Для святкового настрою і на подарунки. Наш ТОП-10 новорічно-різдвяних книжок

Для святкового настрою і на подарунки. Наш ТОП-10 новорічно-різдвяних книжок
  • Склали добірку з тематичних книжок, які, на нашу думку, краще за все подарувати на прийдешній Новий рік та Різдво. Або просто прочитати у період зимових свят. 

Серія книг про Гаррі Поттера
(Джоан Роулінг)

Перечитувати «Гаррі Поттера» напередодні новорічно-різдвяних свят те саме, що й у цей же час передивлятися «Сам удома». Ну хіба можна без цього обійтися? Ось і ми про те. 

«Поттеріана» з головою занурює читача у казковий світ, що в ньому живе юний чарівник Гаррі. У цих книжках на вас чекають не лише злі чаклуни і чаклунки та боротьба із ними, але й дещо таке, що на кожного з нас навіює атмосферу Різдва.

Згадаймо лишень, як лісник Геґрід приносить святкову ялинку із Забороненого лісу, а місіс Візлі надсилає різдвяні в’язані светри. А пам’ятаєте, як була прикрашена Велика зала чи може вам вже захотілося скуштувати вершкового пива у Гогсміті? 

Відео дня

«Листи Різдвяного Діда»
(Джон Рональд Толкін)

Якщо ви думаєте, що Толкін — це виключно «Володар перснів» та «Гобіт», то ви сильно помиляєтеся. З-під пера професора виходило й дещо різдвяне, а саме серія казкових творів, які він щороку писав і надсилав своїм дітям у вигляді листів від Різдвяного Діда. 

Головний оповідач цієї книжки ніхто інший, як сам Різдвяний Дід, який розповідає про своє життя і те, як у ньому все влаштовано. Наприклад, навесні і влітку Різдвяний Дід відпочиває, а починаючи з листопада він по вуха в роботі — час готувати подарунки для дітей. 

Звісно, самотужки впоратися з цим йому би не вдалося, добре, що є вірні помічники: ельфи, гноми, сніговики, печерні й білі ведмеді. Пригодам помічників, до речі, також відведена частина оповідок, що робить їх ще більш цікавими і чарівними. 

«Різдвяна пісня»
(Чарлз Дікенс)

Популярність творів цього автора важко переоцінити, адже їх ніколи не перестають перевидавати. Одним із таких якраз і є «Різдвяна пісня». Вона стане чудовим нагадуванням про силу Різдва не лише дітям, але й дорослим. 

Повість розповідає нам про старого скнару Ебенезера Скруджа, який не те що не полюбляє це свято, ба більше він його просто ненавидить. На цьому, мабуть, і можна було би закінчити цю історію, якби одного дня до Скруджа не навідався привид його покійного компаньйона Джейкоба Марлі. А заразом і духи Минулого, Теперішнього і Майбутнього Різдва. 

Кожен з них покаже Ебенезеру дещо таке, від чого кров стигне у жилах. Та чи змусить це старого скнару переглянути своє ставлення до життя?

«Різдво і червоний кардинал»
(Фенні Флеґґ)

У контексті цієї книжки нерідко можна почути, що це один з кращих сучасних новорічних творів для дорослих. У ньому розповідається історія про невиліковно хворого Освальда, який залишає холодне і сире Чикаго та перебирається до маловідомого Загубленого струмка. Саме тут він планує провести своє останнє у житті Різдво. 

Нічого такого від цієї глушини Освальд і не очікує, але напередодні Різдва навколо починають відбуватися незвичні і навіть дивні речі. Наприклад, листоноша доставляє кореспонденцію на човні. В єдиній на всю округу крамничці хазяйнує птах на ім’я Джек. Жінки у цьому поселенні потайки творять добро. А сам Освальд раптом стає головним персонажем тамтешнього світського життя.

Якщо ви зупинитесь на виборі саме цього твору, то знайте, що на вас очікує дещо дивне, але водночас по-казковому тепле. Книга підійде усім, хто засумував за чимось добрим, магічним і, звісно, Різдвяним. 

