Транспорт у Вінниці. Що пасажири та перевізники думають про нові правила поїздок

Транспорт у Вінниці. Що пасажири та перевізники думають про нові правила поїздок
Суворі обмеження контролює і поліція. З 18 до 24 березня вони склали десять адмінпротоколів на водіїв у Вінниці
  • До завершення карантину пільговики не зможуть їздити у громадському транспорті у години пік безкоштовно.
  • Увесь транспорт, крім трамвая, може перевозити до десяти пасажирів одночасно. Бо інакше — штраф на 17 тисяч гривень від поліції.
  • Як до цих обмежень ставляться вінничани та перевізники?

На комісії з питань безпеки та надзвичайних ситуацій 20 березня запровадили нові обмеження у громадському транспорті. Головна мотивація змін — аби медики змогли вчасно доїжджати на роботу та не було скупчення людей на зупинках. Але додати ще більше транспорту немає змоги — на маршрути випустили вже весь транспорт, говорили у «Вінницькій транспортній компанії».

Треба змінити норми

У громадському транспорті, з 23 березня, не діє право на безкоштовний проїзд у години пік — з 5.20 до 10.00 та з 17.00 до 21.00. У ці години пільговики мають сплачувати за свій проїзд, якщо будуть користуватися транспортом. У трамваях дозволили перевозити більше пасажирів: десять людей на кожну секцію. Такі обмеження діятимуть до завершення карантину.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Медпрацівник Любов їздить на роботу та, в цілому, схвалює карантинні обмеження.

— Те, що зробили в трамваях по 10 людей на секцію — це правильно. Потрібно ще передивитися норми в тролейбусах, бо складно доїхати на роботу, працюю в дитячій стоматологічній поліклініці, — каже жінка. — Зараз пішки ходжу з Масложиру на Чехова, де кінцева зупинка тролейбусів. Пропускаю там три-чотири транспорти, в яких вже є по десять пасажирів. І буває таке, що виходжу в центрі тільки одна, а люди їдуть далі. Потрібно якось й тут ці обмеження переглядати.

Вінничанин Олександр продовжує працювати в умовах карантину. Каже, що якщо раніше доїжджав на роботу маршруткою, то зараз їздить двома транспортами.

— Маршруток стало набагато менше. По 40 хвилин доводиться на зупинці стояти. Але я розумію, що такі обмеження потрібні, аби не допустити цю хворобу. В Європі зараз страшна ситуація, а нам не потрібно цієї пандемії, — говорив чоловік.

А от пенсіонерки Олена та Світлана через карантин змінили свій звичний розпорядок дня:

— Тепер не їжджу зранку. Нехай їздять лікарі та ті, хто працюють. Я можу пізніше виїхати. Зараз через цей вірус намагаюся взагалі не виходити з дому. От тільки з собакою виходжу гуляти, чи в магазин за продуктами, — каже Олена.

— Цей карантин потрібний. Але мені 18 березня потрібно було їхати додому, в Запоріжжя. А я застрягла у Вінниці, живу в сестри. А уявіть, якщо хтось у відрядженні. Напевно, потрібно було дати тиждень часу, щоб люди могли поїхати до себе додому, — говорить Світлана.

Удень пасажирів немає

Нові обмеження у транспорті дозволили зменшити черги на зупинках, казав генеральний директор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

— Ми слідкуємо за місцями, де збирається найбільше вінничан. Це, зокрема, кінцеві зупинки по місту. Станом на сьогодні (24 березня - авт.) черг до транспорту немає. Розвантажує пасажиропотік у години пік ще й те, що в трамваях ми тепер возимо більше людей. Бачу, що пасажири поставилися з розумінням до карантинних обмежень, які стали більш ефективними, — каже Луценко.

А в приватних перевізників ситуація складніша: вони мають продовжувати возити не більше десяти людей одночасно через карантин. Голова асоціації вінницьких перевізників «Маршрут» Олександр Гота каже, що місто наче вимерло, а водії тепер не заробляють навіть на паливо для машин.

— Зранку та ввечері перевозимо по десять людей, тримаємо це під контролем. Удень веземо одну-дві людини, максимум. Тому в години пік ми скорочуємо інтервали між маршрутками, а вдень — збільшуємо їх, — каже Гота. — Водії взагалі нічого не заробляють. Якщо мають 100-150 гривень за день, то це вже добре. Деякі перевізники за свої гроші заправляють машини. Але ми розуміємо, що місту потрібний транспорт, що на роботу мають дістатися медики, рятувальники, поліцейські, тому будемо їздити й далі.

Штрафи отримали 10 водіїв

Дотримуватися суворих обмежень зобов’язує не тільки соціальна відповідальність, а й адміністративна. Речниця управління Нацполіції Анна Олійник розказала, що з 18 до 24 березня склали 10 постанов на водіїв громадського транспорту за порушення правил умов карантину — на 9 водіїв маршруток та одного водія тролейбуса.

— У нас тривав період, коли ми роз'яснювали водіям про наявну відповідальність за перевезення понад десять пасажирів одночасно. Зараз, якщо поліцейські фіксують такі порушення, то одразу складають протокол. Адже перевізник ризикує здоров'ям вінничан, перевозячи у транспорті понаднормову кількість пасажирів, — сказала речниця управління Нацполіції Анна Олійник.

