Блокпости під Вінницею — це підготовка до надзвичайного стану. Кого зупиняють для перевірки?

Блокпости під Вінницею — це підготовка до надзвичайного стану. Кого зупиняють для перевірки?
Фото з соціальних мереж
  • Цієї ночі на в’їздах-виїздах з міста встановили бетонні блоки і заборонні знаки. В соцмережах вінничани почали ставити питання: як тепер їздити до батьків у село та чому, коли почалась війна, блокпостів не було.
  • Але вранці поїхати з Вінниці чи заїхати в місто на власному транспорті можна було без проблем. Пости поліції і нацгвардійців виявилися контрольно-пропускними пунктами. Як вони працюють і кого зупиняють?

На випадок введення надзвичайного стану, який призведе до повної заборони пересування власним транспортом, поліція розвезла на дороги бетонні блоки і приготувала блок-пости. Але зміни правового стану не відбулося (усі служби й далі працюють в режимі підвищеної готовності), тому пости називають контрольно-пропускними пунктами.

Працюють на в’їздах-виїздах з міста поліцейські разом з нацгвардійцями. Усього контрольно-пропускних пунктів на території області, на під’їздах до населених пунктів, організували більше п’яти десятків. Як вони працюють, прочитаєте нижче. Спершу — про те, яку реакцію у вінничан це викликало.

Сьогодні вранці у Фейсбуці з’явилися публікації з фотографіями бетонних плит і заборонних знаків. На них видно, що дорогу загородили для проїзду. Поперек натягнули обмежувальну стрічку. Люди вирішили, що поліція нікого не випустить з Вінниці. І в місто не пустить.

Ось кілька постів з питаннями про блокпости:

Відео дня

«Що робити тим, хто від початку карантину послухав доброї поради і ізолював своїх пенсіонерів в село? У нас, наприклад, дідусь з серцевої недостатністю і відсутньою в селі аптекою? Ще один дідусь з бронхітом і зламаною ногою? А ще є люди з цукровим діабетом та інсуліновою залежністю. Не нагнітаю, але хочу мати інструкцію на випадок, якщо «закриття» міста все таки правда».

«Виїзди та в'їзди у міста перекривають, Гнівань, Жмеринка, Бар, Агрономічне... Що по Вінниці? Це справді вбереже від вірусу? Ви серйозно? Від чого чи кого ці міри? Питання  яким чином поліція та нац. гвардія захищені від зараження та розповсюдження вірусу на даних постах?»

«Ночью перекрыли все локальные выезды, и если с утра тебе вдруг нужно поехать в аптеку — Опа!!! — сиди, с…а, дома! Ок. Жена звонит в муниципальную варту, мол нам нужно выехать в аптеку — те говорят: волонтёры вам привезут, звоните им и будет вам «щастье». Звоним волонтёрам — Опа!!! А мы работаем по городу, а вы живёте — в селе. Бл…ь... Занавес!»

Телефонуємо в поліцію з питанням, які задачі правоохоронців на блокпостах. Невже вони дійсно не пропускають нікого ні з міста, ні у місто? Й нам пояснюють, що пости варто називати контрольно-пропускними пунктами. Але це поки що. Ситуація може змінитися.

Бетонні блоки дійсно вивезли на дороги вночі й готувалися до закриття проїзду зранку 24 березня. Але оскільки зміни правового стану з «підвищеної готовності» на «надзвичайний» не відбулося, то поліцейські зсунули бетонні блоки з дороги і пропускають людей на власному транспорті без особливих перешкод. Зупиняють зараз машини вибірково. Які саме, 20minut.ua розповіла речниця поліцейського главку Анна Олійник.

Вона сказала, що контрольно-пропускних пунктів у області організували більше 50-ти. Їх робота обґрунтована рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і постановою Кабміну про запровадження по всій країні карантинних обмежень. То які задачі виконують поліцейські на блокпостах конкретно?

— В рамках чинного законодавства, своїх повноважень і прийнятих на час карантину обмежень, які вже всім відомі, ми контролюємо заборону приміського, міжміського, внутрішньо обласного та міжобласного сполучення. Це регулярні і нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом. Вони заборонені. На порушників складаємо протоколи, — говорить Анна Олійник. — І контролюємо перевезення понад 10 пасажирів приватним транспортом. Стежимо за тим, щоб приватники не зловживали. Наприклад, має людина бус, «напакувала» людей і везе з пункту А в пункт Б. Ми контролюємо, щоб такої ситуації не було, тому що скупчення людей — це потенційна небезпека зараження вірусною інфекцією.

— А приватні легкові авто зупиняєте чи ні? — питаємо в речниці поліції.

— Можемо вибірково перевіряти, — відповідає вона. — Якщо в машині багато пасажирів, то зупиняємо. Навіть для того, щоб провести роз’яснювальну роботу. Зараз робимо упор на посилену роз’яснювальну роботу. Намагаємося достукатися до кожного громадина: люди, будьте соціально свідомими, по можливості — залишайтеся вдома. Це стосується і наших піших патрулів, які працюють у Вінниці та в інших населених пунктах. Часто молодь, попри всі такі прохання і рекомендації, групується, гуляє без масок. Проводимо максимально роз’яснювальну роботу. Дільничні офіцери поліції з такою ж метою відвідують літніх людей, просять не їздити нікуди, бо вони можуть і не знати. Превентивну роботу проводимо. 

