Вінничани можуть отримати компенсацію по догляду за хворими. Як оформити?

Вінничани можуть отримати компенсацію по догляду за хворими. Як оформити?
  • Люди, які доглядають за хворими людьми, можуть отримати допомогу від держави. Кому назначають компенсацію та як її оформити?

Уряд прийняв постанову про порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Департамент соціальної політики Вінницької міської ради повідомляє інформує вінничан про новий порядок отримання компенсації.

Хто має право на компенсацію

Нормами постанови передбачили надання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду членам своєї сім'ї, які спільно проживають та є:

  • особи з інвалідністю І групи;
  • дітьми з інвалідністю;
  • громадянами похилого віку з когнітивними порушенями;
  • невиліковними хворими, через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
  • дітьми, яким не встановили інвалідність, але які є хворими на тяжкі пеританальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні  розлади, цукровий діабет І типу( інсулінозалежні) гострі та хронічні захворювання нирок ІVступеня,
  • дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до Переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів дітей, яким не встановили  інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 року № 1161.

Відповідно до Порядку розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року (2027 грн.), та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Відео дня

Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.

Як оформити компенсацію

Для  призначення компенсації  до структурних підрозділів соціального захисту  необхідно надати наступні документи: 

  • заяву про надання компенсації;
  • декларацію про доходи та майновий стан;
  • копію акту огляду медико-соціальною експертною комісією (за потребою);
  • висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді, громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ (за потребою);
  • висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ (за потребою);
  • копію медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ (за потребою);
  • довідку про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ (за потребою);


Для заповнення декларації необхідно надати:

  • Довідку про доходи кожного члена сім'ї за останні 6 місяців, що передують місяцю звернення за призначенням компенсації.

Також необхідно надати заяву про згоду надавати соціальні послуги з догляду.

Особа, яка потребує догляду надає заяву про згоду отримувати соціальні послуги.

Варто звернути увагу, що в період продовження карантинних заходів прийом документів здійснюється тільки на умовах попереднього запису. Для отримання талону попереднього запису необхідно звернутися до управління соціального захисту населення (Правобережне) пр. Космонавтів, буд.30 (2 поверх), телефон для довідок 50-83-95, 50-83-92 або  управління соціального захисту населення (Лівобережне)вул. Замостянська, буд.7 (2 поверх), телефон для довідок 50-86-72. 

 

Читайте також:

Новий антирекорд по СOVID: в Україні +4 027 за добу. Скільки на Вінниччині?

Хабарі за інвалідність у МСЕК. Піднімають справи, які можуть бути «липовими»

У Вінниці в лікарнях колапс через ковід. На 200 койках оформили 211 пацієнтів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Неоніла Кулик

    Наразі не буде ніякої.Мама втратила зір , пішла у наш соцбез  , хотіла оформитись , тим паче їй 82р, море іще інших ускладнень.Сказали , зберайте документи , можливо на наступний рік оформим .Цього року прийняли у районні 202заяви , але не оформляють і не виплачують , тому що не закладено коштів .Надіються на бюджет наступного року , на якусь там поправку в законі.Плюнула на це діло.
  • Галина Валентірова

    300гр,я доглядала за мамою,нажаль вона померла 10заказую від держави не хочу ні якої допомоги,іще виплата відрізняється від хвороби.
  • Віка Білик

    Там ще не всі довідки вказані, принаймі я відмовилась від такої допомоги бо збирати довідки не мала змоги, потрібно було доглядати онкохворого чоловіка, а не обходити лікарів ся щоб визнали мене здоровою і я можу його доглядати - і це заради 28 грн.
  • Аліна Вінниця

    цікаво- допустимо,людина зібрала таки гору довідок- і яка буде виплата?

    Natasha Makarova reply Аліна Вінниця

    мизерная она будет. Абсолютно. Мать смотрит за дедушкой - аж 56 грн/мес (!!) получает по уходу за людьми старше 80 лет. Работать при этом она права не имеет согласно нашим законам! Вот и живите двое как хотите на пенсию в 3000 + 56 грн щедрой помощи!
    Правда оформила еще малообеспеченность - аж 300 грн еще поддержки в такой ситуации начислили... Страна маразма
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up