Розійшлися за європротоколом. Чому після ДТП водій не може домогтися від страхової компенсації

Розійшлися за європротоколом. Чому після ДТП водій не може домогтися від страхової компенсації
Одразу після аварії
  • Автівку Валерія протаранила інша машина. Йому запропонували мирне врегулювання ситуації — розійтись за європротоколом. Погодився. Тепер не може домогтися від страховиків бажаної суми відшкодувань.

Минулого місяця, 16 березня, учасники спільноти «Тіні. Вінниця» знімали сюжет на перехресті поблизу вулиці Мури. На видео чутно і частково видно, як під час розповіді про історичну забудову міста, поряд з ними стається аварія. Оператор одразу повертає камеру в інший бік і глядачі бачать потрощену «Славуту» і BMW, яке в неї щойно влетіло. 

Пізніше до редакції звернувся водій «Славути» Валерій Головльов. Хлопець розповів, що їхав головною вулицею, коли на перехресті йому не поступилося дорогою німецьке авто, що їхало другорядною дорогою. 

Відео дня

— BMW була на литовських номерах, її власник іноземець, тому української особливо не розумів. Спілкувались ми переважно з його дівчиною або подругою. Саме вона в момент зіткнення була за кермом, — розповідає Валерій. — Ми викликали поліцію. Нам сказали, що або вони будуть складати свій протокол, або ми можемо розійтися за європротоколом. Мовляв, якщо у разі останнього страхова не покриває всіх збитків, то витуватці ДТП нам доплатять. Ми заповнили європротокол.

Славута після аварії

Німецьке авто застраховане у страховій групі «Оберіг». За словами Валерія, на місце аварії вони оперативно відрядили аварійного комісара для огляду пошкоджень «Славути». Інспектор сказав, що машину доведеться піднімати і дивитися, в якому стані її дно. 

За два тижні вони зустрілись повторно. Після огляду фахівець констатував, що буде дешевше купити аналогічну машину, аніж намагатися відремонтувати цю. Усі пошкодження він зафіксував документально. 


Валерій, водій

— Інспектор сказав, що там у нас тотал кузова info і що страхова має виплатити повну ринкову вартість авто, — розповідає Валерій. — Майже одразу почалися проблеми з комунікацією. Страхова довгий час не виходила на зв’язок. Я десь місяць чекав, коли вони зроблять розрахунок. Днями я нарешті його отримав. Але запропонована ними сума компенсації смішна: пропонують лише 12 тисяч гривень, плюс ще дві тисячі від винуватців ДТП. 

Славута після аварії

На сайті AUTO.RIA бачимо, що приблизна вартість «Славути» складає 45 тисяч гривень. Тобто запропонована страховиками сума дорівнює лише ⅓ від її вартості. 

Ми також зв’язалися з аварійним комісаром, який проводив огляд автівки. Чоловік підтвердив, що мова в цій ситуації саме про тотал. 

— Тут вартість ремонту перевищує вартість відновлення автомобіля. Її недоцільно ремонтувати, — сказав інспектор Костянтин Очеретнюк. 

За словами водія «Славути» Валерія Головльова, у страховій спочатку погодились надати йому розрахунки збитків, а потім відмовили в цьому. Мовляв, їх можна буде побачити у двох випадках: або попередньо підписавши документ і погодившись з його змістом, або в судовому порядку. Наразі хлопець вирішує, як діяти далі. 

БМВ після аварії

— Машина не моя, а тестя, але я маю віддавати за неї гроші, — говорить Валерій. — Сума не така велика, але не хочу, аби в подальшому люди стикалися з такою байдужістю страховиків, тому, мабуть, піду до суду. Я читав відгуки про цю страхову. Там багато негативу в їх сторону, пишуть, що вони «кидають» людей, не повертають кошти або виплачують копійки. 

Ми поспілкувались з юристом страхової компанії «Оберіг». Він пояснив, що їх страхова нарахувала потерпілій стороні, себто Валерію, виплати у розмірі 13 116 гривень, плюс 2500 гривень має додати винуватиця автопригоди. У підсумку кермувальник «Славути» отримає 15 616 гривень. 

