«Пакунок малюка» одержали 812 сімей. Головні питання про допомогу

«Пакунок малюка» одержали 812 сімей. Головні питання про допомогу
  • Хто має право отримати державну допомогу «пакунок малюка»?
  • Коли і як його можна отримати?
  • Чи можна отримати грошову компенсацію замість «пакунка малюка»?

 

Перша заступниця голови ОДА Наталя Заболотна під час брифінгу детально поінформувала про надання державної допомоги «пакунок малюка» на Вінниччині.

Що таке пакунок малюка?

Наталя Заболотна зазначила, що «пакунок малюка» — це одноразова державна натуральна допомога у вигляді набору необхідних речей для новонародженої дитини, який його родина отримує у пологовому будинку та яка надається додатково до грошової допомоги на народження дитини. Загальна вартість набору становить 5763 тисячі гривень.

Відео дня

 

Нещодавно журналісти 20minut.ua пройшлися дитячими магазинами та базаром, щоб дізнатися, скільки коштують речі з пакунка малюка. Спойлер: 5000 гривень не вистачило, щоб зібрати усі позиції з «бейбі-боксу».

Хто має право отримати таку допомогу?

Як зауважила перший заступник голови ОДА, отримати допомогу «пакунок малюка» мають право як громадяни України, так й іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину. Безпосередніми отримувачами допомоги є мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини.

«Патронатний вихователь отримує «пакунок малюка» у випадку, коли батьки чи родичі відмовились від новонародженої дитини в пологовому будинку або якщо у матері новонародженої дитини виникли ускладнення при пологах чи хвороба, що унеможливлює здійснення нею догляду за новонародженою дитиною», — підкреслила Наталя Заболотна.

Коли і як отримати пакунок малюка?

Пакунок малюка надається одразу після народження дитини у будь-якому медичному закладі (пологовому будинку, пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі) за його наявності.

Що входить до набору?

«До набору, вартість якого 5763 тисячі гривень, сьогодні входить все, що необхідно для новонародженої дитини. Всі речі українського виробника (що є дуже важливим, оскільки так ми підтримуємо українського виробника), сучасні, унісекс – поділу на дівчаток та хлопчиків немає, гарної якості, раніше були нарікання, приємних кольорів», — зазначила посадовиця.

Це 35 позицій різновидів товарів для дитини: підгузки, вологі серветки, ситцеві, флісові та муслинові пелюшки, бодіки та чоловічки з довгими і короткими рукавами, шапочки, повзунки, шкарпетки, рукавички, слинявчики, тепла ковдра, підковдра, плед-ковдра, матрац, комбінезон-трансформер, м’які іграшки, брязкальця та розвивальний килимок, дитячі засоби гігієни (термометри для води та для тіла, ножиці, рушник, мило-шампунь, гребінець, губка, палочки гігієнічні, крем), коробка-колиска.

«Вміст пакунку з листопада 2020 року дещо змінився. Додано ще по 1-2 одиниці деяких речей — це бодіки, пелюшки, чоловічки, сорочечки, повзунки, серветки та засоби гігієни. Натомість три позиції засобів гігієни для породіль забрали», — повідомила Наталя Заболотна.

Скільки отримали пакунків малюка на Вінниччині?

У 2021 році отримали 1891 пакунок, видано 812. З вересня 2018 року видано 21 212 пакунків, в тому числі, в 2020 році — 5100.

Якщо пакунку в пологовому нема? Що робити?

В такому разі, наголошує посадовиця, жінці треба взяти довідку у медичному закладі, де вона народжувала, про неотримання натуральної допомоги. Протягом 30 календарних днів після народження дитини необхідно звернутися до фронт-офісу місцевої громади із заявою, паспортом, довідкою про неотримання пакунку, свідоцтвом про народження дитини.

Якщо дитина народилася поза межами медичного закладу (наприклад, вдома)?

Наталя Заболотна зауважила, що за таких обставин, жінці треба протягом року звернутися до фронт-офісу місцевої громади із заявою, паспортом, довідкою про неотримання пакунку, свідоцтвом про народження дитини, а також додати документ, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я, який видає заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, або медична консультативна комісія, якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини відповідно до законодавства;

Якщо дитина народилася за межами України?

Жінці треба звернутися до фронт-офісу місцевої громади протягом року із заявою, паспортом, довідкою про неотримання пакунку та додати копію свідоцтва про народження дитини, виданого органами державної реєстрації актів цивільного стану України, а в разі його відсутності ― копії виданого компетентним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку документа про народження дитини, з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

Чи є альтернатива бебі-боксу?

Перший заступник голови ОДА повідомила, що альтернативою натуральній допомозі «пакунок малюка» є грошова компенсація, розмір якої наразі 5763 тисяч гривень. Грошову компенсацію сьогодні можна отримати у тому випадку, якщо протягом 30 днів з дня народження дитини з незалежних від отримувача причин (наприклад, відсутність у пологовому) жінка не отримала натуральну допомогу.

Як отримати грошову компенсацію вартості «пакунка малюка»?

Насамперед, відкрити у Приватбанку рахунок зі спеціальним режимом використання й отримати картку для виплат пакунок малюка.

Подати документи за місцем проживання до фронт-офісу місцевої громади заяву; реквізити картки для виплат пакунок малюка; копію свідоцтва про народження дитини; довідку з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги пакунок малюка; копію про присвоєння ідентифікаційного номера та копію паспорта.

Ситуація на Вінниччині

За словами Наталі Заболотної, у 2021 році грошову компенсацію отримали 1204 особи. У 2020 році – отримали 4971 осіб. Обирати, що отримувати – натуральну допомогу чи грошову компенсацію, можна буде з 1 липня 2021 року.

Де і як придбати речі?

Перший заступник голови ОДА наголосила, що грошову компенсацію можна використати не одразу, а протягом року і виключно на дитячі товари для немовляти. До того ж, придбати дитячі товари можна тільки у тих закладах торгівлі, які долучилися до реалізації проекту Мінсоцполітики.

Варто зазначити, що у Вінницькій області до проєкту приєдналися такі магазини:

  • фірмовий магазин «Ярослав» (м.Вінниця), мережа магазинів «ЄВА» (на території області), мережа магазинів «PROSTOR»(на території області), мережа магазинів «Watsons» (на території області), ТОВ «Епіцентр К» Гіпермаркет, магазин «МА-МА-ТА-ТО» (м.МП) магазин «КіндерЛенд» (м.Хмільник і м.Гнівань), магазин «Де Люкс» (Бершадь), магазин «МАЛЬВІНА», магазин «МАТУСЯ», магазин «Масяня», магазин «Модуль» (Крижопіль) магазин «Центральний»,  магазин «Дукат»,  магазин «Дитячий світ Катруся» (Шаргород), аптека ГАРАНТ К (ФОП Кружільний В.О.), мережа аптек Мед-Сервіс Аптека (Вінниця, МП).

 

Читайте також:

Вінниччина отримала 433 «пакунки малюка». Що у них всередині?

На Вінниччині лікарні переповнені пацієнтами з Covid. Скільки коштує лікування?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up