Королева квітів: як доглядати за трояндами навесні

Королева квітів: як доглядати за трояндами навесні
Віталій Левицький рекомендує купувати саджанці з квіткою
  • З настанням тепла троянда вимагає особливого догляду. Щоб вона й надалі тішила красивими квітами, необхідно грамотно обрізати її навесні, в обов’язковому порядку додати добрив, організувати захист від шкідливих комах і хвороб.
  • Як правильно посадити і доглядати за трояндами навесні, ми дізнавалися у фахівців

Вирощувати троянди зовсім не складно, якщо правильно доглядати. Важливими елементами правильного догляду є освітлення, температурний режим, полив, добрива, обрізання та боротьба зі шкідниками. Заступник директора садового центру «Тетянин Сад» Віталій Левицький допоміг розібратися у цих питаннях.

Коли садити троянди?

Садити троянди весною краще тоді, коли ґрунт достатньо прогріється для цього, а погода вже не принесе неприємних сюрпризів у вигляді значних морозів. Як правило, висаджують троянду посеред весни. Цьогоріч березень видався теплим, тому можна вже висаджувати морозостійкі сорти троянд у відкритий ґрунт. Більш делікатні нехай почекають до квітня.

Відео дня

 Як вибрати саджанці?

Спочатку потрібно підібрати сорт і визначити його відповідність умов вирощування. Далі обов'язково дізнатися, до яких груп належать виділені сорти, які їх характеристики (зростання, кущистість, початок і тривалість цвітіння, повторення цвітіння і так далі). Це дуже важливо, особливо, якщо ви тільки починаєте вирощувати троянди на дачі. Фахівці рекомендують купувати саджанці молоді, віком не більше 2-3 років. Саме вони, правильно і вчасно щеплені, володіють високою життєвою силою і зимостійкістю, а значить, добре приживаються при посадці. Допомагають визначити якісні саджанці троянд і зовнішні фактори: рослини мають бути на вигляд здоровими, обов'язково без плямистості, з добре розвиненими коренями, стеблами і листям.

Заступник директора садового центру «Тетянин Сад» Віталій Левицький рекомендує купувати саджанці з квіткою.

— Тоді ви точно знатимете, чи насправді ви обрали той сорт, що хотіли, — ділиться експерт. — Побачите, як цвістиме ваша троянда, якого кольору квітка. Бо інколи дачники стикаються з прикрими моментами: на картинці був зображений один сорт троянди, продали зовсім інший.

Якщо ви купили саджанці, але перед посадкою чекає тривале перевезення, постарайтеся створити рослинам хороші умови (це можна зробити і в тому випадку, якщо з яких-небудь причин посадка троянд відкладається): коріння можна опустити у воду або обмотати мокрою ганчіркою, пагони загорнути в мокрий папір, а в цілому всі саджанці помістити в поліетилен. У такому стані вони зможуть прожити ще 5-7 днів.

Як вибрати місце для посадки троянди? 

Для троянд найбільш придатним місцем будуть ділянки, які гарно освітлюються протягом дня, добре прогріваються та захищені від холодних північних вітрів. Причому наявність сонячного світла, якщо не протягом цілого дня, то хоча б більшості – обов’язкова умова. Кількість світла буде напряму впливати на силу росту троянди, кількість і розмір квітів, здоров’я. В умовах достатньої кількості сонця троянди рідше вражаються борошнистою росою та іржею. І навпаки, якщо висадити троянду у повну тінь, то її пагони будуть занадто витягнутими, квітів буде мало або може взагалі не бути, рослина часто вражатиметься хворобами і поступово взагалі загине. 

Щодо ґрунту, то потрібно пам’ятати, що троянди дуже чутливі до надмірної вологості і якщо їх висадити у місця з постійним надлишком води, їх коріння може згнити через нестачу кисню. Крім того, такі місця взимку охолоджуються до нижчих температур, що є додатковим негативним чинником для зимівлі троянд. 

Важливою умовою є також відсутність постійних протягів. Взимку на таких вітряних місцях троянди гірше зимують, їх пагони висушуються і відмирають, тому варто підбирати більш-менш затишні місця.

Як правильно посадити троянду?

Троянди на одному місці можна вирощувати протягом 10-20 років, тому ґрунт для розарію необхідно добре підготувати, удобрити.

Безпосередньо перед висадкою саджанці слід  зволожити (потримати у воді) і обрізати засохле коріння. Щодо того, як правильно посадити троянду, то це досить просто:

Обрізка троянд навесні

Обрізку фахівці рекомендують проводити протягом тижня після видалення зимового утеплення. Висохлі, нездорові, обморожені стебла слід обрізати нижче ураженої зони. Також варто обрізати старі гілки.