Також Анна Олійник розповіла, що на вінницьких контрольно-пропускних пунктах є безконтактні термометри, й можуть робити температурний скринінг. Поліцейські несуть тут службу разом з нацгвардійцями. Теж вибірково зупиняють автомобілі, щоб перевірити людей в середині.

— Усіх без винятку не можемо перевірити, мабуть, фізично. Більше транспорт зупиняємо, заповнений пасажирами, — каже речниця. — Робимо температурний скринінг кожній людині в авто і, якщо буде підвищена температура, повідомлятимемо медиків або навіть викликатимемо швидку допомогу, якщо є в людина ознаки захворювання.

Також поліцейські на блокпостах, як каже речниця, звертають увагу на перевезення вантажів. Можуть перевірити багажник на наявність забороненого. Зброя, вибухівка, наркотики, інструменти крадіїв — таке, як завжди, шукають. Тепер ще й звертатимуть увагу на транспортування засобів захисту.

— Якщо людина буде перевозити засоби індивідуального захисту, то нас буде цікавити, куди вона їх везе. Якщо це гуманітарна допомога, в лікарню доставляють, то ясно, що ми не будемо вилучати, — пояснила Анна Олійник. — І зрозуміло, що тільки з дозволу особи можемо оглянути багажник. Конституційні права громадян не будемо обмежувати. Працюємо в рамках того стану, який зараз є.

Про стан, що міг стати надзвичайним (до цього готувалися, але РНБО не прийняла таке рішення), на вранішньому брифінгу сьогодні, 23 березня, розповів губернатор Владислав Скальський. Він пояснив дещо і про блокпости:

— Враховуючи те, що це дуже великий комплекс дій (встановлення блоків — авт.), ми зараз напрацьовуємо ті заходи, які нам потрібно буде реалізувати, якщо в межах області буде прийнято рішення про зміну режиму підвищеної готовності на інший.

Ще Владислав Скальський відповів на питання, яке з минулого тижня обговорюють в соцмережах вінничани: хто проводитиме санітарний огляд людей, прописаний у «свіжому» рішенні облдержадміністрації. Чи не поліція часом? Виявилося, що найближчим часом відновлять ліквідовану санітарно-епідеміологічну службу, й саногляд стане її задачею. Про це губернатор пообіцяв розповісти пізніше.

В поліції ж сказали, що до санітарного огляду не мають ніякого стосунку, бо це не їхня компетенція. І нагадали: працюють в посиленому режимі, на публічну безпеку і порядок додатково залучили майже 500 поліцейських та близько 100 військовослужбовців Національної гвардії.
 

Читайте також:

Транспорт у Вінниці. Що пасажири та перевізники думають про нові правила поїздок 

Вінниця на карантині. Список нових обмежень, які почали діяти з 23 березня 

Не більше 10 людей у транспорті. А чи будуть рахувати пасажирів у Вінниці?

Що означає закриття міста на карантин? Заборони і правила для вінничан — в інфографіці

За мить до розв’язки. Кілька гучних судових процесів перетворилися на закриті справи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • ігор лащук

    що робитемуть мікроавтобусами з отового ринку які наравляються райони з фруктами немаючи належних пропусків
  • Tanya Mikhalina-Krasnitskaya

    Блокпости були і під час війни. Принаймні біля Аграрного університету точно!
  • Даруся Рг

    Жодного хворого,а "готовність" жорсткіша,ніж в інших областях???

    Logeximo company reply Даруся Рг

    УЖЕ ЕСТЬ В ВИННИЦИ ПЕРВИЙ БОЛЬНОЙ КОРОНАВИРУСОМ НОВОСТИ СМОТРИ.А НЕМА ТОМУ ЩО МІСЦЕВА РАДА ВОВРЕМЯ ЗАБОРОНИЛА МАСОВІ ЗІБРАННЯ.А БЛОК-ПОСТИ ТРЕБА ЩОБ ТІ ХТО ЗАЇДЖАЕ В МІСТО ВІННИЦЯ З ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ НЕ ЗАНЕСЛИ ЙОГО СЮДА В ВІННИЦЮ ВОТ И УСТАНОВИЛИ.СКАЖІТЬ СПАСИБО ЩО ВООБЩЕ ДАЛЬШЕ ПРОПУСКАЮТЬ

    Анна reply Даруся Рг

    Тобто на вашу думку, краще чекати доки появляться хворі?) щоб потім поставити блокпости?) так буде краще для вашого розуміння?)
  • NY

    Просто деби**. А если, например, скорая нужна, как она там проедет, придурки!

    Logeximo company reply NY

    ПРОПУСТЯТ БЕЗ ОЧЕРЕДИ ПО ВСТРЕЧНОЙ ПОЛОСЕ.РОЗБЕРУТЬСЯ БЕЗ ВАС ШАНОВНИЙ.А ТАМ ДЕ ПЕРЕКРИЛИ БЕТОНИМИ ПЛИТАМИ НЕМАЛИ ПРАВА ПРОСТО НАДО БУЛО ПЕРЕКРИТИ МАШИНАМИ ПРОЇЗДИ И ВСЕ.

    Анна reply NY

    Все передбачено! Нажаль таких необізнаних як ви багато в нашій державі...

    Анна reply NY

    Все передбачено! Нажаль таких необізнаних як ви багато в нашій державі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up