Через запровадження карантину в Україні Адмінкодекс доповнено статтею 44-3 (порушення правил щодо карантину людей), що тягне за собою накладання штрафу — від 17 тисяч до 32 тисяч гривень, для посадовців — від 34 тисяч до 170 тисяч гривень, пишуть на сайті Нацполіції Вінниччини.

Медикам роздають спецкартки для проїзду

У «Вінницякартсервіс» зробили спеціальні е-квитки для проїзду медичним працівникам в громадському транспорті. Кожна картка має електронний проїзний на 30 днів з лімітом 130 безкоштовних поїздок та з можливістю продовження цього проїзного. До того ж, картки мають власний дизайн — червоний хрест з перекресленим «коронавірусом» і написом «Я йду на роботу заради вас».

У мерії вважають, що так лікарі зможуть на зупинках довести іншим вінничанам, що вони медики. Та просять вінничан пропускати медпрацівників у транспорт першочергово. З понеділка між лікарнями Вінниці розподілили 2,5 тисячі карток для працівників. Саме таку кількість пластику запросили керівники медичних закладів:

— У першу чергу картками буде забезпечено працівників інфекційного відділення МКЛ №1, приймальних та реанімаційних відділень наших лікарень, а також відділень невідкладної допомоги. Крім того, карти отримають сімейні лікарі та сімейні медичні сестри. Частину карток буде передано й Вінницькій станції екстреної медичної допомоги, — каже директор міського департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

У Вінниці, нагадаємо, запустили велопрокат «Nextbike», який є альтернативою громадському транспорту.

Опитування

Чи сидите вдома через карантин?

Читайте також:

Пережити пандемію та залишитися людьми. Як можна робити добро під час карантину

Вірус об’єднує вінничан. Як допомагають волонтери під час карантину

RIA розпочинає збір коштів для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Слава Ткач

    Автобусы  втк в часы пик на територии школы на улице Нансена, интерестно  что ответит луценко который клянется что ездит весь транспорт
  • Anatoliy Lastovetskiy

    Приходится теперь сидеть дома. Без личного транспорта теперь на работу не попасть.
  • Люда Собко

    А шо думає село. Привикли сраки возити задарма.пішим ходом  як  в  селі і немачого плакати ато  пятак за того хто  їде  так .

    Люда Собко reply Люда Собко

    Mariya Popova це що   я  написала ще  не жах .жах ще чекає десь по закутках людьських  душ вибачте  якщо я  вас чимось образила .

    Mariya Popova reply Люда Собко

    Люда Собко ок. Як знаєте

    Люда Собко reply Люда Собко

    Mariya Popova

    Люда Собко reply Люда Собко

    жах  це  коли  одному  все   а   другому  нічого  та  ще їм  все  погано.

    Люда Собко reply Люда Собко

    Mariya Popova мої слова в межах цензури кожен домислює по своєму

    Mariya Popova reply Люда Собко

    Люда Собко ЖАХ! Набір слів!

    Тетяна Зубко reply Люда Собко

    Вони так і живуть і тому молодими помирають маю у виду своїх батьків тому я поважаю сільських пенсіонерів

    Люда Собко reply Люда Собко

    Тетяна Зубко  про що  і іде мова хай попробують жити без  благ цивілізації ато їм  все х.....во

    Тетяна Зубко reply Люда Собко

    Сільські пенсіонери на городах падають і не в громадському транспорті караються вони на пенсіі і не на роботі
  • Ruslan Konovalyuk

    Надо сделать так, чтобы кроме мед персонала в трамваях,троллейбусах и маршрутках больше никто не ездил.Вот это, я понимаю ужесточение правил.

    Людмила Белая reply Ruslan Konovalyuk

    Виктория Гончарук спецпропуск есть.

    Ruslan Konovalyuk reply Ruslan Konovalyuk

    Виктория Гончарук это шутка была.Сижу дома и пью чай! :)

    Виктория Гончарук reply Ruslan Konovalyuk

    Ruslan Konovalyuk Сейчас же карантин - дома сидеть всем нужно! Почему Вы ходите на работу ?

    Ruslan Konovalyuk reply Ruslan Konovalyuk

    Света Пятак я Вам сочувствую!

    Света Пятак reply Ruslan Konovalyuk

    Ruslan Konovalyuk вы просто молодец,а мне 40 км добираться

    Ruslan Konovalyuk reply Ruslan Konovalyuk

    Tanya Kudryashova-Koshlay я пешкои хожу на роботу.Для здоровья полезно! :)

    Tanya Kudryashova-Koshlay reply Ruslan Konovalyuk

    Ruslan Konovalyuk а працівники продуктових магазинів  як мають добиратись?

    Ruslan Konovalyuk reply Ruslan Konovalyuk

    Виктория Гончарук у многих есть свои автомобили и велосипеды.Пусть не падают духом до 24 апреля.

    Виктория Гончарук reply Ruslan Konovalyuk

    ,А еду где Вы покупаете у медиков ? Многие  стратегические объекты работают! Как им на работу добираться ,если транспорт только для мед персонала ?

    Света Пятак reply Ruslan Konovalyuk

    Не у всех карантин на работе.

    Ruslan Konovalyuk reply Ruslan Konovalyuk

    Виктория Гончарук сейчас карантин - дома сидить всем нужно.

    Виктория Гончарук reply Ruslan Konovalyuk

    Ruslan Konovalyuk А что,кроме мед персонала больше никто не работает ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up