«Ми не проти вводити бустери»: коли у Вінниці можна буде отримати третю дозу вакцини

«Ми не проти вводити бустери»: коли у Вінниці можна буде отримати третю дозу вакцини
  • Наразі питання про те, чи будемо ми отримувати бустерні дози вакцини проти коронавірусу, вже не стоїть. Актуальними тепер є: коли розпочнеться ця кампанія у Вінниці?  

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко повідомив, що українці таки отримають бустерну, третю дозу вакцини. Її почнуть вводити орієнтовно в січні-лютому наступного року. Але за умови, що як мінімум половина населення буде вакцинованою. За словами Ляшка, країна готова до бустера: наразі ми не маємо дефіциту вакцин, а МОЗ уже підписало контракти на постачання в наступному році. 

«Якщо українці масово підуть і зроблять перше щеплення, у нас будуть першим щепленням вакциновані принаймні 60% або двома дозами 50%, я як міністр охорони здоров'я одразу ухвалю рішення і запустимо бустерне вакцинування», — розповів в інтерв'ю для BBC очільник МОЗ.

Україна наразі наближається до позначки в 40% вакцинованих бодай однією дозою. Позначку в 50% серед українських міст перетнув лише Київ, де щепилися 54% мешканців. 

Відео дня

У нашому місті, за словами директора департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександра Шиша, вакциновано 37% жителів. Це трішки більше, ніж 111 тисяч мешканців. За словами очільника департаменту, першочерговим завданням на сьогодні є вакцинація бодай однією дозою максимальної кількості людей. 

— Ми зосередженні на продовженні кампанії зі щеплення. Було б добре, якби вінничани в більшій кількості почали звертатися до пунктів масової вакцинації. Якщо цього не буде, то кому тоді вводити бустерну дозу? — говорить Шиш. — Ми не проти робити третю дозу тим, кому це потрібно, але для цього ще немає відповідних документів

Лікар-інфекціоніст та очільник клінічного Центру інфекційних хвороб Ігор Матковський розповів, що вже є рішення імунологічної комісії при МОЗ про можливе введення бустерної дози українцям. Він також говорить, що для старту цієї кампанії потрібен лише відповідний наказ з профільного міністерства. 

— Нові штами вірусу з'являтимуться ще десь 6-12 місяців, поки все населення Землі не буде щепленим на рівні 70-80%, — пояснює Матковський. — Думаю, що протокол вакцинації проти ковіду за цей час переглянуть. Надалі він буде складатися мінімум з трьох доз вакцини. Як, наприклад, при вірусному гепатиті B: перша доза сьогодні, друга за місяць, а третя — за пів року. 

Інфекціоніст говорить, що при отриманні бустерної дози важливим залишатиметься дотримання медичних протоколів. Себто, якщо першими двома дозами вакцини у вас були AstraZeneca, то третя має бути або такою самою, або її можна буде замінити на Pfizer-BioNTech чи Moderna.

Взаємозамінними між собою також є Pfizer-BioNTech та Moderna. Однак, якщо першою та другою дозами вам ввели китайський CoronaVac, то й бустером має бути він же.

За словами Ігоря Матковського, після старту кампанії з вакцинації бустерними дозами з'явиться ще один колір сертифікату. Наразі існує «зелений» (повний курс вакцинації) та «жовтий» (людина вакцинована один раз). 

Своєю чергою Олександр Шиш наголосив, що спеціально облаштовувати бустерні центри не планують. Отримати третю дозу вакцини можна бути у звичайному центрі масової вакцинації.

 

Читайте також:

Сім міфів, в які соромно вірити. Перевірте, що ви знаєте про ВІЛ/СНІД

Зарплати, пенсії, правила карантину. Що зміниться у грудні для вінничан?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Galina Panasiuk

    Зєлю вколіть ціанідом!!!

keyboard_arrow_up