Паніка або тотальна халатність, — психолог пояснила поведінку вінничан під час карантину

Паніка або тотальна халатність, — психолог пояснила поведінку вінничан під час карантину
Тетяна Нікіфорова, практичний психолог та бізнес-тренер
  • Карантинні заходи порушили наш звичний ритм життя. Одні люди в самоізоляції відчувають неспокій і тривогу, інші — ставляться до карантину, як до відпустки. 
  • То як не вдаватися в крайнощі: залишатися врівноваженим і водночас не ставитися до ситуації занадто безпечно? Розповіла психолог Тетяна Нікіфорова.

Для тих, хто панікує під час спалаху захворювання, практикуючий психолог Тетяна Нікіфорова в першу чергу пропонує припинити моніторити ситуацію щохвилини.

— Якщо гуглити «Випадки зараження коронавірусом» кожні кілька годин, це похитне ваш психологічний стан. Спробуйте обмежити потік інформації, — рекомендує психолог. — Скоротіть час перегляду новин і переконайтеся, що вони надходять з надійних джерел. Займіться приємною діяльністю, наприклад, улюбленим хобі, турботою про сім’ю або виділіть час для відпочинку.

Що стосується санітарних норм, то варто дотримуватися усіх запобіжних заходів. І розуміти, що події не обов'язково розгортатимуться за найгіршим сценарієм. Просто треба потурбуватися про свою безпеку — дослухатися до порад медиків. 

Відео дня

— Це у генетиці українців: в кризових станах знаходитися у паніці або халатно до всього ставитися. Знайдіть баланс між тим, щоб дотримуватися належних рекомендацій фахівців щодо гігієни, та своєю стурбованістю. До прикладу, коли ми з чоловіком ідемо в магазин, то одягаємо захисні маски і одноразові рукавички. Приходимо додому — знімаємо їх, дезінфікуємо руки, займаємося справами і продовжуємо знаходитися у самоізоляції. Ми не можемо змінити ситуацію, проте маємо відповідально ставитися до свого здоров'я і до здоровя близьких.

Для деяких вінничан карантин — ніби канікули. У сонячні весняні дні батьки з дітьми прогулюються парками і скверами без захисних засобів.

— Не будьте вкрай самовпевненими. Нерозумно ігнорувати доцільні рекомендації. Ви не можете контролювати все, але можете подбати про себе, знаходячись в комфортних домашніх умовах подалі від можливих носіїв вірусу. Людям похилого віку, які знаходяться в групі ризику, медики рекомедують навіть на вулицю не виходити. Це означає не виходити взагалі! А люди в той час цілими родинами йдуть в супермаркет без захисних засобів, прогулюються, влаштовують пікніки. Це небачена безпечність! Подивіться на досвід Італії. Вони теж ходили в кав'ярні, співали пісень, поки епідемія не досягла небачених масштабів. Вінничани, ви ж не забувайте: ми не Італія і не Китай. Тут на всіх в лікарнях ліжок не вистачить, і лікарів теж, — каже психолог.

Окрім страху захворіти, у людей з'являються питання: а що буде після карантину?

— В нашій країні криза кожних п'ять років, люди вже звикли. Звикли й до того, що хтось в таких ситуаціях потерпає, хтось на них добряче заробляє. Наприклад, ціни на продукти вже зросли, і захисні засоби за ціною золота. Що буде після карантину— навіть прогнозувати не беруся, — відповідає на питання журналістки 20minut.ua Тетяна Нікіфорова.

А поки ми повинні визнати, каже, що пандемія існує, тому важливо вжити розумних заходів.

— Що буде потім — ми не можемо на це вплинути, — каже психолог. — Поки радужу дотримуватися рекомендацій фахівців, які наголошують на необхідності ретельно мити руки, ходити в масці, уникати людних місць, аби вберегти себе і близьких від захворювання. Побережіть наших лікарів. Вони на передовій, контактують з хворими і вже почали хворіти на коронавірус. Дивіться на ситуацію тверезо, зрозумійте, що це світова проблема і ми не можемо на неї вплинути, розводячи паніку або не зважаючи на епідемію взагалі. Дотримуйтеся золотої середини — і все у вас буде добре.
 

Читайте також:

Великдень-2020. Як церква готується святкувати під час карантину?

Взуття, одяг, телефон: як обробляти речі від інфекції? 

«Я так не можу». Як вижити в соціальній ізоляції і не пересваритися з рідними

Маска врятує? Як їх правильно носити та вибирати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вася Пупкін

    "Людям похилого віку, які знаходяться в групі ризику, медики рекомендують навіть на вулицю не виходити. Це означає не виходити взагалі!"

    Таких "медиків" потрібно вішати за...!  Які противірусні поради може дати психолог і бізнес-тренер?

    Самоізолюватися-це не означає сидіти вдома,не висовуючи носа. Просто,знаходячись на вулиці,потрібно дотримуватися безпечної дистанції,застосовувати засоби захисту,обмежити спілкування з оточуючими. А вийти прогулятися-це ще нікому не шкодило.
  • Олег Суходольский

    Люди!!!АУ!Вы где?
  • Ксения Окунева

    "Побережіть лікарів, вони на передовій...". Як це розуміти? Які саме лікарі на передовій. І де саме ця передова - в онкології чи у пологовому?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up