«Нас оббрехали!..» Чому волонтер фонду «Піщанські люди» заявив у поліцію на маму загиблого?

«Нас оббрехали!..» Чому волонтер фонду «Піщанські люди» заявив у поліцію на маму загиблого?
Прилад нічного бачення за 117 тисяч — ще одна допомога землякам від фонду «Піщанські люди»
  • Фонд «Піщанські люди» припинив завозити автомобілі для військових.
  • «Пробачте, військові, але нам відрізали руки» — так написали про ситуацію, що склалася.
  • Один з волонтерів подав у поліцію заяву на маму загиблого на війні сина.
  • Журналіст «20 хвилин» спілкувався з обома сторонами конфлікту.

Фонд «Піщанські люди» створений за ініціативи Ольги Царьової. Після початку війни жінка повернулася додому у Піщанку до батьків. Організувала навколо себе небайдужих людей, які допомагали тим, хто пішов боронити від ворога рідну землю. Їм багато допомагали і продовжують це робити дотепер учасники місцевого ансамблю «Смерека». Вони їздять містами України і дають благодійні концерти. Зароблені кошти переказують для земляків на фронт або долучають до грошей фонду «Піщанські люди» на спільне придбання потреб для військових.

Фонд зареєстрували на початку грудня 2022 року. Але й до того часу волонтери працювали. Причому, дуже активно. Сайт «20 хвилин» розповідав про них в одній зі своїх публікацій у минулому році. У Піщанці, селах колишнього Піщанського району, добре знають Ольгу Царьову і тих, хто працює з нею заради підтримки земляків, які зі зброєю у руках воюють проти російських окупантів.

Наголошую, у волонтерів названого фонду була і дотепер залишається гарна репутація.

Відео дня

Тому повідомлення у Фейсбуці, яке зробила пані Ольга, викликало здивування. Свій пост жінка назвала «Нас оббрехали!». У великому тексті вона розповіла всю історію волонтерської роботи фонду, навела приклади допомоги, яку вони надали захисникам, назвала багатьох людей, від яких отримують підтримку.

Хто оббрехав і чому, у тексті не сказано. Неприємно вразила фраза: «Пробачте, військові, але нам відрізали руки». Це означає, що надалі вони не зможуть допомагати транспортом нашим захисникам.

Під час розмови з Ольгою Царьовою вдалося дізнатися, що у них сталося.

 «Пробачте, військові, але авто більше не буде»

Співрозмовниця боляче сприйняла те, що сталося.

— Багатьом людям ніколи в житті не зрозуміти, що можна безкоштовно працювати і не красти», — каже Ольга Царьова. У її голосі відчувається образа. Навіть не зате, що оббрехали, як каже вона. «Щоб перевірити і пересвідчитися у нашій правоті, достатньо було п’яти хвилин, — розповідає співрозмовниця. — Адже у нас є всі документи, на кожну автівку. Ніхто не став цього робити. На собі переконалися, яким є ставлення влади до нас, волонтерів. Дзвінки «зверху», недоторканність деяких осіб — все це проявилося у нашій ситуації.

Так що ж конкретно сталося?

За словами керівниці фонду Ольги Царьової, одна з місцевих жінок звинуватила волонтерів фонду в тому, що купили автомобіль за благодійні кошти. Мовляв, вона дала 20 тисяч гривень на підтримку тих, хто на фронті, а їх витратили на автомобіль для фонду.

Пані Ольга повторює ще раз: «Достатньо було п’яти хвилин, щоб зрозуміти, що сказане жінкою неправда, що ми не купували для фонду автомобіль за її гроші, але, як з’ясувалося, нікому це не цікаво».

Натомість справа повернулася по-іншому.

Жінка звернулася у військкомат, потім поїхала на прийом до начальника ОВА. Поскаржилася на фонд. Після того волонтера, який займався завезенням автомобілів, одразу мобілізували. Більше того, відправили на передову. Принаймні, так стверджує співрозмовниця. При цьому посилається на спілкування з ним. Каже, якщо маю сумнів, можу зателефонувати військовому і він підтвердить, що знаходиться у підрозділі на Запорізькому напрямку.

Петро, так звати волонтера, який нині на фронті, мав багато контактів і знав, де і як можна придбати автомобіль.

Тепер керівниця фонду на прохання військових допомогти з транспортом відповідає фразою: «Вибачте, автомобілів більше не буде». На запитання, чому не буде, додає: «Бо нам відрізали руки».

Співрозмовниця намагалася роз’яснити ситуацію, надати документи, чим займається фонд їхнього невеликого селища і скільком військовим він допоміг.

— В обласній військовій адміністрації мене не записали на прийом до керівника. Поцікавилися, з якого питання маю намір потрапити на прийом, і відмовилися записати.

Запитую співрозмовницю, чи дійсно жінка, про яку йде мова, давала благодійні гроші і яку суму?

