МОН та Мінцифри запустили «Всеукраїнську школу онлайн». Пояснюємо, що це і як працює

МОН та Мінцифри запустили «Всеукраїнську школу онлайн». Пояснюємо, що це і як працює
  • Днями в Україні з’явилася освітня платформа, звідки школярі, їхні батьки та вчителі можуть брати матеріали для дистанційного та змішаного навчання. 
  • Говоримо зі співавтором одного з навчальних курсів про зміст цієї платформи та її особливості.
  • А також запитуємо директорку департаменту освіти ВМР про те, чи стане ця платформа обов’язковою для вінницьких школярів.

Із 11 грудня запрацювала освітня платформа «Всеукраїнська школа онлайн». За задумом Міністерства освіти та науки, Українського інституту розвитку освіти і Міністерства цифрової трансформації, вона має стати потужним освітнім інструментом для українських вчителів, школярів та їхніх батьків.

Під час презентації цієї освітньої платформи очільник МОНу Сергій Шкарлет розповідав, що створено її, зокрема для забезпечення всіх українських учнів якісним рівнем дистанційного та змішаного навчання, а також рівним доступом до знань, незалежно від місця проживання школярів та наявних у них ресурсів. 

Новий онлайн-ресурс розрахований на учнів 5-11 класів. Він повністю безкоштовний, і вже зараз на ньому можна знайти курси для кожного класу з майже усіх основних предметів. 

Відео дня

Співавтором одного з курсів, а саме «7 клас. Фізика», став викладач Вінницького фахового коледжу Національного університету харчових технологій Сергій Петрович. Він говорить, що до роботи над цим проектом його та ще 72 викладачів з різних куточків країни запросила громадська спілка «Освіторія», яка на замовлення держави розробила на наповнила контентом нову платформу. 

Співпраця триває вже півтора місяці і буде продовжуватися впродовж наступного року. Наразі на сайті «Всеукраїнської школи онлайн» розміщено майже 400 уроків, з кожним наступним тижнем, за словами викладача, їх тільки більшатиме. До кінця січня їх кількість складатиме 800, а в планах покрити весь навчальний рік. 

— Головне, що потрібно розуміти, що ця платформа не є обов’язковою для використання. Але у МОН розраховують, що за рахунок великої кількості якісного контенту, в подальшому саме вона буде використовуватись більшістю шкіл, — розповідає Сергій Петрович.

Сергій Петрович

Ми з Сергієм разом переходимо за посиланням (ось цим: e-school.net.ua) і опиняємося на сторінці ВШО. На сайті усе інтуїтивно зрозуміло: реєстрація, вибір курсів для потрібного класу і з потрібної дисципліни, їх проходження. Кожен урок складається з трьох частин: відео, конспекту і тесту. 

— За приклад візьмемо мій курс. Як бачите, відео з моїми розповідями триває менше семи хвилин. У цей проміжок часу можна вмістити головне з кожного уроку, при цьому діти не будуть перевантажуватися і втрачати інтерес до предмету. — продовжує Сергій Петрович. — Друга частина — це конспект з головними тезами теми і завданнями. Його можна завантажити у ПДФ-форматі. Третє — тест для закріплення пройденого. 

До створення кожного уроку, за словами Сергія, викладачі намагаються застосовувати творчий підхід. Він, наприклад, ілюструє їх реальними прикладами зі свого життя. Так властивості сили тертя Сергій розкриває на прикладі ожеледиці, що зараз особливо актуально. Процеси деформації пояснює, розповідаючи, як працюють автомати зі створення сувенірних монет, які він бачив в інших країнах під час своїх подорожей. 

Крім того, на уроках викладача можна побачити задачі на визначення об’єму улюблених книжок, цитати Ілона Маска та посилання на корисні канали на YouTube, Instagram чи то пак TikTok. Такий підхід, каже Сергій, дітям набагато ближчий і зрозуміліший, ніж теоретичне пояснення явищ і законів.

— Рятівною ця платформа стане для тих, хто має слабкий інтернет або обмежений трафік. Програмісти зробили все таким чином, щоб під час роботи ваш пристрій витрачав якомога менше трафіку, — розповідає Сергій Петрович. — Чудовим, як на мене, є рішення операторів мобільного зв’язку «Київстар», Vodafone і lifecell забезпечувати усіх користувачів сайту безлімітним нетарифікованим доступом до платформи, а в подальшому і до його застосунку.

Сергій Петрович

За словами очільника МОНу Сергія Шкарлета, «Всеукраїнська школа онлайн» стане джерелом навчального контенту для тих учнів і вчителів, які зараз проживають на тимчасово окупованих територіях України. Адже вони матимуть доступ до матеріалів українською мовою, що в подальшому підвищить їх шанси вступити до українських вишів. 

З нового року сайт ВШО матиме кабінет вчителя, що надасть змогу викладачам відслідковувати прогрес учнів та додавати власні матеріали до кожного з курсів. 

— Коли під час першого локдауна запровадили дистанційне навчання, всі пам’ятають, що вчителі допускали чимало помилок. Вони просто не були готовими до цього. Але тепер діти отримають гарантовано якісний контент, — говорить Сергій Петрович. — Перед тим, як матеріал опиниться на сайті, він пройде кілька ступенів перевірки. Крім нас цим займаються наші методисти, методисти Українського інституту розвитку освіти, мовні редактори та інші фахівці.

З нами працював професійний актор, який вчив правильно поводитися перед камерою. Також нас вчили дотримуватися гендерної рівності на уроках. Тому, наприклад, я тепер завжди звертаюся не до учнів, а до учнів та учениць. Класно, що цьому приділяється увага, адже це підвищує компетентність вчителів. 

«Всеукраїнську школу онлайн» підтримав й Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Тепер навчальний контент на платформі адаптований для людей з особливими освітніми потребами: у відео є субтитри, є можливість керувати швидкістю їх відтворення, в подальшому буде переклад на українську жестову мову та доріжки звукозапису.

— Чудово, що з’явилася синергія, між стількома установами та організаціями. У освітян великі сподівання на цю платформу. Вочевидь, Український інститут розвитку освіти та МОН й справді вирішили зробити проект з акцентом на якість, а не швидкість, — говорить Сергій Петрович. 

Кожна школа обиратиме самостійно

  Оксана Яценко, директорка департаменту освіти Вінницької міської ради

  — «Всеукраїнська школа онлайн» є абсолютно         добровільною   справою. Наші школи мають широку     автономію, тому, якою   саме платформою користуватися під   час занять чи поза   ними, колективи навчальних закладів   обирають самостійно, а   потім усе це закріплюється   рішенням їхніх педагогічних рад. 

  У Вінниці користуються багатьма платформами, наприклад, «Моєю школою» чи освітньою платформою на базі гімназії №17. Можна обрати і нову міністерську платформу. Але, на жаль, на ній відсутня функція ведення електронного журналу і електронного щоденника.

 

Читайте також:

«Держава нехтує нашим мистецтвом і культурою»: режисер театру імені Садовського Григорій Сиротюк

«Я розуміла, що ніколи не стану там своєю»: інтерв'ю з візажисткою, яка 13 років прожила в Данії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up