«Різдвозавр»
(Том Флетчер)

Книга, яку світ побачив вже у двох частинах, розповідає про хлопчика Вільяма, який просить у Санти подарувати йому на Різдво динозавра. Усе би нічого, якби Санта не виконав його прохання і не подарував йому найфантастичнішу та найнеймовірнішу істоту в усьому світі. 

Що ж це за істота? Які негаразди спіткали Північний полюс і самого Санту? Хто такий містер Трандл? Чому він понад усі свята любить саме Різдво? Взявши до рук книжки про Різдвозавра, ваша дитина не лише отримає відповіді на ці надважливі питання, але й повірить, що справжні дива таки існують. 

«19 різдвяних історій»

Дев’ятнадцять відомих авторів та авторок описують власне бачення Різдва. Кожна розповідь має різні точки дотику і різні сенси, що закодовані на сторінках книги. Не можна сказати, що тут простежується якийсь певний спектр емоцій, ні, тут і радість, і сум, і занурення у дитинство, яке огортає чимось дуже теплим. 

Скоріш за все, вам прийдуться до смаку не всі історії, у той же час ви точно знайдете кілька розповідей, які будете перечитувати з року в рік. 

«Коли сніг пахне мандаринками»

Книга написана сучасними українськими письменницями та письменниками. За форматом це видання схоже на попереднє, але історії тут зовсім інші. Усі герої цих оповідань — підлітки, які стикаються з усім різноманіттям життя. 

То їх спіткають неприємності, а то навпаки доля підносить їм неочікувані дарунки. З ними, як і з усіма у цьому віці, трапляються халепи, що з них вони мають потім якось виплутуватися. Це історії про втрати, здобуття і пошуки відповідей, але найголовніше — про непереборне бажання зустріти свята у колі найближчих людей. 

«Полярний експрес»
(Кріс Ван Оллсбург)

Ця історія розповідає про хлопчика Стівена, який вже майже перестав вірити у Санта-Клауса. А як він може у нього вірити, якщо цьому суперечать газетні публікації, світлина, що на ній він викриває Санту з підробленою бородою та чимало інших фактів. 

Дитинству Стівена настав би кінець, якби у Святвечір час навколо раптом не завмер, а перед будинком хлопчика не зупинився чарівний потяг — «Полярний експрес». 

Провідник пропонує ошелешеному хлопцеві в піжамі і капцях відвідати Північний полюс. Стівен погоджується. Тепер його життя зміниться назавжди. 

«Вечори на хуторі біля Диканьки»
(Микола Гоголь)

Якщо напередодні Нового року ви згадували про цей твір лише переглядаючи мюзикл, знятий за його мотивами, то цього разу спробуйте прочитати й самі повісті. Можливо в книжці ви віднайдете більше чогось казкового, новорічного і різдвяного, ніж у блакитному екрані телевізора. 

Перед читачами відомих повістей Миколи Гоголя постає неймовірний світ українського фольклора, із зимовою казкою та купою химерних істот: відьом, привидів, русалок і чортів. Попри це читати книгу зовсім не страшно, часом навпаки смішно, а часом від неї не відірватися.

«Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»
(Мік Вікінг)

І хоча ця книжка не має прямого відношення до Різдва, вона просто таки просякнута його смаком та запахом. Адже завдяки данській життєвій філософії, що включає в себе кілька простих правил, можна створити навколо себе атмосферу тепла і затишку, тобто — хюґе. 

Немає різниці, яка погода за вікном, наскільки ви втомлені чи роздратовані, хюґе змусить вас радіти життю. Ви тільки уявіть, що різдвяну атмосферу можна протримати цілий рік, або просто створювати її коли заманеться. Думаєте це неможливо? А засновник та керівник єдиного у світі Інституту дослідження щастя Мік Вікінг так не вважає.

Читайте також:

«Вінницькі штучки» або Як гідеса Таня Рибак стала номінанткою на туристичну премію

«Держава нехтує нашим мистецтвом і культурою»: режисер театру імені Садовського Григорій Сиротюк

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up