Крапля крові та 15 хвилин. Ми безоплатно перевірилися на ВІЛ і як це можете зробити ви

Крапля крові та 15 хвилин. Ми безоплатно перевірилися на ВІЛ і як це можете зробити ви
Наша журналістка після здачі тесту в мобільній амбулаторії на залізничному вокзалі
  • Щороку кожна третя неділя травня — день, коли світ згадує людей, які померли від СНІДу. З 14 по 21 травня вінничани зможуть пройти безплатне обстеження на ВІЛ-інфекцію. 
  • Як кажуть лікарі, вірус небезпечний доти, поки він не виявлений. Тому чим раніше виявити ВІЛ-статус та почати лікування — тим ефективнішим воно буде, тим більше буде можливостей жити повноцінно.
  • Прийшли у мобільну амбулаторію на залізничному вокзалі і ми, та розповідаємо, як все відбувається. 

На сьогодні у Вінницькій області виявлено понад шість тисяч осіб з ВІЛ-інфекцією, як дізнаємося на сайті ОДА. 

«Померли понад 1500 осіб. Від ВІЛ-інфікованих матерів в області народилися більше тисячі дітей. На сьогодні під медичним наглядом перебуває більше трьох тисяч людей. Крім цього, понад 2100 осіб отримують пожиттєву антиретровірусну терапію», — каже  директор КНП «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ігор Матковський. 

З 14 травня у Вінниці розпочалася кількаденна акція, присвячена Дню пам’яті померлих від СНІДу. У місті всіх охочих тестують на наявність антитіл до ВІЛ. Мобільна амбулаторія обласного центру інфекційних хвороб працюватиме :

Відео дня
  • 14 травня — з 10.00 до 16.00 в залізничому вокзалі. 
  • 16, 17, 18, 19, 20, 21 травня — з 12.00 до 17.00 на Європейській площі.

Як відбувається тестування?

Мобільна амбулаторія розпочала свою роботу о 10.00. Ми прийшли туди в 11.00 і виявились дев’ятими, хто вирішив здати тест на наявність антитіл до ВІЛ. Доходивши до червоного намету із медпрацівниками, ми помітили чергу із трьох безпритульних, які вже очікували на свої результати. 

— Та навіть, що я виявлюсь «позитивним», то у мене немає грошей на лікування, — чуємо здалеку голосну розмову безпритульного молодого хлопця з медпрацівницями. 

— У нас безкоштовне лікування від ВІЛ, нічого не треба платити. Добре, що ви прийшли перевіритись, — відповідь спокійним голосом працівниці мобільної амбулаторії. 

— Безоплатний тільки сир в мишоловці, не вірю в це, — заперечує хлопець. 

— Ну що ж, вітаю. Вам і не треба буде перевіряти це. У вас негативний тест, — завершує коротку розмову лікарка. 

Підійшовши до намету ближче, нас зустрічає працівниця, яка запитує, який саме тест ми прийшли здати. Відповідаємо: «на антитіла до ВІЛ». Далі — вказуємо свої контактні дані та нам пояснюють, чому важливо тестуватися. 

— Ваш результат, після здачі, буде через 15 хвилин. Але, якщо у вас немає часу чекати чи ви хочете мати документ з підтвердженням, то можете прийти завтра чи за кілька днів в обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом і отримати його, — пояснюють нам перед здачею. 

Тест роблять безплатно, але вінничани активно не приходять тестуватися. Як каже медпрацівниця амбулаторії Олеся, такі акції проходять далеко не перший рік і чимало вінничан, які просто з цікавості приходили тестуватися, несподівано для самих себе отримували позитивний результат. 

— Ви ж розумієте, тут зарікатися нікому не потрібно, — каже лікарка. — Не обов’язково через статеві відносини можна заразитися ВІЛом. Ми ж усі ходимо до стоматологів, наприклад. Чи, наприклад, під час манікюру зачепили вам шкіру до крові й от ви вже могли заразитися. 