— Так, це правда, вона пожертвувала 20 тисяч гривень, — говорить пані Ольга. — Зрозуміло, що за такі гроші не купиш автомобіль. Але мова не про це. Ми дякували їй за підтримку. У свій час вона також хвалила нашу роботу. Не виникало ніяких конфліктів. У цієї жінки велике горе — у неї загинув на фронті син. Ми співчували їй з цього приводу. А тепер ось склалася така ситуація вона звела на нас наклеп. Після її звернення до військкомату і обласну військову адміністрацію нашого волонтера забрали на фронт.

«У мене нема претензій до фонду»

Жінка, яка поскаржилася на волонтерів, погодилася розмовляти з журналістом. Відчувалося, що їй болить втрата дитини. Слова співчуття бодай на деякий час заспокоювали співрозмовницю.

— Вони за мої гроші купили йому машину і він тепер насміхається з вікна, коли проїжджає, — розповідає жінка. — Сина вбили на війні, а вони за ці гроші купили машину.

Прошу жінку уточнити, про які гроші йде мова, хто і кому купив машину. За її словами, колишній чоловік отримав півтора мільйона гривень за загиблого сина. Вона стверджує, що частину цих грошей він дав волонтерам і ті пригнали йому машину з-за кордону.

— Ми 20 років не живемо з колишнім чоловіком, він не брав ніякої участі у вихованні сина, так, він біологічний батько, але більше не має ніякого відношення до того, як дитина росла, де вчилася, — говорить мати загиблого сина. — Як йому могли дати гроші?

Запитую жінку, як вона дізналася, що колишній чоловік отримав півтора мільйона гривень.

— От цього я вам не скажу, але знаю, що саме так було і я доведу це в суді, — відповідає вона. — Спочатку він погоджувався з тим, що не має ніякого відношення до виховання сина. Але знайшлися «добрі» люди, які його намовили, що він теж має право на гроші за загибель сина, бо це його дитина і з того все почалося.

Жінка пояснила, що нині справа розглядається в суді. Стверджує, що встановить тих, завдяки кому її колишній чоловік отримав гроші за смерть сина.

— До фонду «Піщанські люди» не маю ніяких претензій, — говорить вона. — У  мене претензії тільки до того, хто пригнав машину колишньому чоловікові».

— Це правда, що ви їздили у Вінницю в обласну військову адміністрацію і там розповіли про ситуацію? — запитую співрозмовницю.

— Так, правда, — відповідає вона.

Цікавлюся про скандал з волонтерами. Вони розповідали, що жінка привселюдно ображала їх.

— Розмова відбувалася, коли я була у Приватбанку, — говорить жінка. — Там були два волонтери. Один з них запитав, що я там говорю про машину. А я дивлюся, вони стоять переді мною здорові, а мій син лежить у землі і так мені зле стало, почала плакати, на коліна впала. Подзвонила у військкомат і запитала, чому вони  не на фронті. Що було далі, не знаю, бо пішла звідти. Це вже потім люди говорили, що одного з них забрали на війну.

«Розумію, що в неї велике горе, але…»

Волонтер фонду «Піщанські люди» один з тих двох, хто був присутній у Приватбанку під час скандалу з мамою загиблого військового.

Після тієї перепалки з жінкою він написав заяву у поліцію. У заяві просить поліцію притягнути жінку до відповідальності.

Про це він розповів під час розмови з журналістом.

— Я розумію, що в жінки велике горе, син загинув, але ж це не привід для того, щоб зводити на нас наклеп, — каже чоловік. — Жінка при людях звинуватила нас, що ми за її гроші купили автомобіль. Вона дала тільки 20 тисяч гривень, за такі гроші машину не купиш. Але її звинувачення розлетілися між людьми і тепер ми почуваємося винними.

Співрозмовник каже, що у банку є відеокамери, тому сподівається, що поліція зніме запис і стане зрозуміло, що насправді говорила жінка.

— У мене племінник зник безвісти, другий теж на фронті, — говорить пан Олег. — Волонтери для того й стараються, щоб допомогти військовим здобути Перемогу. А тут доводиться ще й виправдовуватися за те, чого насправді не робили.  

Вадим Кобзар з відділу комунікації обласної поліції підтвердив факт подання заяви волонтером у Піщанці. Пояснив, що документ на стадії розгляду. Про результати повідомить по закінченні перевірки.
 

Читайте також:

Сьогодні відзначають Міжнародний день оптиміста. Історія, заборони та прикмети 27 лютого

Вінничани в останню путь проводжатимуть захисника Владислава Бурака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Надія Гонтар

    Я здивована, як можна батьку виплачувати гроші за загибель сина, коли він не займався вихованням сина.

    Я підтримую маму загиблого сина.

    Хай суд розбереться по справедливості.

keyboard_arrow_up