«Не можете завантажити сертифікат вакцинації? Вам до нас». Репортаж з пункту підтримки «Дії»

«Не можете завантажити сертифікат вакцинації? Вам до нас». Репортаж з пункту підтримки «Дії»
  • У Вінниці наразі працює три пункти підтримки команди «Дія». Показуємо, чи приходять туди за допомогою вінничани, яку поміч там надають, та додаємо графік їхньої роботи.

Понеділок шостого грудня близько 13.00: в адмінбудівлі «Книжки» людно. Тут можна й провакцинуватися, і зайти зі зверненнями у деякі управління чи департаменти ОДА, і розв'язати проблеми із сертифікатами вакцинації. Тож, якщо з останнім у вас виникли будь-які неполадки, вам сюди, бо у«Книжці» вже кілька днів як працює пункт підтримки «Дії». 

Знаходиться він поруч з мобільним центром вакцинації на першому поверсі. Ви одразу ж помітите банери, знайти його нескладно. 

Відео дня

Пункт являє собою намет, де вас зустрінуть дві працівниці. Це волонтерки з обласного управління статистики Світлана та Ольга. Коли ми підійшли туди, то нікого з відвідувачів не було. 

— Найчастіше звертаються з проханнями встановити «Дію», — каже Ольга. — Також часта проблема, що не підтягуються сертифікати в додаток. З цими питаннями часто приходить молодь. Люди не знають, до кого звертатися в таких випадках, і ми їх направляємо, куди потрібно. 

А от старші вінничани, за словами працівниці пункту, приходять з різними проханнями, починаючи від встановлення «Дії» і закінчуючи інструкціями з користування. 

— Є три головні причини, чому люди самостійно не можуть згенерувати сертифікат у «Дії». Перша: сімейний лікар неправильно вніс дані вакцинації в базу. Друга: лікар, який вакцинував, некоректно записав данні в базу. Третя: з певних причин дублюються персональні дані, — пояснює Світлана. — З усіма цими проблемами потрібно звертатися у різні інстанції. Наша головна мета: перенаправити людину до тієї інстанції, яка їй потрібна. Якщо можемо допомогти тут на місці — допомагаємо. 

За словами працівниць пункту підтримки, сьогодні до обіду, наприклад, до них вже завітало близько 20 вінничан. Кажуть, буває по-різному. У перші дні роботи до них приходило орієнтовно 15 містян, був й день, коли довелося допомагати близько 60 людям. 

Коли ми вже дізналися все необхідне, то до пункту підтримки підійшла клієнтка. Це вінничанка-пенсіонерка, яка не змогла самостійно встановити застосунок «Дія», але хоче у ньому згенерувати собі сертифікат. 

Буквально за пів хвилини до намету підходить ще одна вінничанка, жінку звати Марина.

— У мене не підтягується сертифікат одужання від коронавірусу. Я вже телефонувала і на гарячу лінію Національної служби здоров'я України, і писала в чат-підтримку застосунку, але відповіді на своє звернення не отримала, — каже містянка. — Ця ситуація триває понад тиждень. І от я побачила у Facebook, що відкрився пункт підтримки додатку, і вирішила, що принаймні тут мені допоможуть. 

Де ще можна отримати допомогу?

Аналогічні пункти підтримки «Дії» працюють ще у торговельних центрах «МегаМолл» та «МагіГранд». Отримати допомогу там можна щодня: з 10.00 до 17.00 у робочі дні, та з 10.00 до 15.00 — у вихідні.

Як читаємо на сторінці Вінницької ОДА, наразі ведеться робота над тим, щоб в наявних 44-х ЦНАПах могли консультувати населення з питання отримання сертифікату про вакцинацію.

«Волонтери «Дії» не мають доступу до персональних медичних даних. Вони працюють винятково з Дією або на пристрої отримувача послуг чи через портал «Дія», з якого потім виходять. Якщо ми бачимо, що проблема може бути пов’язана з єдиною системою охорони здоров’я, то наші волонтери можуть сконтактувати з реєстраторами-медпрацівниками, які можуть зайти в електронну систему і перевірити дані», — йдеться у коментарі радника голови ОДА Андрія Кавунця з цього приводу. 

Проте, за його словами, розв'язання деяких питань потребує звернення до сімейного лікаря або ж до пункту щеплення, де вакцинували людину. Тож підсумуймо, як дізнаємося на сайті Мінцифри, в офлайн-пунктах можна проконсультуватися з таких питань:

  • дізнатися про види СOVID-сертифікатів та шляхи їх отримання;
  • подати заявку на отримання СOVID-сертифіката на порталі та в застосунку Дія;
  • які дані перевірити, щоб сертифікат згенерувався, якщо проблема виникла в лікаря (сімейного або того, який проводив щеплення);
  • визначити помилку генерування сертифіката;
  • що робити, щоб продовжити термін дії сертифіката з 6 місяців до 365 днів.

Додамо, що наш журналіст на собі перевіряв, як згенерувати сертифікат у застосунку «Дія». Для цього, як виявилося, потрібно зробити кілька простих кроків. Детальніше можете прочитати ТУТ.

Також, як читаємо на сторінці міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, відповіді на поширені запитання з приводу сертифікатів вакцинації можна знайти на окремому сайті ТУТ. 


Читайте також:

Загроза та злочин. Куди повідомляти про підробні ковід-документи

«Ми не проти вводити бустери»: коли у Вінниці можна буде отримати третю дозу вакцини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Liliya Liliya

    Чому ж у Вінниці не працюють так "команди підтримки"бездомних.......?

    Zesraka Zelena reply Liliya Liliya

    тому  що  бездомный Пайзеру  грошы не несе .а  одна вакцина  дае  пайзеру  20 доларив сша.в самом США 2 млн  бездомных+ героиновое  гетто в филадельфии где наркоманы  лежать прямо на улице.  и они срать  хотели на них..то   что  говорить про каких то индейцев  с украины.

keyboard_arrow_up