«Музика для кожного». У Вінниці стартував фестиваль хорового мистецтва імені Газінського

«Музика для кожного». У Вінниці стартував фестиваль хорового мистецтва імені Газінського
Диригенти симфонічного оркестру та камерного хору Назарій Якобчук та Христина Бедзір перед концертом
  • Сьогодні, 19 травня, у Вінницькій обласній філармонії презентували Перший міжнародний фестиваль хорового мистецтва імені Газінського.
  • Перед слухачами виступали понад 90 музикантів з Вінниці та з київського симфонічного оркестру La Virgola. Виконували твір Карла Дженкінса «Sabat mater», який став своєрідним реквіємом за відомими митцем Віталієм Газінським.

Фестиваль на честь покійного диригента та композитора Віталія Газінського мав відбутися ще у квітні 2020 року, але його не вдалося привести через пандемію коронавірусу. Художня керівниця і головна диригентка Вінницького академічного міського камерного хору ім. Віталія Газінського Христина Бедзір розповідає, що за цей час поціновувачі мистецтва встигли засумувати за такими концертами, а отже всьому свій час.

— Насолоду мають отримати не лише глядачі та оркестр, а й ми, як керівники. Адже ми стільки часу намагалися все це спланувати, — сказав диригент київського симфонічного оркестру Назар Якобенчук. — Наш оркестр намагався підтримати камерний хор якістю.

Відео дня

Чому Дженкінс?

Христина Бедзір розповідає, що з музикою Дженкінса Віталій Газінський був добре знайомий — колись виконував з хором його «Реквієм». А сьогоднішній твір «Sabat mater», який презентували на сцені філармонії, сама Христина Бедзір почула випадково і загорілася мрією виконати його на сцені.

— Але потрібен був грандіозний привід. І якраз в мене всі пазли склалися і я зрозуміла, що це ідеальний твір для відкриття фестивалю, — каже Христина Бедзір.

Її колега, Назар Якобенчук додає, що музичний твір дуже філософський та глибокий, хоча спершу здається, що легкий на сприйняття.

— Я дуже люблю такі твори, які мають подвійне значення. Бо спершу здається, що все легко й просто, а коли поринаєш у світ музики, починаєш розуміти, що вона глибока. Я дуже щасливий, що ми виконуємо саме цей твір, це музика для всіх — і для дітей, і для дорослих, — каже Назар Якобенчук.

Фестиваль буде щорічним

Фестиваль планують організовувати щорічно і не лише в межах України, а й Європи. Христина Бедзір сподівається, що сцена зможе відкрити нові й нові імена музикантів та композиторів. Саме тому фестиваль і називається міжнародним.

— Ми хочемо одразу розширити географію, маємо плани запрошувати колективи не лише з України, а й з усього світу, — сказала диригентка, а Назар Якобенчук додав, що їх друзі-музиканти з різних країн, в тому числі й з екзотичних, вже висловили бажання долучитися до фестивалю, однак через пандемію їм не вдалося побувати в нас.

Аби виступити, довелося скоротити оркестр

Троє солістів, 40 хористів та 52 музиканти в оркестрі виступали перед вінницькими глядачами. Назар Якобенчук зізнається, що оркестр йому довелося трохи скоротити, аби зіграти на вінницькій сцені.

— Тут сцена замала, я бажаю Вінниці збудувати такий концертний зал, де зміг би сісти повноцінний симфонічний оркестр. Два роки тому ми виконували Маляра, склад оркестру сягав 90-95 людей – ви уявіть, яке там звучання! Зараз я був змушений обмежити трохи оркестр, бо розумів, що на сцені ми не сядемо, — каже він.

Назар Якобенчук також зауважив, що в роботі наслідує свого наставника — Віталія Гізінського. Колись він співав у його хорі.

— Все дуже просто. Коли я бачу, що ситуація критична, всі втомлені й робота не йде, я можу раптово пожартувати. Навіть сьогодні таким чином я намагався відволікти музикантів, бо спочатку всі були замкнуті. Віталій Іванович коли пояснював щось важливе та серйозне, робив це ніби жартома і ми всі посміхалися і розуміли, чого від нас хотіли. Це величезний талант — вміти працювати серйозно і водночас з гумором, — згадував диригент київського симфонічного оркестру. 

Нагадаємо, 1984 року Віталій Газінський створив у Вінниці камерний хор, який прославився на міжнародному рівні. Колектив виступав на конкурсах і фестивалях у Польщі, Угорщині, Франції та в інших країнах. А в серпні 1997 року на конкурсі поліфонічної музики в Італії хор визнали найкращим виконавцем духовної музики і запрошено на особисту аудієнцію до Папи Римського Іоанна-Павла ІІ у Ватикан. Творчий колектив продемонстрував свою виконавську майстерність перед понтифіком і отримав від нього високу оцінку і благословення.
 

Читайте також:

Марко Галаневич із «ДахаБраха» – про репресованого прадіда і дворянську рідню із Гайсина

«Зіпсована картина — це шедевр». Художник Юрій Совінський починав з плакатів і репродукцій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • MaxFireline

    Боже, як чудово, пані Діано,
    Обожнюю слухати різні композицію у виконанні симфонічного оркестра,
    Це щось неймовірне,
    Треба буде обов'язково відвідати якось нашу філармонію,
    Дякую Вам за працю та чудову можливіть відвідати такий захід,
    Якби не Ви - не дізнався б про це,
    Дякую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up