Поки лікарка все це нам розповідала, ми сідаємо на стілець, протягуємо праву руку, і з вказівного пальця за кілька секунд вже тече кров.

Процедура швидка і безболісна. Медики запевняють, що у мобільній амбулаторії все стерильно, і на вигляд, нам теж так здалося. Далі — чекаємо 15 хвилин і чуємо радісний голос: «Все добре, здорові». 

Також вас може зацікавити інтерв'ю нашого журналіста із вінничанками, які живуть з ВІЛ-позитивним статусом: «Я чекала на порятунок, а мене відправляли у хоспіс». Історії вінничанок, які живуть з ВІЛ-інфекцією

Що робити, якщо вам діагностували ВІЛ?

На сайті Міністерства охорони здоров’я України, читаємо кілька порад з цього приводу: 

  • Не панікувати, а звернутись до свого лікаря, стати на облік та розпочати лікування.
  • Подзвонити усім своїм колишнім партнерам, з якими ви мали статеві та інші контакти, та порекомендувати пройти тест на ВІЛ. Або надати їх контакти лікарю — він збереже вашу анонімність та порекомендує вашим партнерам здати тест на ВІЛ.
  • Протестуватися на вірусні гепатити В та С. В них схожі шляхи передачі, але якщо у вас ВІЛ ці захворювання є особливо небезпечними для вашого життя.

Як пишуть в МОЗ, ВІЛ — не вирок. Мільйони людей по всьому світу живуть з ним повноцінним жаттям. Якщо вам діагностували ВІЛ, просто треба змінити свій сценарій життя, приймати ліки та жити далі.

Як часто потрібно перевірятися?

Наголосимо, при ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям. Тестування на ВІЛ, як читаємо в Центрі громадського здоров'я, потрібно проходити раз на рік людям, які:

  • мають постійного партнера із позитивним ВІЛ-статусом;
  • мали незахищений секс із партнером, ВІЛ-статус якого вам невідомий;
  • користувалися спільними голками та шприцами;
  • мали повторні герпетичні та бактеріальні інфекцій, кандидоз ротової порожнини, оперізувальний лишай, туберкульоз

Як захистити себе? 

Як читаємо на сайті МОЗ, найчастіше, у понад 70% випадків, ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність.

«Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци та голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо — стерилізувались», — йдеться у повідомленні.

ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають кесарів розтин та рекомендують штучне вигодовування.

Читайте також: 

Жовтий «Бамблбі». Ми дізнались, хто заплатив за фігуру трансформера 

Нащадки Потоцьких, Грохольських, Коцюбинського і Пирогова. Де вони тепер, чи цікавляться спадщиною?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Павел Прис

    "Ми ж усі ходимо до стоматологів, наприклад, і у недобросовісних лікарів, може бути не все стерильно."

    ВІЛ не може передатись ні через стоматолога, ні через нестерильну поверхню, ні через поцілунок, -- життя вірусу на відкритому повітрі, декілька секунд. Навіть оральний секс без еякуляції -- безпечний.
    Автор допису, Ви, може,  хоч трохи темою зацікавились би?
    Те ж саме стосується і мед. сестри, що давала коментар.
  • Сергій Болюх

    Це під баштою? Секс драг енд рокнролл?????? Ну і назву акції пиидумали!)))))0
  • Павел Прис

    От що ви робите? Навіщо наганяєте паніку!?
    Читаємо!
    "На сьогодні під медичним наглядом перебуває більше трьох тисяч людей. Крім цього, понад 2100 осіб отримують пожиттєву антиретровірусну терапію»"
    "Тест роблять безплатно, але вінничани активно не приходять тестуватися. Як каже медпрацівниця амбулаторії Олеся, такі акції проходять далеко не перший рік і чимало вінничан, які просто з цікавості приходили тестуватися, несподівано для самих себе отримували позитивний результат."
    Читачі, нічого не насторожує?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up