Сім міфів, в які соромно вірити. Перевірте, що ви знаєте і не знаєте про ВІЛ/СНІД

Сім міфів, в які соромно вірити. Перевірте, що ви знаєте і не знаєте про ВІЛ/СНІД
  • 1 грудня відмічається Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Якщо у вашій голові зараз виникли думки щось на кшталт «та це працівників секс-бізнесу стосується» чи «я від таких людей тримаюся якомога далі», то вам однозначно буде корисно прочитати наш текст. 
  • Разом з фахівцем розвінчуємо основні міфи про ВІЛ/СНІД. 

ВІЛ/СНІД є проблемою всесвітнього масштабу, щороку він забирає життя тисяч людей. Але ВІЛ-позитивний статус — аж ніяк не вирок. Є безоплатна терапія, яка рятує життя безлічі людей, які вчасно виявили захворювання та розпочали лікування. Йдеться не про рік чи два життя, а про десятки років, які ви можете прожити з ВІЛ-статусом. 

У Вінниці статистика захворюваності теж не втішна. За період з 1 січня 2021 по 1 жовтня — зареєстрували 164 ВІЛ-інфікованих осіб. СНІД — у 90 людей. Померло на цей період 65 ВІЛ-позитивних. 

Перед тим, як ми почнемо розвінчувати міфи про ці захворювання, пояснимо, що це за недуги. 

Відео дня
  • ВІЛ — вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. Якщо говорити популярними термінами, а не науковими, то ВІЛ з часом призводить до СНІДу.
    (Визначення СНІД у наукових колах вже не вживається. Все захворювання від початку і до кінця з наукової точки зору називається ВІЛ-інфекція). 
  • СНІД — це важкі стадії ВІЛ інфекції. Вони можуть виражатися абсолютно різними інфекційними та онкологічними захворюваннями.
    (Якщо порівнювати з минулими класифікаціями, то СНІД це орієнтовно кінець третьої-початок четвертої стадії ВІЛ-інфекції).

Тепер перейдімо до розвінчування міфів. Допоміг нам з цим керівник Вінницького обласного клінічного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський. 

Міф 1: Віл передається через слину

—  У чистому вигляді через слину — не передається. Але, якщо слина буде змішана з кров'ю, яка, наприклад, щойно десь з судини пролилася, то можливо заразитися. 

ВІЛ передається через:

  • Кров. У крові достатня кількість вірусу, яка потрібна для інфікування. У зв'язку з цим шляхи передачі: переливання неперевіреною кров'ю, контакт забрудненими медичними (чи ні) інструментами. 
  • Статевий шлях. Це один з найрозповсюдженіших шляхів передачі, бо дуже багато людей вступають у статеві контакти. 
  • Від вагітної жінки до майбутньої дитини. Також можливо, коли дитина смокче материнське молоко, але це пов'язано не так з молоком, а більше з тим, що маля може вкусити пипку до крові. 

Міф 2: ВІЛ можна підходити через укуси комарів

— Для того, щоб відбувся такий механізм передачі, то потрібно, щоб достатня кількість крові була «випита» одним і тим самим комаром. Після цього комаха має покусати іншу людину і вприснути цю інфіковану кров. 

Але це в апріорі не можливо через те, що після того, як комаха «випила» крові, то вона всередині себе вприскує до неї свою речовину. Ще одна причина назвати це міфом: хоботок у комара дуже маленький і через нього не всі елементи крові можуть проходити. 

Міф 3: ВІЛ-позитивні люди не можуть народити здорових дітей

— Якщо медицина втручається у цей процес, то вірогідність народження здорової дитини досягає 98-99%. Ми припиняємо розмноження вірусу у самої мами й фактично зменшуємо кількість вірусу в крові до невизначеного рівня. Тоді практично не можливо інфікувати дитину. 

Проте, якби ми не втручалися у цей процес, тоді вірогідність передачі ВІЛ орієнтовно 25-30%. Навіть не дивлячись на те, що ми нічого не робимо, природний захист все-таки існує. 

Міф 4: Я не можу заразитися ВІЛ, роблячи манікюр?

— У цьому правда частково є. Для інфікування таким шляхом потрібна достатня кількість крові, а от залишки крові на інструментах не достатні для інфікування. А от на гепатит В і С достатньо цих залишків. 

Але якщо дуже великі площі для тату, то ризики можуть збільшуватися. Все це все одно залежить від того, хто і де робить процедуру. 

Міф 5: Людина з ВІЛ не може займатися сексом зі своїм партнером, не заражаючи його

— Звичайно, може. Але є кілька нюансів. По-перше, всі сексуальні контакти мають бути захищені. 

Якщо люди вже не хочуть захищатися, то тоді для людини, яка має інфекцію, є антиретровірусна терапія. А для партнера — доконтактна профілактика ВІЛ. 

У нас є багато свідомих людей, які приймають цю терапію і захищають від ймовірного інфікування ще за допомогою презервативів. 

Міф 6: Оральний та анальний секс не може бути причиною зараження

— Якщо ми не хочемо інфікувати іншу людину, то всі сексуальні контакти мають бути захищені. Будь-то оральний секс, чи анальний. 

Міф 7: Люди з ВІЛ-інфекцією помирають дуже рано

— Якщо це було б 25 років тому, то частина правди у цьому твердженні була б. Але на сьогодні, коли люди вживають антиретровірусну терапію і контролюють ВІЛ-інфекцію, все добре. Фактично ВІЛ скорочує життя на п'ять-сім років, і те це відбувається не через те, що людина має ВІЛ. А у зв'язку з тим, що вона повік приймає хімієтерапевтичні препарати. Останні, звісно, впливають на інші процеси в організмі. 

Всі ілюстрації: Юлія Буря для проєкту The Ukrainians


Читайте також:

Крапля крові та 15 хвилин. Ми безоплатно перевірилися на ВІЛ і як це можете зробити ви

«Я чекала на порятунок, а мене відправляли у хоспіс». Історії вінничанок, які живуть з ВІЛ-інфекцією

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Катюша Заворітна

    Я віл інфікована но деякі люди бояться мене хоч вірусна нольова я п'ю ліки більший бговорили людям про хворобу
  • Тыдыш

    люба, що тобі привезти з командировки?

    вези, що хоч. зараз все лікується.



    так, чи, що виходить.

    а моногамію, вірність партнеру, перебірливість у звязках як гарантію захисту ніхто вже не розглядає? не сучасно, да?

keyboard_arrow_up