Кущі троянд рекомендується обрізати в сонячний день за допомогою гострого секатора, леза якого попередньо знезаражують. Зріз роблять навскіс і на 0,5 см вище здорового пагона. Минулорічні пагони вкорочують так, щоб на кожній гілці залишилися по 3-4 добре розвинені бруньки. 

Обрізка в'юнких троянди проводиться з метою формування куща. Хоча рослини з цієї групи можна і зовсім не обрізати, але в такому випадку через 2-3 роки до куща буде складно підступитися і вкрити на зиму. Тому весною після зняття укриття і санітарної обрізки кущ в'юнких троянд проріджують, видаляють всі зайві гілки і намагаються сформувати так, щоб пагони росли горизонтально. 

Підживлення

Вибір добрив на прилавках магазинів досить широкий, кожен садівник може підібрати добриво, відповідне для себе і за ціною, і за якістю. Головне правило при виборі добрива  — це, звичайно ж, його складові. У компонентах повинні бути присутніми: азот, фосфор, калій і магній. Але найкраще, це органічні підживлення — компост або гній. Підживлення додають у ґрунт. Вносити добрива слід винятково у вологу землю, так що у випадку, якщо ґрунт сухий, його краще заздалегідь полити.

Трояндам потрібні тільки два підживлення на рік. Перше добриво вносять після обрізки троянди, під час набрякання бруньок, але до їх розпускання.

Друге — влітку, після закінчення першого цвітіння, щоб допомогти рослині набрати сили перед другим.

Полив троянд

 Троянди не належать до надмірно вологолюбних рослин, полив троянд здійснюють за потреби – як тільки висихає ґрунт на ділянці, тобто не часто, але рясно, і тільки кущі першого року зростання поливають через кожні два дні. Навесні полив потрібен інтенсивний, оскільки йде у ріст молоде листя і пагони. Поливати троянди влітку, особливо у спекотну і посушливу пору, доведеться частіше, але взагалі норма води, яку виливають під кожен дорослий кущ, – десять літрів. Поливання здійснюється не дуже потужним струменем, щоб не змивати з коренів ґрунт. Вода не повинна бути холодною. Наприкінці літа, коли цвітіння зійде нанівець, норму води скорочують, щоб зайва волога не застоювалася в ґрунті і не створювала загрози розвитку в коренях троянди грибкових захворювань, проте ґрунт необхідно просочити вологою на зиму. Найкраще поливати троянди вранці, до початку спеки, або ввечері.

Троянди не можна поливати удень, якщо це зробити, то земля навколо куща стане суцільною корою, що унеможливлює доступ кисню до коренів. Намагайтеся не намочити листя під час поливу!

Причини відсутності цвітіння у троянд

Троянди віддають перевагу пухкому родючому ґрунту. Якщо ці рослини не цвітуть, то це означає, що їм не вистачає поживних речовин. Тоді їх потрібно підживити.

Троянди часто утворюють поросль - це дрібні відгалуження з листям і шипами, які з'являються в прикореневій зоні (листочки дрібніші і можуть бути іншого кольору). Якщо вчасно не видаляти дикі відростки, рослина почне дичавіти і перестане цвісти. Обрізати кореневу поросль слід біля самої землі. І робити це бажано своєчасно. Як тільки помітили кореневу поросль одразу її зріжте.

Не забувайте також в процесі подальшого цвітіння троянди обрізати перецвівші квіти. Тоді нові бутони з'являться швидше, і в рослини буде більше сил для розкішного цвітіння.

 Обприскування від хвороб і шкідників

Троянди часто вражають грибковими захворюваннями, а також схильні до атак шкідників: гусениць, попелиць, жуків і кліщів. Усі необхідні засоби можна знайти в спеціалізованих магазинах. Провести обприскування спеціальними препаратами найкраще через кілька днів після весняної обробки троянд, з початком активного зростання рослини. Якщо виникли проблеми зі шкідниками в процесі росту і цвітіння троянди, теж можна рослину обробити без проблем. За словами фахівця садового центру «Тетянин Сад» Віталія Левицького, у будь-якому спеціалізованому магазині для саду і городу продавці підкажуть, який засіб вам краще придбати, і як правильно троянду обробити.

Читайте також:

Рецепти від трьох вінницьких шефів: що приготувати для зміцнення імунітету? 

Агромінітехніка для присадибного господарства: як вибрати мотоблоки і мотокультиватори 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up