— Під час проведення розрахунків по автомобілю застосовується методика оцінки транспортних засобів. У методиці прописано, якщо автомобілі старше семи років, то на деталі, які йдуть під заміну, накладається знос у розмірі від 50% до 70%. Цьому автомобілю понад вісім років, знос — 70%, — пояснює юрист страхової компанії «Оберіг» Юрій. — Якщо у водія є питання про виплати, він може надати нам рахунок з СТО, де буде вказана приблизна вартість ремонту авто. Наш співробітник, який займається розрахунками, подивиться і, у разі великої різниці, йому перерахують відшкодування.

Цікавий факт. Незадовго до аварії саме цю «Славуту» знімали в пародійному кліпі. Ось відео:

Що водіям радить юрист?

Ми попросили адвоката Олександра Малика розказати про що мають пам’ятати і як мають діяти водії, під час співпраці зі страховими компаніями. 

— Складати європротокол можливо, якщо відсутні травмовані (загиблі) люди, водії-учасники ДТП мають діючі поліси автоцивільної відповідальності, наявна згода водіїв транспортних засобів — учасників ДТП щодо її обставин, у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Варто пам’ятати, що при оформленні європротоколу страхове відшкодування є лімітованим та на даний час складає 50 000 гривень.

Страхова компанія може не тільки відмовити у виплаті страхового відшкодування, але й зменшити розмір страхового відшкодування, мотивуючи несуттєвими порушеннями умов договору.

Якщо ви вважаєте, що страховик занижує страхове відшкодування, вам слід самостійно звернутися до експертної установи для проведення незалежної автотоварознавчої експертизи, аби визначити реальний розмір збитків. Після отримання зазначеного висновку слід звернутися до страхової.

Крім того, якщо страхова компанія винуватця дорожньо-транспортної пригоди  відмовляє у виплаті страхового відшкодування, то в залежності від обставин можна: 

Також доцільно підготувати звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та в Моторне (транспортне) страхове бюро України, які мотивуватимуть страхову компанію до виплати страхового відшкодування.

Додам, що низка проблем при виплаті страхового відшкодування виникає через суперечливі умови, що зазначені у страховому договорі, тому при його укладенні рекомендую радитися з професійними юристами. А в разі виникнення суперечки щодо виплати страхового відшкодування слід проаналізувати усі обставини, оскільки кожна справа є індивідуальною.
 

Читайте також:

Дев'ять днів пошуків: шукали Михайла, а знайшли двох мертвих чоловіків. Що ще відомо?

У Вінниці затримали злочинну групу, яка привласнювала чужі земельні ділянки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Юрий Чухлиб

    Если согласился на европротокол, значит либо что то поимел с виновника, либо лох. Третьего не дано.
  • Роман Ремажевський

    Вся політика страхових компаній як можна менше відати грошей або зовсім не відати зато за відсутності страхування штраф
  • Сергей Саверский

    В дійсності страхові компанії не занадто доброзичливо готові відшкодовувати збитки... Тим більше, офіси, зарплати, ліцензії, хабарі... В Україні не може бути чесна страхова компанія , через відсутність справедливості, бідний та багатий. От і все. А хто що відсудить, той і счаслива людина...
  • LiendLi LiendLi

    Зі страховими не підписувати жодних договорів без консультації толкового юриста, котрий вміє читати між рядків !

    Юрий Чухлиб reply LiendLi LiendLi

    А у вас в полісі було вказано, що страхова повинна відшкодовувати крадіжку авто?

    Віталій Просолупов reply LiendLi LiendLi

    LiendLi LiendLi , я стикався тільки по автоцивілці, все чесно порахували, ще й залишилося, там на крадіжку не поширюється . .

    LiendLi LiendLi reply LiendLi LiendLi

    Віталій Просолупов певно Ви слава Богу не стикались коли крадуть авто і не судились зі страховою

    Віталій Просолупов reply LiendLi LiendLi

    LiendLi LiendLi , та якщо платити за консультацію юриста то цивілка буде золотою... Там і так все добре описано , без проблем можна самому розібратися. Всі вони списують ціну амортизації авто від віку.  Ніхто не оплатить ціну ремонту дорогого автосервісу, все по мінімуму...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up