Менше солодкого і акцент на емоціях: що дарувати дітям на свята, якщо ви вирішили стати благодійником

Менше солодкого і акцент на емоціях: що дарувати дітям на свята, якщо ви вирішили стати благодійником
Фото: Репортер
  • Напередодні зимових свят людям хочеться бути причетними до творення добрих справ і ділитися святковим теплом з дітьми, які зустрічатимуть Новий рік та Різдво в дитбудинках, лікарнях або малозабезпечених сім’ях. Ось тільки багато хто не знає, що саме дарувати.
  • Попросили волонтерок та представниць благодійних організацій відповісти на це питання.

Чим ближче новорічно-різдвяні свята, тим більше нам хочеться долучатися до якихось добрих справ. Наприклад, поділитися своїм святковим настроєм з тими, хто цього потребує найбільше, а саме з дітьми. І якщо наші з вами діти під час Нового року та Різдва отримають подарунки, інші, з інтернатів, малозабезпечених родин і діти з особливими потребами, можливо їх зовсім не матимуть. 

На допомогу в ці дні, як, власне, і в усі інші, прийдуть волонтери, благодійні фонди та небайдужі люди, які стануть для малечі справжніми чарівниками. Саме на їх появу діти чекають найбільше. Це ж вони привозять подарунки, змушують усміхатися і вірити в дива. 

Ми знаємо, що серед наших читачів є чимало таких людей. А ще тих, хто хотів би долучитися до цієї доброї справи, ось тільки не знають, як це зробити і які подарунки везти. Ми поговорили з першою категорією людей, щоб допомогти розібратися у цих питаннях другій. 

Відео дня

Найпопулярнішим подарунком для дітей у цей період були і залишаються солодощі. Однак всі наші співрозмовниці вважають, що на них не треба робити акцент, особливо, якщо солодке розраховане на дітей, які живуть в інтернатах і дитячих будинках. Там, кажуть вони, не завжди слідкують за кількістю спожитих цукерок, що може негативно позначитися на здоров’ї дітей. 

Засновниця агенції «Мамі Треба» Оксана Мельник говорить, що солодощами дітей забезпечить держава, тому краще зосередитись на емоціях. Та якщо ви все-таки вирішили зупинитися на солодкому, то краще обирати кіндер-сюрпризи, снікерси, баунті — тобто щось таке, що діти вважають «крутим». Від цього вони отримають більше приємних емоцій, ніж від звичайних цукерок та печива.

На думку керівниці громадської організації «Захист прав дитини» Галини Чижової в інтернати та дитячі будинки взагалі не варто привозити солодке. На її думку, цукерок на свята туди завжди привозять вдосталь. Натомість солодке буде справжнім подарунком у малозабезпечених сім’ях, де цукерок діти можуть не бачити роками. 

— Малозабезпечені і багатодітні родини якраз найбільше потребують допомоги. І я не про подарунки, як такі. Це елементарно — їжа та одяг. До мене звертаються сім’ї, де по вісім-дев’ять дітей, там хороші батьки, але вони не справляються, не можуть прогодувати. Ось їм і треба допомагати, хоча б під час зимових свят, — говорить Галина. — У них немає особливих побажань, їм потрібно найнеобхідніше. Перш за все це каші, цукор, олія, а вже потім цукерки, за які діти точно будуть вдячними. 

Ще більш нагальними подарунками для дітей з неповних родин є гаджети: смартфони, ноутбуки, навушники, павербанки тощо. Адже через часткову соціальну ізольованість такі діти відстають за рівнем розвитку від однолітків, які зростають у благополучних родинах. Та, на жаль, такі подарунки готові дарувати не часто. 

— Цього року ми вирішили поговорити з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, до настання свят. Ми запитали їх, що конкретно вони би хотіли отримати. У списку скейти, худі, спортивні костюми, косметика тощо. Тепер ми шукаємо хороших людей, які готові здійснити їхні невеликі мрії, — розповідає виконавча директорка благодійного фонду «Хороші люди» Іванка Бедь.

На сайті фонду у розділі «Хороше Різдво» можна побачити інформацію про дітей з їхніми фотографіями і назвою подарунків, які вони хочуть отримати. Там же є можливість пожертвувати кошти на подарунок конкретній дитині або оплатити та відправити його особисто. 

Благодійники радять доповнювати подарунки гігієнічними засобами, яких дітям часто не вистачає: шампунь, гель для душу, зубна щітка, зубна паста, дезодорант. Декоративна косметика чи парфумована вода. Канцтовари — ручки, лінійки, фарби гуаш, альбоми для малювання, папір А4. А також спідня білизна, теплі шкарпетки, колготки (40-100 ден). Ще відправникам радять писати дитині лист чи вітальну листівку, можна навіть вкласти своє фото.

— Діти люблять інтерактивні ігри. Краще подарувати одну, але якісну. Можна оплатити послуги аніматора, — це гарантовані позитивні емоції, А ще фотографа, який зафіксує усе це на світлинах. Я так робила, потім друкувала для дітей фото на згадку, — розповідає Оксана Мельник. 

Ще однією категорією дітей, про яких на думку волонтерки Діани Мороз не варто забувати, є діти з особливими потребами. Діана говорить, що саме таким дітям під час свят приділяється найменше уваги. Потреби кожного з них індивідуальні, тому, перш ніж для них щось купувати, вона радить консультуватися з волонтерами, керівництвом відповідних закладів або батьками, які опікуються такими дітьми. 

— Кожен обирає для себе кращий та ближчий варіант передноворічного милосердя, — говорить Діана. — Насправді подарунком можуть бути не лише солодощі та іграшки, але й ліки, переказ коштів на рахунок дитини чи то пак влаштований для неї майстер-клас. Тільки перед вибором дарунків доречно буде поговорити про потреби з мамами особливих дітей, вони точно знають, що потрібно їхнім дітям. 

Іванка Бедь також говорить, що хорошим подарунком може бути власний досвід. Наприклад, вчителі англійської можуть навчати дітей мові, візажисти робити макіяж і розбиратися в косметичних засобах, перукарі працювати з волоссям, а мандрівники — розказати цікаве про подорожі. 

— У нашому фонді є програма наставництва. Вона створена для максимального розвитку дітей. З її допомогою ми хочемо робити їх якомога самостійними та незалежними в подальшому. Якраз у цій програмі фахівці різного профілю діляться корисним досвідом. За бажанням ви також можете це зробити, — говорить Іванка.

Підсумовуючи, розуміємо, що способів подарувати тепло дітям на прийдешні свята є чимало. А яким саме це тепло буде, чи то від подарованого светру, чи то від щирих обіймів, вирішувати вам.

Читайте також:

МОН та Мінцифри запустили «Всеукраїнську школу онлайн». Пояснюємо, що це і як працює

Для святкового настрою і на подарунки. Наш ТОП-10 новорічно-різдвяних книжок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up