Мама внесла заставу, а він повернувся до старого. У Вінниці засудили злодія-рецидивіста

Мама внесла заставу, а він повернувся до старого. У Вінниці засудили злодія-рецидивіста
  • Вінницька місцева прокуратура підтримала публічне обвинувачення в суді неодноразово судимого вінничанина за крадіжки та грабіж.
  • Цей 38-річний чоловік має провести наступні шість років за ґратами.

З 2017 по 2019 рік раніше судимий вінничанин здійснив ряд злочинів. Проте свою вину визнав частково й після оголошення вироку сказав, що не може обіцяти, що більше такого не повториться. Про це розповіла журналістці «20 хвилин» прокурор Вінницької місцевої прокуратури Людмила Таранюк.

— В одному вироку він засуджений за три крадіжки та один грабіж, — говорить Людмила Таранюк. — Вкрав дитячий велосипед з під’їзду багатоповерхового будинку, а інші епізоди стосуються магазинних кас. В одному випадку, це був грабіж, тобто відкрите викрадення, коли продавчиня побачила, що він діставав гроші й навіть побігла за ним, а два інші — крадіжки, тобто таємне викрадення без свідків.

Вона пояснює, що засуджений обирав невеликі цілодобові продуктові магазину й заходив туди в нічний час, щоб не було інших покупців. Крім того, приходив туди зі своїм другом, особу якого слідство ще не встановило.

Відео дня

— Вони зі спільником заходили в магазин десь о першій чи другій ночі. Бувало, приходили разом, бувало, що спільник заходив перший і поки він відволікав продавця, наш засуджений дістав гроші з каси й тікав, — розповідає прокурор. — Досить часто в таких магазинах достатньо перехилитись за прилавок, бо вже у верхній шухляді столу продавці зберігають гроші. 

«Напарник» по справі міг просити, щоб продавчиня показала йому якийсь конкретний товар, дістала щось з віддалених поличок, перевірила термін придатності й таке інше. Вони навмисне знаходились в іншому кінці магазину, подалі від прилавку з грішми, щоб продавчиня не могла одночасно слідкувати за обома чоловіками.

— Крім грошей, міг ще забрати пачки цигарок, які там лежали, ховав під куртку й вибігав, — додає Людмила Таранюк. — Щобільше, в нього також була кваліфікуюча ознака — проникнення у сховище. Це коли людина не просто щось забирає з прилавку, а шукає певне сховище, заходить у ту зону магазину, в якій покупцям заборонено бути. 

Злочинець з досвідом

За словами прокурора Вінницької місцевої прокуратури, цей чоловік вже був неодноразово засудженим.

— Його засуджують, здається, ще з 1998 року, — каже вона. — Він не встигає відбути покарання, виходить і знову повертається до в’язниці. Всі його попередні судимості також пов’язані з крадіжками й грабежем. Ще кілька разів його притягували до відповідальності за зберігання наркотиків. То ж він вже досвідчений у таких справах.

Попри численні докази, злочинець визнав свою провину частково.

— Він взагалі багато обманював і часто змінював свої показання, — додає Людмила Таранюк. — Чоловік визнав один випадок, коли вкрав гроші з каси, бо там були просто беззаперечні докази. Він навіть повернув гроші тому підприємцю, тому останній не мав до нього претензій. У випадку з крадіжкою цигарок, він також визнав свою вину й повернув продавцям гроші.

Крадіжку ж дитячого велосипеду засуджений не хотів визнавати до останнього.

— Потерпілий подав цивільний позов, бо, мовляв, придбав для дитини велосипед, тиждень ним покористувались і його вкрали. То ж поки тривали судові засідання, дитина виросла з того велосипеду й він їм став просто не потрібним, — розповідає прокурор. — Тому потерпілий хотів, щоб суд стягнув з чоловіка кошти. Спочатку підсудний визнав свою вину, та коли потерпілий забрав цей позов, він відмовився від свого визнання. 

Загалом у суді цю справу слухали більше, як два роки, бо щоб довести всі чотири епізоди потрібно було чимало часу. 

— Якщо людина визнає свою вину, то розгляд справ відбувається за спрощеним порядком, в іншому випадку ми маємо дуже детально дослідити кожен доказ, поговорити зі всіма свідками й потерпілими, — пояснює вона. — У нас якраз була така ситуація. Навіть, коли суддя дав йому останнє слово, засуджений сказав, що не буде обіцяти, що більше такого не робитиме.

Не оцінив застави

— Взагалі, він рецидивіст з непогашеними судимостями, — говорить Людмила Таранюк.  — Тобто, маючи непогашені судимості, він продовжував вчиняти злочини. Хоч знав, що коли суд доведе його вину, на нього вже чекатиме реальний строк.

Більше того, матір чоловіка навіть внесла за нього заставу.

— Його затримали на місці злочину й на досудовому слідстві обрали запобіжний захід — тримання під вартою, щоб поки тривають слухання і встановлюється його вина, він не вчинив нових кримінальних правопорушень. То ж його помістили в СІЗО, але з можливістю внесення застави, — переповідає вона хід тих подій. — Через три дні його мама, наскільки я зрозуміла, продала свою квартиру, купила меншу й внесла за сина заставу.

Його випустили з СІЗО й поки тривали слухання обвинувальних актів, поліцейські знову взяли «на гарячому».

— Тоді він вкрав з каси майже 10 тисяч гривень, його вдалось дуже швидко знайти, й він повернув кошти, — додає прокурор. —  Йому знову обрали запобіжний захід — тримання під вартою і повернули в СІЗО. Тобто він взагалі не оцінив того, що зробила його мати й через два місяці повернувся до старого.

Суд засудив рецидивіста до шести років позбавлення волі за фактами крадіжок чужого майна (частини 2, 3 статті 185 Кримінального Кодексу України) та грабежу (частина 3 статті 186 Кримінального Кодексу України).


Читайте також:

«Зроблю фото в вашому гральному закладі»: як у Калинівці журналісти закрили ігрові автомати

«З миру по нитці»: чим у Вінниці завершився благодійний зоочелендж «Дай5»?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up