсидії відсутні.

У Липовці з людини намагалися стягнути 6,6 тисячі гривень виплаченої субсидії за те, що субсидіант виявився ФОПом.

Цієї інформації не було в декларації про майно і доходи. Тож за версією управління соцзахисту, отримувач субсидії надав невірну інформацію, що призвело до надмірної виплати бюджетних коштів у вигляді субсидій, які тепер треба повернути.

Суд відмовив у задоволенні позову. Причини:

  • Довідка з реєстру юридичних та фізичних осіб про те, що відповідач є підприємцем першої групи, не містить інформації про отримані ним доходи. А саме доходи беруться до уваги при розрахунку і призначенні субсидії;
  • Судді зауважили, що управління соцзахисту майже місяць розглядало документи на призначення субсидії. І мовляв, цього строку мало б вистачити на ретельну перевірку поданих даних, чого, виходячи з матеріалів справи, не було зроблено.

Що робити, якщо субсидію вимагають повернути 

Прийшов лист від управління соцзахисту з вимогою повернути гроші? Не треба панікувати. Якщо людина переконана, що не порушувала закон, треба спробувати це довести.

Юристка громадської організації «Сильні громади» Наталя Рижкова радить не пробувати довести правоту в управлінні соцзахисту, а звертатися до юриста.

— Він допоможе написати відповідь на лист та окреслити лінію захисту з посиланням на норми закону, рішення Верховного Суду та інші судові прецеденти, — сказала Рижкова в коментарі «Економічній правді». — Якщо управління не прийме таку аргументацію, то наступний крок — звернення до суду.

Зрештою, Кабмін наголошував, що субсидії можуть повертатися лише через суд. Отже людина не зобов’язана сплачувати на вимогу, яка міститься в листі управління соцзахисту.

Раніше, нагадаємо, у Вінниці ввели абонплату на тепло і нові тарифи.

 

Читайте також:

Доставка газу здорожчає вже з 1 січня. Скільки заплатять вінничани?

Куди звертатись вінничанам, якщо у квартирі холодні батареї

Замість дверей — сміття, а під’їзд завалений мотлохом. Так живе пенсіонерка в центрі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Олександр Бахтін

    А ще відбувається через халатність працівників відповідних відділів. Продали хату, написали заяву, про це. У хаті був прописаний дядько і отримував субсидію. Через місяць на картку дядька знову прийшла субсидія. У відділі кажуть, що заяви нема. Працівник загубив, мабуть. Прийшлось повертати. Добре, що ми знали, що субсидії не повинно було бути, тому швидко повернули. Але факт залишається фактом: працівники халатно ставляться до документів, а потім хтось виявляється винним.
  • Олег Мазур

    Це відбувається тому що бюджет розграблено,а поновити ні з чого,ось тому це відбувається...
  • Ki Ly

    Давно это было известно. Как начались эти субсидии.
    Не кому не нужно было оформлять эти субсидии.
    Теперь многие родители детям дома/квартиры не смогут в наследство оставить!!!!
    Будут всех долбить!
  • Лідія Ромасюнь Сакевич

    Мене цікавить для кого взагалі субсидії???? Якщо в сім'ї є дитина з інвалідністю на візку то субсидії виділили 300 грн. Хіба можна сплатити комунальні послуги????

keyboard_arrow_up