Вінничани приголомшили рівнем довіри до судів. А що думають судді про реформу?

Вінничани приголомшили рівнем довіри до судів. А що думають судді про реформу?
  • Довіра до судів у вінничан вп’ятеро вища, ніж в середньому по країні.
  • Про це сказав експерт — радник місії ЄС з Естонії.
  • У суддів на його батьківщині зарплата стартує від 5 тисяч євро.
  • А як зміниться оплата труда вінницьких носителів мантії після кваліфікаційного оцінювання?

Всі судді адміністративних судів успішно пройшли кваліфікаційні іспити. А в апеляційному суді Вінницької області один не набрав достатньої кількості балів. Проміжні результати «переатестації» вінницьких служителів Феміди озвучили сьогодні на зустрічі з пресою судді-спікери.

Запросили також експерта — радника стратегічних комунікацій місії ЄС Тійта Матсулевича, який свого часу був послом Естонії в кількох державах. Сьогодні ця людина курує питання налагодження співпраці української судової гілки влади з громадськістю через новий інститут суддів-спікерів.

Він розповів, наскільки змінилася за остатні роки рівень довіри людей до суддів. Назвав Вінницю передовою в цьому плані, а адміністративні суди, що на Брацлавській, — взірцевими навіть для інших європейських країн.

— Відношення до судів у Вінницькій області є передовим. Довіра вінничан в п’ять разів вища, ніж в середньому по Україні, — сказав експерт.

Відео дня

І озвучив середні дані кількох соціологічних досліджень. Вони кажуть, що чотири роки тому лишень 5% українців довіряли судам. Зараз цей показник зріс до 12-ти відсотків. А опитування вінничан взагалі дало 65% довіри. Це найвищий регіональний показник.

— Практично всі опитування громадської думки за останні 3-4 роки показують, що українців хвилює три питання: війна, гроші і справедливість. Поняття справедливості якраз асоціюється з судами, тому намагаємося покращити довіру громадян до судової системи. Це ключовий момент реформи всієї правоохоронної системи. Поліція, прокуратура і все це фінішує в кінцевому результаті в суді, — говорить Тійт Матсулевич. — Тому ми тут. І ми бачимо, що в останні роки з'явилися тенденції до покращення довіри до судів.

Експерт сказав, що ще більший показник довіри показали опитування тих вінничан, які особисто стикалися з роботою судів, тобто брали участь в судових процесах.

— Серед людей, які мали досвід спілкування з судами Вінниці, середня довіра 90%. Це чудово. Це те, до чого ми прагнемо, — сказав радник місії ЄС з Естонії, де рівень довіри до судів складає 80%.


Про зразковий суд

Тійт Матсулевич розказав, що під час візиту до Вінниці відвідав будівлю адміністративних судів, що на Брацлавській. Побачене там назвав судом 21-го сторіччя.

— Паперове діловодство зведене до мінімуму. Автоматизація, комп’ютеризація, вся атмосфера, яка створена в цьому великому домі, далека від казенної атмосфери, — сказав Тійт Матсулевич. — Зазвичай в таких державних закладах домінує казенщина. А там такої немає. Це дійсно правоохоронний заклад 21 сторіччя, який є прикладом для всієї України і, думаю, цей вінницький суд може по своєму стилю бути прикладом для багатьох інших країн Європи. 

— Ми не можемо конкурувати з адміністративною юстицією, — сказав заступник голови Апеляційного суду Вінницької області, суддя-спікер Олександр Панасюк (на фото зліва). — Для цього є об’єктивні обставини. В 2004 році вони (адміністративні суди – авт.) отримали нове приміщення, нове обладнання, а ми намагалися працювати з тим, що є. Але апеляційний суд Вінницької області сьогодні так само піднявся в рейтингу щодо інформаційної відкритості. Минулого року ми зайняли 5-те місце по прозорості і відкритості серед 44-х судів України, в тому числі Конституційного і Верховного. В 14-15-му роках апеляційний суд Вінницької області був по цих показниках на 13 та 29 місяцях.

В процесі реформування судової системи проводять реорганізацію місцевих судів, а суддів переатестовують. Цей процес називають кваліфікаційним оцінюванням. Той, хто його не пройде, втрачає повноваження. Навпаки — успішно пройде — отримає значне підвищення окладу.

— Ми пройшли атестаційну комісію, — говорить львівський суддя, викладач Національної школи суддів Олександр Сасевич про себе та Олександра Панасюка. — Це неприємно, відверто скажу. Чому? Тому що ти обираєш для себе, приймаєш рішення вийти до суспільства і прозвітувати про речі, які б ти не хотів озвучувати. Але ти прийняв це рішення. Прийняв ці правила… Складно було. І це потрібно в першу чергу не нам, а суспільству. Щоб суспільство дійсно бачило, чи можна суддям довіряти…


Виклик для суддів

— Одні прийняли цей виклик, — продовжує Олександр Сасевич розказувати про нові іспити для суддів. — А дехто вважав, що не бачить перспективи і не продовжив далі цю діяльність…

А як проходять вінницькі носителі мантії нові кваліфікаційні іспити? Про своїх, суддів апеляційного суду Вінницької області, розказав Олександр Панасюк:  

— Цей процес в нас на стадії завершення. Результати такі: 27 суддів успішно завершили кваліфікаційне оцінювання, троє суддів в процесі і один суддя прийняв рішення припинити подальшу діяльність. На стадії оцінювання знань і кваліфікаційних навичок він не набрав балів. В нього був відповідний дозвіл і він пішов у відставку. 

— Я мав розмову з Віталієм Кузьмишиним. У них всі судді успішно пройшли, — сказав Олександр Сасевич про працівників вінницького апеляційного адміністративного суду.   

Також на зустрічі суддів з пресою прозвучало: «після кваліфікаційного оцінювання суддям дали дуже пристойну зарплату». Розмір нових окладів не озвучили. Сказали тільки, що вони різняться залежно від місця роботи й проблема нерівності суддів різних судів залишилась.

А скільки отримують за свою суддівську професію служителі Феміди Естонії? Радник місії ЄС розказав про це на прикладі свої невістки:

— У нас висока зарплата, бо є велика відповідальність перед суспільством. Я б сказав хороша зарплата у суддів порівняно з середньою. Невістка моя — суддя суду першої інстанції — отримує 5 тисяч євро. 

Які зарплати в суддів та інших працівників правоохоронної системи, редакція аналізувала в матеріалах за деклараціями. Ось кілька з них: 

 

Читайте також:

Відкупився за 200 доларів. Засновник «піраміди» вмовив ошуканих забрати апеляцію

На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані

Тюрми не буде. Прозваного тяжилівським маніяком збоченця визнали неосудним

Вирок за збиту на Довженка жінку. Чому неуважному водію дали умовне
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Юрий Бондарук

    Таких корумпованих суддів, як у нас НЕМАЄ БІЛЬШЕ НІДЕ. В наших судах БАБЛО РУЛИТЬ, на жаль, а не правосуддя! І шо цікаво, що ВСІ це знають і ніяких іллюзій з цього приводу немає.
  • Сергей Беликов

    не смешите людей у нас очень даже продажные судьи. Сам прошел судовой процесс. Даешь на лапку и все решается в кротчайшие сроки, любой адвокат это подтвердит
  • Вася

    що суді думають..

    Мало що.. найголовніше  -вони прави, а не Майдан-дан..дзинь
  • Юрий Бондарук

    "Суддів на мило!" Яка довіра? Хто проводив опитування? Вийдіть на вулиці і запитайте)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up