Пережити пандемію та залишитися людьми. Як можна робити добро під час карантину

Пережити пандемію та залишитися людьми. Як можна робити добро під час карантину
  • На час карантину ніхто не скасовував взаємодопомогу та турботу про оточуючих, нехай і на відстані. Тому ми зібрали для вас добрі справи, що кожен може робити під час ізоляції через коронавірус. 

Майже два тижні тому, 12 березня, в нашій країні ввели карантин. Не працюють школи, садки, розважальні центри, кафе та бари, у лікарні кажуть приходити лише у разі крайньої необхідності. Та й взагалі на вулицю бажано виходити лише у магазин за продуктами чи у аптеку. За цей час звичні речі — стали бажаними. Наприклад, прогулянка з друзями чи похід у кіно. Але саме зараз час показати єдність, час об'єднатися та не дати вірусу розповсюджуватись. Адже, щоб сповільнити поширення вірусу — досить самоізолюватися. 

Проте у такий складний та стресовий час — ніхто не відміняв взаємодопомогу, нехай і на відстані, та добрі справи. Починаючи від дзвінків і закінчуючи — пожертвуванням коштів чи крові. Кожен з нас у час пандемії може зробити добро іншим, навіть не виходячи за межі власної домівки. 

У цьому матеріалі ми зібрали хороші справи, які всі ми можемо робити, щоб разом пережити пандемію та залишитись людьми.

Відео дня

Підтримайте флешмоб #язалишаюсьвдома

Найперше та найпростіше, що ви можете зробити для безпеки своїх близьких та власного захисту — залишатись вдома. Таким чином ви не будете давати вірусу змогу поширюватись. Навіть, якщо у вас сильний імунітет і ви думаєте, що не захворієте, то варто пам’ятати про оточуючих вас людей. Тож, посидіти вдома — одна з головних добрих справ, яку ви можете зробити у час пандемії. 

Підвозьте лікарів, знайомих чи сусідів на роботу, якщо у вас є машина

Якщо ви маєте власне авто і за деяких обставин не можете сидіти вдома, а мусите їздити на роботу, то запропонуйте свою допомогу іншим. На жаль, не всі компанії можуть працювати дистанційно, тому багатьом доводиться добиратись на роботу в громадському транспорті, а це — не найкращий варіант у час пандемії.

Ось гарний приклад того, як це може працювати — у групі «Дорожній контроль Вінниці» водії об'єдналися і взялися безкоштовно возити медиків на роботу. 

«Хочемо запропонувати ідею для медичних працівників, які не мають чим дістатись до роботи через брак місць у громадському транспорті. Пропонуємо робити видимі позначки на одяг, пов‘язку на руку чи табличку з написом, та будь-що, на що можна звернути увагу і зрозуміти, що вам потрібна допомога! Тоді водії будуть бачити вас, зупинятись та пропонувати підвезти», — пишуть у групі. У Вінниці також таксі Uber безкоштовно возить лікарів на час карантину. 

Ви можете зробити те саме на особистісному рівні — розмістіть роздруковане оголошення у своєму під'їзді, у якому напишете, що вас є машина і ви можете підвезти. Також можете написати у спільний чат, якщо він у вас є.

Діліться в онлайні своїми вміннями безкоштовно

Деякі освітні проєкти, інціативи та інші платформи роблять свої платні курси безкоштовними на час карантину. Ви можете зробити те саме, якщо володієте якимись знаннями, навичками чи можете дати корисні поради на будь-яку тему. 

Завдяки соцмережам, кожен з нас може провести онлайн-лекцію, записати відео чи написати позитивний пост. Це допоможе і вам відволіктись від стресу, і іншим принесе користь. Ось приклад — у фейсбуці вже створили сторінку «Україна на карантині», де люди з різних міст країни пропонують допомогу в різному вигляді. Там можна знайти людей, які проводять безкоштовні онлайн-уроки з іноземних мов, юристи надають безкоштовні правові консультації, а дехто пропонує варіанти заробітку в умовах карантину. 

А лікарі готові безкоштовно дистанційно консультувати людей через Viber, WhatsАpp, Skype (дзвінки - у крайніх випадках).

Допомагайте тим, хто не може вийти з дому

Під час карантину літні люди та які, які хворіють на тяжкі хронічні захворювання, знаходяться у зоні ризику через коронавірус. Таким людям бажано не ходити навіть у аптеку або продуктовий магазин. Тому кожен з нас може допомогти їм.

Найлегше, що може зробити кожен — розмістіть у власному під’їзді оголошення зі своїми контактними даними про те, що ви готові сходити до магазину чи аптеки та придбати їм все необхідне. Тоді, коли будете самі збиратись йти в магазин — захопіть список ваших сусідів, які не можуть піти самі, і купіть їм все необхідне. Куплені продукти чи ліки, варто залишити під дверима, аби не наражати нікого на небезпеку. 

Здайте кров як донор

Вінницький обласний центр служби крові на своїй сторінці у Facebook пише, що запаси донорської крові у них постійно зменшуються. А попри карантин, центр служби крові працює у штатному режимі та просить вінничан стати донорами. Як пишуть на сторінці ВОЦСК, донори зможуть помити та продезінфікувати руки. У центрі використовують одноразові стакани, а цукор та печиво є запакованими. Попри це, звичайно, служба просить уникати скупчення людей в будівлі.

—  Ми не можемо допустити, щоби у цей складний час хворі помирали від нестачі донорської крові, — пишуть працівники медзакладу. — Закликаємо всіх небайдужих звертатись до Вінницького обласного центру крові та здавати кров.

Центр працює щодня з 8-ої ранку до 14:30. Здати кров можна за адресою: вулиця Пирогова, 48.

Долучіться до збору коштів для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні

Станом на ранок 24 березня в Україні 84 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби. Скільки їх стане після того, як в країні почнуться масові тестування, можна лише уявити. Зрозуміло одне — на медиків покладена велика відповідальність і великий пласт роботи з порятунку наших життів. 

Ми не можемо залишити наших медиків наодинці зі страшним вірусом. Тому редакція RIA/20minut.ua розпочинає збір коштів для закупівлі необхідного медичного обладнання, засобів захисту та розхідних матеріалів для наших лікарень. Ми просимо підтримати лікарні будь-якою сумою. Нехай вона буде маленькою, але нас багато, і разом ми впораємося. 

Подзвоніть родичам та дізнайтесь про їхнє здоров’я

Родичам завжди буде приємно почути дзвінок від рідної людини. А якщо вони літні, тобто знаходять у зоні ризику зараження коронавірусом, то це тим паче ніколи не буде зайвим.

Дізнайтесь, чи дотримуються вони правил карантину, чи знають як часто і правильно мити руки. Також поясніть їм, якщо вони не знають, де читати перевірену інформацію про пандемію. Врешті-решт — просто поспілкуйтесь з рідними та дізнайтесь, як їхні справи, адже під час карантину у вас напевне з’явилось більше вільного часу. 

Читайте також:

Вірус об’єднує вінничан. Як допомагають волонтери під час карантину

«Йду на роботу заради вас» Медикам зробили картки для проїзду в транспорті Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жанна Кузнєцова

    ;авторНЕпиши
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up