Ми перевірили: як отримати COVID-сертифікат через застосунок «Дія»

Ми перевірили: як отримати COVID-сертифікат через застосунок «Дія»
  • Після кількох простих дій в онлайн-системі «Дія» можна отримати внутрішній і міжнародний ковідні сертифікати. Розповідаємо, як це зробити.
З серпня цього року для всіх, хто пройшов повний курс вакцинації стали доступними ковідні сертифікати. Аби їх згенерувати, достатньо кількох кліків у додатку «Дія». Після цього ви одразу отримаєте внутрішній та міжнародний документи.

Крок 1

Перш за все потрібно встановити застосунок «Дія». Власники смартфонів з операційною системою Андроїд можуть зробити це в Google Play, власники айфонів — у крамниці застосунків App Store. Завантаження безкоштовне. Після цього ви маєте пройти авторизацію через BankID або NFC, ознайомитись і погодитись на обробку своїх персональних даних.

Крок 2

Переходите в розділ «Послуги». Далі обираєте «COVID-сертифікати». Тепер у вас є можливість «Отримати сертифікат». Насправді їх тут два: внутрішній та міжнародний. Перший знадобиться вам при подорожах всередині країни, а другий, офіційно визнаний країнами ЄС, полегшить потрапляння та перебування у Євросоюзі. 

Крок 3

Натискаємо «Отримати сертифікат». Даємо згоду на передачу даних про себе і тиснемо «Підписати». Автоматично відкривається технологія ФотоID, що створює ваш особистий електронний «Дія. Підпис». Під час генерації цифрового підпису біометрія вашого обличчя звіряється з біометрією обличчя, зображеного на вашій ID-картці або закордонному паспорті.

Відео дня

Важливо зазначити, якщо ви не маєте цих документів, то отримати цифровий підпис ви не зможете.

Технологія ФотоID попросить вас покрутити обличчям перед камерою. На цьому етапі у користувачів найчастіше і виникають проблеми. Застосунок чомусь не розпізнає обличчя, повідомляючи, що особу ідентифікувати неможливо. Декому доводиться повторювати спроби десятки разів. І навіть після цього не факт, що все вийде.

Під час генерації підпису ми виявили два лайфхаки, які допомогли нам завершити цей процес. По-перше, спробуйте стати на світле тло, наприклад, перед білою стіною. По-друге, повертайте обличчя не так, як вас просить застосунок, а більш активніше: праворуч, ліворуч, догори, вниз. 

— «Дія» давала підказки, мовляв, поверніть голову праворуч, тепер дивіться прямо в камеру, але користі від того не було. Я разів десять повторювала це, і з кожним разом все більше дратувалась, тому що моє обличчя не могли ідентифікувати, — розповідає журналістка 20minut.ua Наталія Корпан. — Коли я почала повертати голову хаотично, все вийшло з першого разу. 

Вінничанин Микита Панасенко зізнався, що отримати ковідний сертифікат йому допоміг інший спосіб. 

— Я півдня витратив на те, щоб крутити головою. У «Дії» постійно писало, що все окей, все співпало, а потім чомусь вибивало з додатку, — говорить Микита. — Врешті, я повністю видалив «Дію» і встановив її наново. Після цього отримати сертифікати вдалось з першої спроби. 

Крок 4

Як тільки ви підписались, застосунок повідомляє, що запит надіслано: «Якщо Дія знайде дані про вас в реєстрах, за декілька хвилин сертифікати з’являться в Дії в розділі «Документи». У нашому випадку, два ковідні сертифікати з’вились менше, ніж за хвилину. 

На внутрішньому сертифікаті є наше фото, дата народження, номер сертифікату і термін дії —  365 днів з моменту отримання другої дози вакцини. На зворотній стороні є QR-код.  

Міжнародний сертифікат заповнений англійською мовою і не містить фото. Натомість у ньому є інформація про вакцину, що нею ми щепились. На звороті також є QR-код, який скануватимуть за кордоном. Термін його дії також складає 356 днів з моменту завершення повного курсу вакцинації. По закінченню цього періоду потрібно буде ще раз вакцинуватись, щоб отримати новий сертифікат. 

Читайте також:

Українські COVID-сертифікати офіційно визнали в Євросоюзі

Вакцинація педпрацівників дозволить навчання в епідемію без дистанційки. Як із цим у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Александр Жорс

    Большой брат следит за тобой
  • Катерина Ковальска

  • Люда Писаренко

    З паспортом - книжкою ніяк.
  • Иван Сумарук

    Дожились

keyboard_arrow_up